Preşedintele Iohannis începe turneul în Africa

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, începând de marţi până pe 23 noiembrie, un turneu în state africane: vizite de stat în Kenya, Tanzania şi Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde), precum şi o vizită oficială în Senegal.

Potrivit programului, marţi, cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, şeful statului va fi primit de preşedintele William Ruto cu care va avea convorbiri oficiale şi tete-a-tete, urmate de declaraţii de presă comune. De asemenea, vor fi semnate documente oficiale privind mediul şi cooperarea politică.

Ulterior, Iohannis va participa la Sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP – United Nations Environment Program.

Miercuri, el va inaugura o donaţie din Programul de asistenţă pentru dezvoltare al României pentru o unitate de învăţământ – Uthiru Girls High School.

În Republica Unită Tanzania, şeful statului va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan.

În cadrul vizitei de stat în Republica Cabo Verde, Iohannis va avea consultări cu preşedintele Jose Maria Neves.

Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho.

Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.

În contextul vizitei oficiale în Republica Senegal, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul Macky Sall.

Programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară. Preşedintele Iohannis va avea o întâlnire şi cu foşti studenţi senegalezi în România.

„Vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat. Astfel, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menţionate şi redinamizarea relaţiilor economice şi sectoriale, urmărind deschiderea şi valorificarea de noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global”, a informat, săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, demersul preşedintelui Iohannis are loc într-un moment de aprofundare şi diversificare a relaţiilor cu partenerii africani, în contextul în care, în ultimul deceniu, continentul african, în ansamblul său, a căpătat un profil tot mai pronunţat pe plan internaţional.

„Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea. În acest cadru, România are propria contribuţie semnificativă, distinctă, în implementarea Parteneriatului strategic euro-african, în spiritul unei cooperări pragmatice, oneste şi echilibrate între parteneri egali”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Preşedinţiei, „vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită ‘România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune’, prin care ţara noastră îşi propune revigorarea relaţiilor cu Africa şi aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României şi cu importanţa în creştere a Africii pe plan internaţional”.

„Tradiţia particulară a raporturilor româno-africane constituie un motiv solid pentru dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre. De asemenea, istoria recentă a României constituie un factor favorizant pentru reconectarea cu spaţiul african, inclusiv din perspectiva experienţei acumulate şi a lecţiilor învăţate în procesul de tranziţie către modernitate caracterizată de democraţie, economie de piaţă, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. În plus, România are un profil tradiţional clar în raport cu Africa, în domeniul educaţiei, al păcii şi al securităţii, precum şi în cel al cooperării economice, cărora trebuie să li se acorde o atenţie sporită în continuare”, a punctat Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată a arătat că şeful statului va urmări, în dialogul cu înalţii demnitari din ţările vizitate, identificarea măsurilor pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi creşterea schimburilor economice, impulsionarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, precum agricultură şi siguranţă alimentară, managementul situaţiilor de urgenţă, securitate cibernetică, infrastructură digitală, consolidarea profilului României de furnizor de educaţie şi formare, pornind de la tradiţia cooperării în acest domeniu cu statele africane, stimularea continuării cooperării în formate multilaterale şi internaţionale.

„Având în vedere contextul actual complex la nivel global, preşedintele României va analiza alături de interlocutorii săi provocările de securitate fără precedent la nivel regional şi internaţional. Klaus Iohannis va prezenta impactul conflictului provocat de Rusia în imediata vecinătate a ţării noastre, dar şi la nivel global, cu accent pe gestionarea problematicii refugiaţilor, precum şi contribuţia României la securitatea alimentară globală. Va fi reliefată nevoia combaterii în comun, de către toate statele membre ale ONU, a tendinţelor de contestare sau de erodare a principiilor fundamentale ale multilateralismului şi ale dreptului internaţional, în primul rând a celor înscrise în Carta ONU. Totodată, preşedintele României va sublinia necesitatea contracarării fenomenului dezinformării la nivel global”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Totodată, în cadrul discuţiilor vor fi abordate şi alte teme de actualitate, de pe agenda comună şi cea internaţională, printre care combaterea schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităţilor sociale, consolidarea democratică şi promovarea drepturilor omului şi alte provocări ale tranziţiei, precum dificultăţile privind asigurarea de suficiente locuri de muncă decente pentru tineri, integrarea femeilor pe piaţa muncii şi în viaţa publică, reforma şi modernizarea agriculturii, dar şi reformele electorale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

18 Comentarii

  1. mai fata taichii”..! si tu, si A3 ” o ardeti ” cu ” seful statului , si prima doamna ”..!! si nu-i prima data ..!! o crasa dovada de pupincurism ! daca vreti sa fiti remarcati de catre sleahta prezidentiala , neaparat, luati-o pe partea cealalta , care-i ” partea jurnalistica ” adevarata , caci, mdeh, nu-i musai sa lauzi pe cineva ca sa fii remarcat ! un jurnalist,este specialist in a injura nu in a lauda ..!cand un ” jurnalist” incepe sa te laude , treaba deja pute ….

