Presa ucraineană: Belarus ar putea intra de azi în război cu soldaţi

După mai multe zile fără progrese semnificative, Vladimir Putin este pe cale să îl atragă pe aliatul său Aleksandr Lukaşenko în războiul din Ucraina. The Kyiv Independent relatează că paraşutiştii din Belarus ar putea fi desfăşuraţi în Ucraina încă de luni dimineaţă.

Publicaţia spune că are mai multe surse care susţin că decizia a fost luată şi că, începând cu dimineaţa zilei de 28 februarie, primul avion Il-76 să decoleze, transportând paraşutişti belaruşi care vor fi desfăşuraţi împotriva Ucrainei.

Forţele armate ale Belarusului includ aproape 45.000 de militari şi se crede că cei desfăşuraţi în Ucraina ar putea fi trimişi în zona Kievului sau Zhytomyr.

Washington Post, citând un oficial neidentificat al administraţiei americane, a semnalat că în cursul zilei de luni trupele Belarusului ar urma să intre în luptă.

Totuşi, este posibil ca operaţiunea să fie amânată având în vedere că în luni dimineaţă au loc negocieri între Rusia şi Ucraina în apropiere de graniţa din Belarus şi Ucraina.

Mass-media de opoziţie din Belarus a lansat o campanie împotriva războiului. Acesta îi îndeamnă pe toţi soldaţii din Belarus să nu se supună unor ordine ilegale care i-ar arunca într-un război împotriva unei naţiuni prietene.

Zvonurile privind implicarea oficială a Belarusului în război au început să circule duminică, în a patra zi a război, în urma unui raport prezentat cercurilor diplomatice de către jurnalişti de opoziţie din ţara condusă de Alexander Lukaşenko.

Belarusul până în prezent nu s-a implicat direct cu soldaţi în conflict, dar a permis folosirea teritoriului său pentru plasarea de trupe şi pentru facilitarea unui atac asupra Ucrainei din Nord.

Un referendum organizat de Lukaşenko în Belarus pentru modificarea Constituției țării, care prevede inclusiv renunțarea la statutul de ţară neutră şi non-nucleară, a trecut, conform rezultatelor anunțate de Comisia electorală centrală.

Peste 65% dintre belaruşi au votat duminică în favoarea amendamentelor la Constituţie propuse de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a anunţat Comisia electorală centrală a acestei foste republici sovietice.

Problema ce a fost supusă la vot viza adoptarea sau nu a acestor amendamente ce ar permite întărirea puterilor lui Lukaşenko, 67 de ani, care conduce Belarus cu o mână de fier din 1994.

Referendumul a avut loc într-un moment în care Ucraina vecină este pradă unei invazii ruse declanşate pe 24 februarie, în timp ce negocieri între ruşi şi ucraineni, anunţate de ambele părţi, ar urma să aibă loc la frontiera belarusă.

Potrivit preşedintelui Comisiei electorale centrale, Igor Karpenko, 10,07% dintre belaruşii care s-au exprimat la referendum au votat împotrivă. Potrivit aceleiaşi surse, rata de participare a fost de 78,63%. Pentru a fi adoptate, amendamentele aveau nevoie să adune în favoarea lor peste 50% din voturi, referendumul fiind considerat validat dacă peste 50% dintre alegători au participat la el.

Printre schimbările propuse se numără o imunitate judiciară pe viaţă pentru foştii preşedinţi şi introducerea unei limite de două mandate pentru succesorii lui Lukaşenko. Deşi textul Constituţiei nu prevedea o astfel de limită înainte, ea se va aplica începând cu intrarea în funcţie a unui nou preşedinte, ceea ce i-ar permite lui Lukaşenko să rămână la putere până în 2035 dacă va fi reales în 2025.

De asemenea, în noua versiune a Constituţiei, dispare obligaţia ca Belarus să rămână „zonă fără nuclear”. Acest articol va fi înlocuit prin altul ce exclude „o agresiune militară de pe teritoriul” belarus.

