Premierul Ponta doreşte creştere şi stabilitate bugetară

În timp ce criza datoriilor din Europa duce la tulburări politice pe continent, liderii caută o cale care să reducă nemulţumirea populaţiei şi să reporneasca economiile care stagnează, fără a intra în conflict cu investitorii şi creditorii care nu tolereazăderapajele fiscale, scrie The Wall Street Journal.

În România această sarcină este acum pe umerii domnului Ponta, cel mai tânăr premier al tarii, care a spus că modelul său este Tony Blair, fostul premier care a revigorat stânga britanică în anii ’90.

Pentru moment, domnul Ponta trebuie să guverneze în limitele unui buget moştenit de la predecesorii săi, dară dacă se va întoarce la putere după alegerile care urmeaza, el a spus că va promova schimbări care să duca la creştereeconomică. Liviu Voinea, consilier economic al premierului care va deveni secretar de stat la Ministerul Finanţelor, spune că guvernul doreşte un buget echilibrat prin reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor. Este o chestiune de mobilizare a resurselor şi folosire a lor pentru scopuri corecte. “Nu vom renunţa la disciplina fiscală. Dar nu poţi stabiliza o economie dacă destabilizezi familiile şi indivizii”, spune Voinea, citat de The Wall Street Journal.

În interviul acordat pe email, Victor Ponta insistă pe restituirea taxelor colectate de la pensionari şi pe încurajarea investitorilor străini în funcţie de numărul de locuri de muncă create şi nu de valoarea investiţiei. WSJ a publicat interviul sub titlul “Prermierul român doreşte să obţină creştere economică şi stabilitate bugetară”.

WSJ: Cum aţi descrie principala politică ecopnomica care vă deosebeşte de predecesorul dumneavoatră?

Sunt multe politici pe care trebuie să le aplicăm-în primul rand dorim să ne axăm pe repornirea economiei şi pe sprijinirea investitorilor privaţi, pentru ca ei să creeze locuri de muncă în România.

Măsurile financiare chibzuite trebuie să fie însoţite de sprijinirea întreprinderilor private şi suntem de acord cu nemulţumirile întreprinzătorilor privaţi exprimate în trecut, cand au criticat fostul guvern pentru lipsa flexibilităţii.

Începând din 2009, România a coborât cu 30 de locuri în topul Băncii Mondiale privind uşurinţa de a face afaceri. Vrem să sprijinim economia şi sectorul privat prin măsuri care să ducă la crearea de locuri de muncă şi la creştere economică. Vrem să reducem taxarea pentru forţa de muncă angajată şi să îmbunătăţim relaţia cu comunitatea de afaceri.

WSJ: Cum văd românii măsurile de austeritate?

Există riscul ca unii să vadă guvernul precedent ca fiind victima unor măsuri dure şi nepopulare, dar necesare. Este o percepţie greşită. Guvernul a căzut pentru că a adoptat o serie de decizii proaste pe care nu a vrut să le corecteze, decizii condamnate de aproape unanim de societatea romînească şi de actorii politici. Este de datoria noului guvern să încerce să corecteze aceste greşeli.

WSJ: Care este principala prioritate politică?

Prioritatea este să atenuăm impactul deciziilor ilegale luate de fostul guvern, care a colectat ilegal taxe de la pensionari. Această decizie a fost respinsă de justiţie, de Curtea Constituţională de asemenea. Aceste sume trebuie înapoiate, ca o obligaţie legală şi morala menită să arate respectul şi sprijinul pentru o categorie socială care a îndurat cele mai grele efecte ale recesiunii şi ale măsurilor de austeritate: pensionarii.

Există sume la buget pentru efectuarea acestor plăţi, dar măsura are şi o valoare simbolică, pentru că, în ultimii doi ani, măsurile de austeritate luate de guvern nu au fost însoţite de nicio politică care să promoveze creşterea sau de nicio măsură socială menită să insituite o plasă de siguranţă pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile. Vom plăti aceste sume într-un interval de 16 luni-aceeaşi perioadă în care aceste sume au fost colectate ilegal.

WSJ: Ce puteţi face pentru a stimula creşterea economică şi pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale populaţiei?

Creşterea economica este obiectivul strategic al guvernului. În acelaşi timp, vrem ca după alegeri să reducem nivelul taxării angajatorilor pentru forţa de muncă angajată, pentru a-i ajuta să creeze locuri de muncă. Investiţiile străine vor primi sprijin total, care se va baza pe numărul de locuri de muncă create şi nu pe valoarea absolută a investiţiei.

Prin creşterea flexibilităţii mediului de afaceri şi continuarea programului nostru de reforme structurale şi respectând angajamentele externe vrem să sporim capacitatea statului de a colecta fonduri pentru buget. În acest context, sperăm că statul va putea să ofere servicii publice mai bune şi mai multe, în special în educaţie şi sănătate.

WSJ: Aţi reacţionat la devalorizarea bruscă a leului?

Nesiguranţa pieţelor este firească în primele zile ale mandatului unui nou guvern, dar cred că acum, dupa ce guvernul a fost învestit, moneda îşi va reveni. Vreau să trimit pieţelor un semnal de stabilitate si responsabilitate. România este o ţară care îşi va onora angajamentele internaţionale şi guvernul pe care îl conduc va încerca să creeze în România un mediu de afaceri flexibil şi transparent, cu mai puţine obstacole pentru investitorii străini, un mediu menit să promoveze crearea de locuri de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.