Prescriere în cazul unei judecătoare condamnată pentru mită

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris.

În iulie 2020, Elena Burlan-Puşcaş a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită.

La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care este acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale. În consecinţă, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată.

„Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.396 alin.1 şi 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp şi art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal faţă de inculpata Burlan – Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan.

Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a fost suspendată în funcţie în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială.

Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.

Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice).

Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar.

Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă – Tribunalul Bucureşti – unde presta servicii de ghicit.

De asemenea, Elena Burlan-Puşcaş a avut în vara anului 2010 spre judecată un alt dosar, în care cinci interlopi erau acuzaţi de tentativă la omor calificat, după ce au atacat cu bâtele un bărbat care făcea parte dintr-o grupare rivală. În acest caz, judecătoarea a fost acuzată de DNA că a primit suma de 8.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 15.000 de euro pentru a dispune pronunţarea unei hotărâri de condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei faţă de patru dintre cei cinci inculpaţi.

Mai mult, cu privire la cel de-al cincilea inculpat din dosar, spune DNA, deşi minor la data săvârşirii infracţiunii pentru care a fost judecat, Elena Burlan-Puşcaş a pronunţat o pedeapsă cu executare, deoarece tatăl acestuia a refuzat să plătească suma solicitată de magistrat.

Ulterior, în ambele cauze, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis apelurile Parchetului şi au pronunţat pedepse cu executare faţă de autorii infracţiunilor de tentativă de omor calificat, pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani.

Elena Burlan este soţia lui Marcel Puşcaş, preşedintele clubului FCU Craiova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Va JUDECA plagiatul lui Bode, apoi pe cel al lui măCiucă. Imediat după, va ieși la PENSIE SPECIALĂ, că s-a extenuat !
    Doar Sf. Vladimir mai poate reZolva Colonia Eșuată.
    Hai, Sfinte, fă un efort !?

  2. & Dom’le , dacă prin ăștia „cameleonul corupției”, ăla mult mediatizat de CT Popescu, care probabil nici nu știe cum a făcut primul milion, de unde știu ei că este corupt sau cinstit, ca specialiști și instanțe specializate, dacă nu au nici experiență de cameleonism , ?

  3. Doar in Romania securista a lui Johanis este posibil asa ceva. Poate ne explica autoarea de eseuri scolaresti Stoicescu cum este cu miile de dosare care nu se rezolva nici macar in zece ani. Iar ‘mneaei vrea pensii si salarii si mai mari pentru magistrati !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Toate judecatoresele florarese se trag din samanta lui Burlan y Puşcaş,fraternizeaza cu delicventii si iau bani de la bulibase

  5. Va mirati ca europenii nu va doresc in Schengen ? Asta este statul de nedrept inventat Monica Menghele Macovei !

  6. Saracu RUDEL OBREJA! Se rasuceste in mormant! La fel toti „rudelii de rand”! Legea, procedura si DECIZIA CCR este numai … pentru ei! Poate se va reusi sa se faca o statistica si sa se dezvaluie cati alti „rudeli de rand” au fost si sunt in ROMANICA! Sigur nu comentam faptul ca in cazul persoanei in cauza nu se impunea aceasta decizie! Ci comentam faptul ca art. 16 alin. (1) din CONSTITUTIA ROMANIEI, care dispune „(1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări” ESTE APLICATA DUPA BUNUL PLAC DE CATRE O PARTE DINTRE CEI CARE AR TREBUI … SA JUDECE! A judeca nu este sinonim cu a pronunta solutii impuse si stabilite ca la talcioc, functie de interese si afinitati! PACAT, PACAT DE SANGELE VARSAT!

  7. Încă din Antichitate, magistratura era considerată o castă. Astăzi derbedeii care practică această profesie alcătuiesc o hoardă ordinară (cu minime excepții) fără scrupule, fără obraz, fără…carte. Tocmai această grupare mafiotă este plătită excesiv din munca celor ce produc bunuri materiale și le asigură hrană, îmbrăcăminte, huzur. Până când va răbda poporul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.