Premierul Cehiei, victima luptei dintre ”nașii” din politică și noua generație de procurori

La ora 19.03, ora României, premierul ceh Petr Necas a înmânat demisia cabinetului sau preşedintelui Milos Zeman. ’’Permiteţi-mi să va spun că v-am respectat mereu, deşi am avut divergențe privind subiecte mai mult sau mai puţin importante. V-am ascultat mereu cu atenţie. Permiteți-mi de aceea să vă doresc succes şi cât mai multă fericire’’, i-a spus preşedintele unui premier a cărui carieră politică a fost compromisă de un scandal de corupţie, legături amoroase şi spionaj.

Filmul scurt al sfârșitului politic al lui Necas a început joi, cu descinderea a 400 de poliţişti la sediul guvernului şi în alte 30 de locaţii. Opt înalţi funcţionari ai executivului au fost restati pe loc. Printre ei şi Jana Nagyova, şefa cancelariei premierului, cu care acesta avea o relaţie intimita cunoscută presei. Poliţiştii au mai confiscat şi lingouri de aur în valoare de peste un milion de euro, ca parte a operaţiunilor declanşate într-un dosar de corupţie conex.

Procurorii cehi nu au oferit informaţii detaliate, dsar se ştie că Nagyova este acuzată de abuz de putere, deoerece a folosit serviciul de informaţii al armatei pentru a o spiona pe soţia premierului Necas şi alte două persoane.

Reşedinţele percheziţionate aparţin unor personaje influente din culisele politicii, numiţi de presa cehă ’’naşii’’. De altfel, afacerea amoroasă a premierului şi scandalul de spionaj sunt vârful numai bun pentru consumul mediatic al unui iceberg la baza căruia se află mari afacerişti şi lobby-işti care fac jocurile politice la Praga. Roman Janousek şi Ivo Rittig, doi dintre ei, nu erau în ţară în momentul descinderilor şi se bănuieşte că au fost avertizaţi de un fost procuror şef adjunct de la Praga despre ceea ce li se pregăteşte.

Premierul Petr Necas nu pare a fi implicat în acest scandal decât prin legătura amoroasă cu şefa cancelariei sale. ’’Faceţi-va treaba’’ le-ar fi spus Necas ofiţerilor care au descins la sediul guvernului. Premierul a vrut să pară un personaj cât se poate de curat al politicii din Cehia, însă până la urmă a făcut o figura proastă, scrie Hospodářské Noviny, citat de Presseurop.eu. ’’El a permis poliţiei să ancheteze liber delictul fiscal şi corupţia. […] Dar anturajul său era prea legat de mediul şi metodele “antreprenorilor politici”. […] Din cauza alegerilor sale, el a ajuns până la urmă la strâmtoare, între “practicile naşului […] şi noua generaţie de poliţişţi şi avocaţi ai statului”.

Într-adevăr, pe lângă Jana Nagyova, premierul se înconjurase de personaje implicate în scandaluri de corupţie şi afaceri dubioase. Unul dintre acestea este chiar vicepreşedintele Partdului Civic Democrat pe care îl conduce Necas, Martin Kuba. Paradoxalul rezultat al acestei lupte împotriva corupţiei demarată de procurorii cehi cu sprijinul lui Necas poate fi însă tocmai venirea în fruntea partidului şi a guvernului a unui politician precum Kuba.

Alegerea privind viitorul executiv îi aparţine proaspăt alesului preşedinte Milos Zeman (primul şef de stat ales prin vot direct în Cehia). Unul dintre scenariile vehiculate la Praga este tocmai preluarea şefiei partidului ODS şi a guvernului de către Kuba, ceea ce ar permite menţinerea actualei coaliţii fragile din parlament. O altă variantă ar fi numirea unui premier din partea opoziţiei social-democrate sau un guvern interimar până la alegerile de peste un an. Nu este exclusă nici varianta anticipatelor. Oricum, Cehia a rămas cunoscută pentru enormele bâlbâieli ale guvernului în timpul preşedinţiei cehe a UE, în 2009, când ţară a avut un executiv interimar condus de tehnocratul Jan Fischer.

Nu este pentru prima dată când guvernarea de la Praga este perturbată puternic de aventurile amoroase ale premierilor de centru-dreapta. În 2007, premierul de atunci Mirek Topolanek a anunţat că trăieşte împreună cu o deputată din partea partidului pe care îl conducea, aceasta în timp ce soţia sa, care cocheta şi ea cu politica, ajunsese să candideze din partea opoziţiei împotriva partidului lui Topolanek.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.