O dezbatere publică intitulată România – prezent şi viitor a fost organizată luni, în sala de conferinţe a Hotelului Fenyő din municipiul Miercurea-Ciuc, care a devenit neîncăpătoare pentru cei interesaţi să participe, relatează publicația locală informatiahr.ro.
Scopul dezbaterii – care s-a întins pe parcursul a mai bine de trei ore şi jumătate – a fost o discuţie despre situaţia actuală a ţării şi ce este de făcut pentru viitor, dar şi faptul că cetăţenii trebuie să se exprime cu privire la aceste lucruri pentru ca vocea lor să fie auzită şi luată în considerare.
Dezbaterea face parte dintr-un proiect iniţiat de redacţia „Cotidianul” şi Platforma „România Cetăţenilor”. Printre participanţii din public la manifestare, pe lângă cei din localităţi harghitene, s-au numărat şi persoane din Iaşi, Neamţ, Bacău, Braşov, Mureş sau Covasna, notează publicația.
În cadrul reuniunii de luni au avut intervenţii prin care şi-au exprimat opinii şi propuneri personalităţi ale vieţii publice din România, precum: Andrei Marga, Cornel Nistorescu, Octavian Ştireanu, Adrian Gorun, Aurelian Pavelescu, Adrian Severin, Norica Nicolai sau Gheorghe Piperea.
Prof. univ. dr. Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei și al Afacerilor Externe, fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a evidenţiat, printre altele, la începutul reuniunii, „că schimbările democratice au adus şi în România multe lucruri pozitive, că prinderea lor în Constituţie e un fapt de care se poate bucura orice cetăţean. Numai că în orice loc din ţară, trebuie să recunoaştem, oamenii se plâng de abuzuri, nedreptăţi, sărăcie şi inerţie. (…) Dezinteresul pentru vocea cetăţenilor este mai mare decât a fost oricând. (…) Pe acest fundal, în mod firesc, un cetăţean matur se întreabă ce e de făcut”.
Acesta e de părere că în ziua de astăzi numai iniţiativele cetăţeneşti, „grupate, dacă vreţi, sub o cupolă – noi am pus România Cetăţenilor în faţă – ar putea repune motoarele acestei ţări, energiile ei în mişcare”. „Se înţelege că peste tot, cred că şi la noi, cetăţenii trebuie să intre să spună părerea în legătură cu mersul treburilor publice. Ideea de la care am plecat a fost aceea că dacă se hotărăsc o sută, două sute, mai multe sute (de oameni – n.r.), ar fi şi mai bine, vrednici, bine intenţionaţi, care să se dedice schimbărilor din ţară, atunci schimbările pot reuşi. Şi când vorbesc de aceşti oameni am în vedere şi muncitorul, şi agricultorul, şi inginerul, şi profesorul, şi preotul, şi universitarul, şi ziaristul, şi oricare. (…) E mersul lumii spre societăţi în care cetăţeanul contează, în care vocea lui contează”, a spus, printre altele, prof. univ. dr. Andrei Marga.
În continuarea acestei idei, jurnalistul Octavian Ştireanu a propus ca aceste întâlniri să se instituţionalizeze, deoarece ideile care apar au nevoie „de un vehicul, de un antet, care poate fi al unei asociaţii sau fundaţii, care să dea o anumită identitate instituţională despre care să se ştie”.
Discuţiile au fost animate şi uneori în contradictoriu. La un moment dat, tonul discuţiilor a fost chiar unul ridicat.
„Manifestarea s-a dorit a fi un forum de dezbatere cetăţenească cu privire la modul în care sunt percepute problemele românilor şi ale ţării, respectiv ale României. Prezenţa a fost peste aşteptări, ceea ce relevă interesul mare al cetăţenilor faţă de chestiunile preocupante ale vieţii noastre, ale perspectivelor ţării şi societăţii româneşti. Chiar dacă, uneori, dezbaterea a fost punctată de intervenţii mai vocale, tonul general a fost unul echilibrat, apreciat de majoritatea celor prezenţi, care au considerat că, astfel, scopul dezbaterii publice a fost atins, toate opiniile exprimate având spaţiu de manifestare. Este o dovadă a faptului că în societate este mare nevoie de dezbatere, românii căutând soluţii în ceea ce priveşte prezentul şi viitorul ţării”, a declarat la finalul manifestării col. (r.) Claudiu Dăbău, unul dintre organizatorii locali ai dezbaterii.
„Faptul că manifestarea a avut loc în preajma Zilei Naţionale a României, la Miercurea-Ciuc, relevă şi punctează ideea de unitate, care trebuie să ne ghideze pe toţi cei interesaţi de binele nostru ca ţară şi naţiune”, a conchis Claudiu Dăbău.