La sfârşitul lui ianuarie, SUA şi-au exprimat îngrijorarea că această reformă ar permite o desfăşurare de arme nucleare ruse în Belarus, ţară ce se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Și aia la fel de motivați ca soldații lui Puțin. Doar știu ca merg in Donbas sa elibereze de fasciști drogati
    Minciuna are picioare din ce in ce mai scurte . Cu toata cenzura acestor dictatori

  2. Cică Petrov s-a trezit din beție și a început să-i tremure izmenele Editat după activarea forțelor nucleare ruse! El a băgat batul prin gard și acum s-a trezit la a realitate. La cat a furat nicio nucleara nu-i suficient pentru clanul Petrov. Felicitări Viktor Orban care a hotărât să stea deoparte fata de conflict!

  3. Ce straniu , o tzara acuzata a fi „nedemocrata ” , condusa de un ” dictator „, respecta decizia poporului sau modificindu-si Constitutia numai in urma unui Referendum ….
    Niste fraieri bielorusii , nu ?

    Uite ,dupa 2000 , Romania a fost facuta SAH-MAT in numai citiva ani de citeva mii de smekeri politici fara a intreba pe nimeni …

  4. despre tine stim ca esti troll putinist asa ca nu mai are rost sa intru in detalii despre ce inseamna referendum si alegeri in Belarus si Rusia
    chiar ai uitat ce a zis bunicul vostru Stalin ? „nu conteaza cine cum voteaza, ci…”

  5. Belarus este sluga totala a criminalului scapat de sub control.Eu nici nu inteleg de ce se mai declara stat separat de Rusia. este gubernie.

  6. Lakasenko a avut ceva probleme in timpul si dupa alegeri din cauza opozitiei care, aproape sa declanseze un maidan bielorus. Cred ca abia asteapta sa plateasca inapoi polita celor care i-au facut greutati.

  7. Vreau sa cred ca este un fake pe aceasta tema cu belarusul, desi habaucii parteneri sunt cam la fel psihic.

  8. Eu stau linistit in fiecare zi sunt numai stiri despre esecul armatei ruse. Ni se spune ca sunt slab echipati, tineri neexperimentati, nu fac progrese si mor cu miile. Iar Putin e disperat ca nu i-a reusit planul. La ritmul asta cred ca intr-o saptamana Ucrainienii ajung in Moscova. Si atunci ce atata disperare pe Occident care a descoperit ca fara promisiunea ca Ucraina intra in NATO nu mai poate trai??

  9. Deja in Belarus e Revolutie,unde sa mai intre armata ,poate in domicilul lui Lukasenko servitorul lui Muc cel Putin odiosul criminal? In Rusia a inceput noaptea financiara,adevarata Revolutie impotriva lui Muc cel Putin,odiosul criminal in serie de la Kremlin incepe saptamana asta

  10. Ieri Belarus au anuntat ca vor face referendumul, iar azi dimineata cica a fost votat.
    Mai ceva ca in Scrisoarea Pierduta sau Chirita la Iasi. Curat democratie lukasista!

  11. Este clar ca armata lui Putina este muci si incearca ultimele asalturi ale unui distrus muribund,ca de aia ii trimite ajutor prietenesc dictatorul bielorusnac,iar bielo-rusnacii,carora probabil ca li se spune si lor ca merg si ei la un „exercitiu”,o sa se trezeasca si ei morti acolo unde deja au disparut si parasutistii lui Putina aruncati masiv sambata deasupra Kievului si care acum or fi aproape toti pamant de flori.Ca altfel nu este logic sa fie bagati si altii in hora daca mareatza armata rosie se mai putea tine pe picioare.Dar sa nu-i vedem si p’astia de la bielorusi cum isi cara mortii acasa cu trenul,iar pe ucrainieni ducandu-se peste ei pana la Minsk si Moscova,apoi invitandu-i pe cei doi dictatori prieteni sa semneze cate un armistitiu neconditionat de caciula in care Ucraina sa le ia fiecaruia cate o jumatate de tzara ca despagubiri de agresiune ticaloasa si razboi.Dar tot nasol este ca Ucraina devine prea mare, iar China si SUA au sa se bata intre ele pe cadavrul Rusiei de la Pacific si o sa fie si ele si mai mari.Dar lasa sa invete si altii ce inseamna sa iti tot ti in carca dictatori d’astia pe viatza,dar prosti si lacomi de mai multa putere si pe care nici in pix nu-i doare de viatza tinerilor pe care ii trimit la razboaie de cotropire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.