Presă independentă și jurnalism de investigație în viziunea Fundației Soros

În cele câteva zile ce au trecut de când site-ul DCLeaks a publicat informațiile obținute în urma spargerii de către hackeri a sistemului informatic al Fundației Soros pentru o Societate Deschisă au apărut detalii depre tacticile folosite de către fundație în relația cu instituțiile de presă. Unele dintre aceste tactici ies în evidență cel mai bine din documentele legate de conflictul din Ucraina.

Noua Ucraină și ”Russlandversteher”

Apariția unei Noi Ucraine este un eveniment care reconfigurează harta Europei, oferind ocazia de a ne întoarce la originile integrării europene: uniune, solidaritate, democrație și pace. O Ucraină puternică și de succes este cea mai bună garanție înpotriva derapajelor democratice în estul continentului, însă mulți actori din interiorul UE sunt reticenți când vine vorba de acceptarea Maidanului ca o revoluție democratică și a guvernului ucrainean ca unul legitim.

De partea cealaltă sunt așa-numiții ”Russlandversteher” (cei care înțeleg Rusia). Unii dintre ei au propriile agende, în general legate de relația lor cu Rusia, și va fi greu să-i convingem. Însă pentru alte grupuri situația reală din Ucraina poate fi ocultată de o combinație între ignoranță, propaganda rusă, sentimentele anti-americane și o preocupare reală față de evenimentele din Ucraina. Acest al doilea grup include formatori de opinie importanți, unii actori politici tradiționali (precum sindicate și partide politice), grupuri emergente care reconfigurează harta politică a Europei, în special in sudul Europei (Mișcarea de Cinci Stele din Italia, Podemos în Spania, Syriza în Grecia) și o largă grupare de ONG-uri liberale din Europa de Vest.

În mijlocul dezbaterii este un mare grup de analiști și demnitari care trec repede peste provocările pe care Ucraina le pune Europei și susțin că UE ar trebui să se preocupe de problemele interne mult mai grave. De cealaltă parte a spectrului, unele think tankuri și unii formatori de opinie promovează bătălia geopolitică cu Rusia, invoca revenirea la Războiul Rece si sprijina Ucraina fără spirit critic. Până acum nu există un studiu sau un raport care să treaca in revistă diferitele voci din Spania, Germania atunci când vine vorba de Ucraina”, se arată într-unul dintre documentele sustrase de hackeri.

Veto pentru articolele ”contraproductive”

Una dintre direcțiile de acțiune ale Fundatiei pentru o Societate Deschisă pare să fie apariția în presă a unor articole care sa rezoneze bine cu viziunile fundației privind Ucraina. Următorul document arată ce înseamnă jurnalismul independent de investigație în viziunea fundației.

Selectați jurnaliști din cele 5 țări vizate (Germania, Franța, Spania, Italia, Grecia) și oferiți-le călătorii de lungă durată pentru a scrie despre Ucraina. Mai degrabă decât să le specificați ce ar trebui să scrie ar fi bine să le sugerați idei pentru articole; ne rezervăm dreptul de veto pentru relatările despre care credem că sunt contraproductive.

Pro:

O abordare similară cu cea pe care am avut-o și la alte asemenea excursii pentru jurnaliști
Ocazia de a crea o legătură cu jurnaliști și publicații
Ocazia de a diversifica relatările despre Ucraina către niște articole mai mari care să analizeze știrile și abordarile care nu sunt de breaking news.

Contra:

Credibilitatea: Vetoul înseamnă că materialul nu reflectă un jurnalism corect și independent si ca
ar putea dăuna credibilității noastre.
Controlul: Jurnaliștii pod produce materiale care nu au relevanță pentru abordarea noastra sau materiale care sunt contraproductive (cele care întăresc narațiunea despre fascism, etc.).
Influența: oricât de nuanțat este ambalată informația, riscăm să întărim discuția despre manipularea la care recurge Fundația pentru o Societate Deschisă.
Plasarea articolelor: Publicarea articolelor nu este garantată și asta reprezintă o piedică semnificativă în calea succesului.”

Identificarea formatorior de opinie relevanți

Mai jos reproducem un document din primăvara anului 2015 în care este abordată strategia identificării de către un consultant a principalilor actori ai dezbaterilor legate de Ucraina din Spania (un document identic se referă la Germania).

Scopul și obiectivele specifice

Consultantul va identifica principalii jucători în dezbaterea despre Ucraina din Germania, va sublinia argumentele și evoluția lor în ultimele 18 luni. Raportul va:
– Analiza orice sondaj existent
– Oferi informații legate de cel puțin
Șase ziare
Zece posturi de radio și televiziune
Șase site-uri internet
50 de lideri de opinie și tendințe în rețelele de socializare
– Prezenta principalele teme de discuție și va identifica taberele
– Oferi informații despre cum a încercat Rusia să influențeze dezbaterea din Spania privind Ucraina, apelând la actori și publicații interne.

Raportul va avea pâna la 3000 de cuvinte, plus anexe la discreția autorului.

Condiții și remunerație

Consultantul va lucra cel puțin 15 zile cu un program full time pentru această sarcină.
Remunerație: 6.500 de dolari brut.
Poate fi adăugat un asistent care să ajute la activitate. Remunerația va fi de 1.700 de dolari brut.
Totalul remunerației nu poate depăși 8.200 de dolari.

Prima plată: 20% la semnătură
A doua plată: 50% la predarea proiectului de raport
A reia plată: 30% la predarea raportului final.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.