Domnilor, invitați oameni mai tineri cu performante in țară și străinătate.Oameni de caracter. Jumătate din cei menționați sunt profitori ai Sistemului. Cu așa personaje nu putem scoate Tara din groapa. Uitați-va la performantele științifice și profesionale, la caracter.
asa incepe sfarsitul cu ‘scrisoarea celor 6’
in Bucuresti, nu a fost „cu usile deschise”…mi-ar fi placut sa fiu acolo. este bine, totusi, pentru ca am vizionat materialul.
marele fluviu isi aduna apele! recomandarea noastra:tineti postul Craciunului
& ”Program electoral de apus”
Aceste ”verzi” cândva, ”creaturi”,
Aceste actuale ”murături”,
Au ieșit cu ofertă electorală,
De ținut în poală,
”Babele de la smoală” !
Or fi multe, or fi puține,
Care să voteze să le fie lor bine,
Să-și întrețină obrazul subțite
Cu creme fine,
Să mai atragă o privire
Vinovată, doritoare,
De lasciv și visare
Din siaj de uitare ,
A clipelor în care,
Au fost frumuseți răpitoare !
Tocmai că sunt oameni cu studii în străinătate, recunoscuți pentru valoarea contribuțiilor în străinătate, cu performanțe în răspunderile lor, cu experiența administrării și reformelor. Românii care nu au idei cer străinătatea! Mereu slab argument. Reuniunea de la Miercurea Ciuc a fost sub orice aspect o reușită de înalt nivel, extraordinară. Ea a arătat că este posibilă dezbaterea, că România cetățenilor este viabilă.Propun inițiatorilor mișcării să continue în diferite județe, căci ce fac este util, democrațic, nobil.
Astia din poza si popi daca se faceau tot necredibili erau.
Un inceput. Greu, ca orice inceput dar necesar. O incercare de relansare a unui civism organizat. Succes !
Nu se poate, nu a fost prezent Simion? Inseamna ca dezbaterea nu a fost STATUTARA, chiar daca a participat PROFI Piperea membru de vaza Aur!!! Aceasta DEZBATERE trebuia sa aiba loc in 1990 pornind de la PREMIZA FALSA ca in 1989 ar fi avut loc o „revolutie cetatzeneasca”, cu sau fara CUPOLA!!! E clar ca „experimentul-1991” a ESUAT, vorba PROSTOCRATULUI…
Deoarece stiu ce-i rezerva viitorul Romaniei, astfel de dezbateri mi se par stupide.
Care unitate, bre, cand romanii sunt un popor dezbinat? Cum sa stai tu, un om cinstit si cu frica lui Dumnezeu, alaturi de antihristi, jefuitori si tradatori? Mai intai se curata tara de lepre, care sa nu mai poata sa-si faca de cap, si apoi se trece la asezarea ei pe fagasul normal.
Baietii taichii, IO v-am averizat ce se va intampla cu tara asta daca nu va rugati lui Dumnezeu sa-si trimita Alesul s-o salveze, dar voi tot caposi ati ramas! Numai naivii pot crede ca oamenii Sistemului, asa cum sunt Marga, Geoana sau Sosoaca, pot ridica Romania. Bagati bine la cap: pana nu va apare CEL BINECUVANTAT DE DUMNEZEU, bine nu va fi Romaniei!
Spuneam la 14:21 perfect constient ca avanposturile nu „doarme”:
Bu se poate, nu a fost prezent Simion? Inseamna ca dezbaterea nu a fost statutara, chiar daca a perticipat PROFI Piperea, membrul de vaza al AUR!!! Nu cred initiatorii ca aceasta dezbatere trebuia sa aiba loc in 1990? Bine’nteles, pornind de la PTRMIZA FALSA ca in 1989 ar fi avut loc o „revolutie cetatzeneasca”, cu sau fara CUPOLA, nationala sau internationala!!!E clar, „experimentul”-
1991 a ESUAT, vorba PROSTOCRATULUI, LAMENTABIL!!!
Am citit rapid, precum JF Kennedy, in Diagonala, Lista cu Participanti.
NU cred ca UNII dintre Dansii au CE cauta Acolo, la o Adunare a Unor Persoane care vor ReFACEREA Romaniei …
Dau un Singur Exemplu cu O Persoana care – dupa Parerea mea – NU ar avea CE cuata Acolo:
Domnul Adrian Severin.
Multi spun a zice MUUUULTE despre Persoana.
IO NU cunosc d’Alea …
IO am fost numai fff deranjat, de Prezenta domnului Severin ACOLO.
Ca ROMAN pur si Simplu,
Ca Roman care stie Destula Istorie a Romaniei, NU ca un Specialist, dar SIGUR mult maimult decat
DestulDeFoarrte MUUULTI Policieni aflatori in … 🙂 CAPuu’ Trebii IN Romania.
