Premiu european pentru Biserica de lemn din Urși (Vâlcea)

Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, se numără printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2021. Lăcașul de cult din Vâlcea se numără printre cele 24 de realizări exemplare din 18 țări europene care a primit cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului.

Wooden Church of Urși Village

 

Conceput și coordonat de Fundaţia Pro Patrimonio, proiectul Bisericii de lemn din satul Urși a fost laureat la categoria Conservare.

Anunțul câștigătorilor premiilor pentru anul 2021 a avut loc în cadrul unui eveniment online live coprezentat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra.

„Câștigătorii Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021 sunt ambasadorii frumuseții patrimoniului European, fie că este vorba de tradiții și meșteșug, de arhitectura care îți taie respirația sau de modul în care patrimoniul poate uni comunități și generații. Cred cu adevărat că păstrarea cu succes a patrimoniului nostru material și imaterial depinde de angajamentul oamenilor din spatele acestuia. Prin aceste premii, îi onorăm, prin urmare, pe toți acei bărbați și femei excepționale, profesioniști în domeniul patrimoniului, arhitecți, oameni de știință și voluntari care aduc patrimoniul nostru comun mai aproape de inimile noastre. Viziunea lor merită să fie aplaudată“, a declarat comisarul european Mariya Gabriel.

La rândul său, președintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, a afirmat că „În fiecare an, câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra demonstrează creativitatea și angajamentul incomparabil al celor care se străduiesc să protejeze, să valorifice și să transmită moștenirea prețioasă a Europei către generația următoare. Laureații din acest an arată din plin modul în care patrimoniul oferă soluții și căi de redresare în fața unor provocări aparent insurmontabile, în timp ce luăm măsuri pentru climă, ne mobilizăm pentru o dezvoltare urbană și rurală durabilă și abordăm numeroasele amenințări la adresa valorilor noastre europene fundamentale. Salutăm realizările lor remarcabile: fie ca acestea să servească drept inspirație și încurajare pentru acțiuni viitoare, pentru mulți alți profesioniști și entuziaști ai patrimoniului din întreaga Europă și din afara ei.”

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene.

Premiați la categoria Conservare:

  • Gara maritimă, Bruxelles, BELGIA
  • Grădina Castelului Fredensborg, DANEMARCA
  • Complexul în piatră Vardzia, GEORGIA
  • Casa Am Horn, Weimar, GERMANIA
  • Podul Plaka, Epir, GRECIA
  • 18 Ormond Quay Upper, Dublin, IRLANDA
  • Biserica de lemn din satul Urși, Vâlcea, ROMÂNIA
  • Turnul de apă Besòs, SPANIA
  • Mas de Burot, Parcul Natural Els Ports, SPANIA

Câștigătorii sunt afișați in ordine alfabetică după țara reprezentată

IMPORTANT: Susținătorii și pasionații de patrimoniu din întreaga lume sunt acum încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide către cine va merge Premiul Publicului din acest an.
Câștigătorul Premiului Publicului va fi anunțat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an. Cu această ocazie vor fi prezentați publicului și laureații Marelui Premiu, fiecare dintre ei urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 EUR

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. Se vede ca nu-i ingrijita si sta parasita,au crescut balariile pana aproape de pereti..Le cadea tartitile la fotografi daca dadeau o sapa pe colea sa faca nitel mai curat in jurul ei.Un fel de ,,multumesc,,pentru premiul ala.Mari hahalere,bre.Mari.Nerecunoscatori.

  2. Asa trebuie sa fie construita orice biserica sau catedrala, doar din lemn si nu cu scari, din macadane sau cu termopane si cruce din aur! Asta e imaginea reala a religiei de orice fel! Aici poti sa intri cu placere sa te inchini cu drag! Felicitari, pentru acest lacas bisericesc!

  3. Păi bre.. ăsta nu-i biserică. Ăsta o fi casa popii sau a manelistului, căci n-are turlă, N-are clopotniță, Are un pod inalt, dar pentru ce ?? Are șindrila recentă,. deci nu e o construcție veche. Pictat aiurea in exterior,.. pentru cine ?? Categoric e o porcărie ortodoxă, probabil foarte costisitoare. N-are sens,.. N-are rost..

  4. Sigur e fake news. De când
    premiază antichristii un lăcaș de cult creștin?

  5. Ai baut apa dupa menestrelii pocaiti care cantau despre ‘spatiile mici’ care le plac lor. Sunt destule la puscarie. Premiul este pentru conservare si este dat de specialisti. Cei de acolo merita felicitari, isi respecta si onoreaza trecutul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.