Preşedintele Colegiului Medicilor, audiat la DNA

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Vasile Astărăstoae, s-a prezentat vineri la DNA pentru a explica în ce fel a obţinut compania Maguay licitaţia pentru implementarea platformei eLearning, care face parte dintr-un proiect european.

Vasile Astărăstoae, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a venit la sediul din Iaşi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie însoţit de avocata sa, Maria Aldea, la aproape o oră diferenţă de prorectorul Dragoş Pieptu. În timp ce profesorul Astărăstoae a afirmat că nu ştie pentru ce a fost chemat la DNA, dar că a venit să discute despre acuzaţiile care i se aduc, profesorul Dragoş Pieptu le-a spus jurnaliştilor că nu au niciun drept să scrie despre evenimentul în care este anchetat întrucât nu au făcut promovare proiectului, informează Agerpres.

După trei ore de audieri, Astărăstoae a declarat presei că nu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Duminica trecută, într-o conferinţă de presă, el spunea că este cercetat pentru aderare la grup organizat, abuz în serviciu, tentativă la fals şi conflict de interese.

Numele profesorului Vasile Astărăstoae apare într-un dosar instrumentat de procurorii DNA privind trucarea unei licitaţii pentru eLearning cu fonduri europene în valoare de peste 6,4 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

În acelaşi dosar în care Astărăstoae e cercetat pentru aderare la grup organizat, abuz în serviciu, tentativă la fals şi conflict de interese este anchetată şi fiica sa, Daniela, economist de profesie, dar şi alte 19 persoane, printre care prorectorul Dragoş Pieptu, angajaţi din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi reprezentanţi a trei firme.

Platforma de eLearning oferă posibilitatea studenţilor de a accesa întreaga documentaţie de curs, dând totodată şi informaţiile suplimentare, dar şi posibilitatea examinării prin metode electronice. Ea a fost implementată de firma Maguay Impex SRL, în urma unei licitaţii pe SEAP. Pentru implementarea platformei, UMF Iaşi a plătit peste 6,4 milioane de lei, din care aproape 5,4 milioane lei au reprezentat cheltuieli eligibile nerambursabile.

În acest dosar, trei directori, doi de la UMF şi un altul de la Maguay, s-au ales cu mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.