Premierul Sloveniei: Juncker nu respectă statul de drept

Premierul Sloveniei, Marjan Sarec, l-a acuzat pe președintele Comisiei Europene că nu este imparțial, a contestat modul în care este ales șeful executivului de la Bruxelles și a mai spus că președintele ParlamentuluI European, italianul Antonio Tajani, nu se ridică la înălțimea funcției sale.

Marjan Sarec a venit la putere în 2018. Este liderul unei coaliții de centru-stânga și conduce partidul Lista Sarec, de orientare populistă, deși fără vreun accent antieuropean remarcat de presa de la Bruxelles. Asta însă până la interviul publicat de Politico.eu pe 15 aprilie. Sarec l-a atacat pe președintele Jean-Claude Juncker, despre care a spus că nu respectă principiile statului de drept. ”Avem nevoie de o Comisie care să se supună statului de drept, care să fie mai puțin politică”.

Premierul sloven a acuzat că Juncker favorizează statele conduse de partide membre ale PPE, așa cum este cazul Croatiei. Slovenia și Croația sunt implicate într-un litigiu teritorial, supus arbitrajului internațional. Recent, presa slovenă a dezvăluit cum serviciile croate ar fi interceptat convorbirile judecătorului Sloveniei la Haga, motiv petru care s-a reunit Consiliul Național de Securitate. Premierul Sarec este nemulțumit de atitudinea Comsiei Europene în acest scandal și susține că Juncker a fost de partea Croației, condusă de PPE.

Sarec a mai spus că Slovenia și alte state mai mici din UE sunt nemulțumite că actuala Comisie este de partea statelor mari. Premierul sloven și-ar dori o Comisie care să fie ”un avocat al statelor mai slabe”, însă asta nu se întâmplă, iar cel mai flagrant exemplul ține de argumentul președintelui Juncker pentru exceptarea Franței de la aplicarea strictă a pragului de deficit bugetrar: ”pentru că este Franța”.

Premierul Sloveniei a mai declarat că președintele italian al Parlamentului European a făcut declarații ”revoltătoare”. Sarec arată ca Antonio Tajani a sugerat că Italia poate revendica teritorii care aparțin acum Sloveniei și Croatiei (președintele PE neaga acest lucru) și că același Tajani ar fi spus că Mussolini a făcut ”lucruri pozitive” în Italia. Sarec a declarat pentru Politico că următorul președinte al legislativului UE nu mai poate fi un adept al revizionismului istoric.

Marjan Sarec este un fost actor ajuns la vârful politicii, așa cum, înaintea sa, a reușit comicul italian Beppe Grillo, iar acum este pe cale să o facă, în Ucraina, Volodimir Zelenski, favoritul turului doi al prezidențialelor, pe 21 aprilie. ”Am fost extrem de încântat că Slovenia nu este singura țară care merge pe această cale”. ”Pentru a interpreta un rol trebuie să citești mult, să observi multe amănunte, să studiezi personajul și asta nu e simplu. În politică trebuie să ai curaj, să știi multe lucruri. Trebuie să poți învăța repede”, a spus premierul sloven pentru Politico.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Dar,gasiti macar unul care sa fie integru pentru functia ocupata! Nu cred!

  2. Ce inseamna sa spui lucrurilor pe nume !Ar fi putut vreun ministru roman sa spuna vreodata asa ceva ? La noi e „spiritul mioritic ” de baza , inclusiv proverbul care ne-a caracterizat toata istoria :capul plecat sabia nu-l taie …

  3. La noi presedintele Romaniei Klaus Iohanis considera recomandarile din raporturile unei comisii de birocrati, ma refer la MCV, mai presus de Constitutia Romaniei.

  4. Jonker nu-l respecta decat pe Marx la moastele caruia se inchina cu nerusinare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.