Domnul Adrian Severin, Prof. Dr.IN Drept SI DREPTate (sper),
Dansul a afirmat senin intr-o Emisiune cu MAESTRUL Ion Cristoiu ca :
– Balada Miorita este Expresia unei Reglari de Conturi intre Bande de Ciobani Hoti.
– Romanii sunt un Popor NOMAD, facand o NepPrmisa si Scandaloasa CONFUZIE intre NOMADISM si TRANSHUMANTA !
NU cred ca la STIINTA domnului Severin NU cunoastea Diferenta SPECIFICA dintre Cele DOUA Concepte.
Deci, IO consider ca facut-o in Batae de Joc, Urmare a unor Vechi FRUSTRARI (Absurde, dar REALE …) vis a vis de Romani, Romania, PARADIGMA ROMANIA.
Am postat imediat la NeFericita Emisiune, in care MESTRUL Cristoiu, Moderator NU a sesizat Enormiteatea si NU a reactionat intru Evacuarea imediata a Persoanei din Studiou …
Eventual si cu OareCARI Suturi apasate si meritate, “Spate GIOS” !
Am cerut Domnului Severin Explicatiuni AICI pe Forumul ZILNICuu’. Ro.
Nu am citit nicaieri in Spatiul Cotidianului asemenea Explicatiuni.
NU a emis nici un Punct de Vedere.
DECI, CE cauta acest domn la o ReUNIUNE de Salvare a Romaniei ?
DECI, CE Incredere se poate avea In’Transuu’ ?
,
Spuneam la 14:21 si am repostat la 14:57 perfect consient ca avanposturile „nu doarme”, dar incercarile moarte n-au:
Nu se poate, nu a fost prezent Simion? Inseamna ca dezbaterea nu a fost statutara, chiar daca a participat din partea Aur membrul de vaza PROFI Piperea care cazuse in mod nefericit in dizgratie si a revenit in gratie…Oare, initiatorii nu cred ca dezbaterea asta trebuia sa aiba loc in 1990? Bine’nteles pornind de la PREMIZA FALSA ca in 1989 ar fi avut loc o „revolutie cetatzeneasca”, cu sau fara CUPOLA , nationala sau internationalista!!! E clar, „experimentul-1991” a ESUAT, vorba PROSTOCRATULUI, lamentabil!!!
Se observa vreo incalcare a Precizarii?
Este foarte bine că s-a organizat alt eveniment major sub cupola României cetățenilor. Se dovedește că și românii sunt capabili de cetățenie și democrație. Chiar dacă la aceste Comentarii dovedesc, prin piticul crăcănat și alții de aceeași teapă, că și românii au rateuri umane. Conferințele de la Miercurea Ciuc au dovedit cultura, cultivarea și valoarea din România. Felicitări organizatorilor! Trebuie perseverat, chiar dacă ignoranți și trepăduși ca unii de la comentarii nu pricep nimic și vorbesc cu pereții lor de acasă. Așteptăm dezbaterea România cetățenilor și în orașul nostru.
TREBUIE FACUT DE CATRE CAPABILITATI NOTABILE (INDEPENDENTE POLITIC) UN AUDIT PE TOATE DOMENIILE SOCIETATII ROMANESTI PE ULTIMII 34 DE ANI , RELIEFAND IN PRINCIPAL NEREALIZARILE , CAUZELE SI VINOVATII……..
& Fotografii care ar putea aminti și de vreo continuare, updatare, la ,,Povestea celor trei purceluși”, care după ce și-au făcut casă de stuf, casă de lemn , casă de cărămidă , s-au apucat să își facă și ”partid politic de apărare de lup”, ?
Ca de obicei, prost cu sclipici, infantil ???????. Nu ai nici o idee, dar spui măscrării. Departe ai ajuns, nu-i vorbă. La vulgarități pe mintea ta ca o coală albă, dar goală, și la prostii ce nu merită decît disprețul. Află că România cetățenilor este a cetățenilor și ei hotărăsc ce fac cu ea. Nu-ți bate capul, nu ai trecut examenul.
& Bre, bre, bre,
Bre, bre, bre,
Bre, bre, bre,
Bre, bre, bre,
Toamna vine repede,
Și ne veștejește,
Și ne ofilește,
Și ne amăgește,
Că ne înverzește,
Primăvara crește,
Ceea ce-nflorește,
Și apoi rodește,
Când și iarba crește !
La ce bun măscăricii??????? Cînd situația e pe dric. La noi merge și așa? Nu la infinit.
@ ”Madam ”Pi scopesco” nu i-a găsit
Deși îi căuta de scopit,
Pe-aceștia ce scopul îl găsiră să-l facă,
Mai mare , mai mult, mai gregar,
De la troacă !”
, ?