  2. Cuplul pres e dinți al, format dintr-un navetist și o exponenta a genunchilor modificați genetic, posesoare a unui certificat medical care sa-i permita plata orelor cât timp lipsește de la școală 100%, va efectua o vizita oficiala in in-sula Capului Verde. Cu aceasta ocazie distinsa doamna și apoi distinsul domn tovarăș președinte vor sta în poziția șezând in ea, atat timp cât poziția le va genera placeri verzi, după care se vor ridica și vor merge ca sa-si viziteze rudele la gradina zoo- logica și zoo-nelogica. Cu aceasta ocazie cimpanzeul șef de trib, ii va oferi presului distincția ” Cimpamzeul anului”, iar distinsei doamne medalia” Leul de argint” pentru cel mai bun rol secundar intr-un film de lung metrajul de 9 ani. Înaintea dineului oficial, posesorii de case ciordite vor lua lecții de cățărat în copac și de salturi acrobatice neasigurate. Spre, din tot sufletul, ca președintele nostru urat și ieftin sa nu nimerească crengile și sa aterizeze forțat la pământ cu fata sa borsita de consumator de borș și de boarse înntr-un rahat făcut cu bune intenții de rudele sale, la umbra copacului. Dacă dorința mea se va împlini, cei doi vor lipsi de la dineul oficial, urmând a consuma bucatele alese din poziția orizontala statica cu gura deschisa cu un clește papagal sau un papagal clește. Speram ca lecția de cățărare sa fie trasmisa în direct. Pana atunci, o rugăciune spusa de toți cei care-l iubesc și care il doresc cu fata la pământ, credem ca nu ar strica. Doamne ajuta.

  3. Grabeste-te Klaus, plimba-te cat mai ai timp, ca la anul, gata.

  4. Daca tovarasii din Parlament si-ar cunoaste interesul, ar vota rapid o suspendare cu retragere a imunitatii a dulapului zburator, iar cand v-a ajunge in tara acesta sa fie rapid bagat la chestionare de organele statului. Dar nu avem decat trantori care se gandesc la burdihanul propriu si cum sa mai ciordeasca ceva pe ultima suta de metri. Acesti trantori ne vor baga in razboi iar ei vor sta la adapost in timp ce pulimea electorala va fi trimisa sa fie macelarita pe front. Vom iesi in strada doar cand rachetele si bombele vor sfarteca fara discriminare trupuri de copii si femei a caror vina a fost ca s-au nascut sa fie conduse de Her Sparaghel.

  5. Oare o sa-l vedem in fata unui judecator cu acuzatia de inalta tradare sau macar de cheltuirea fara rost al avutului national? Nu cred!!!!

  6. Cuplul format de acesti doi mitocani de provincie, se aseamana izbitor cu familia Bundy.

  7. Safari placut domnule presedinte! Stiu ca asta n-a fost in programul de guvernare dar cum sa fie daca n-ati avut niciun program si nicio promisiune in campania electorala. Dar atat poporul cat si serviciile v-au votat pentru ca s-au bazat pe imaginatie adica pe ce visau ei ca o sa faceti. Visele serviciilor cred ca s-au si implinit!

  8. Pe-astia doi din poza, unul de-si zice Johanis, ailalta ar fi consoarta, sunt atat de obrazuri groase, incat poti sa-i si scuipi, ca nu le pasa. Auziti, oameni buni, ce zice Johanis „consolidarea profilului României de furnizor de educaţie şi formare”, si, strigator la cer, miercuri „el va inaugura o donaţie din Programul de asistenţă pentru dezvoltare al României pentru o unitate de învăţământ – Uthiru Girls High School”. Bai, obraz gros, tu faci donatii pt. scoli, unor africani, in timp ce, profesorii romani n-au primit majorarile salariale si nici nu le vor primi. Nu vi sa-au uscat mainile, cetatenilor romani, care l-au votat de doua ori pe obraz-gros asta ?!

  9. nene profesor Iohannis ia vezi matale daca negrutii astia,unde vizitezi matale, sunt rasisti! ia spune-le ca UE ne-a dat la ..ie de 12 ani si intreaba daca ar fi posibil sa aderam cu iobagii nostri la UNIUNEA AFRICANA.
    ca sa ii convingi ca si „noi avem cocurile noastre”,ca si noi suntem plantatie, ca si noi avem in posterior „legumiCOOLoase” si „autostrazi” din smoala! 😀

  10. Sper ca africanii n-au uitat sa le puna, pe aeroport, un mare banner cu : „Bine ati venit, minca-v-as !” …

  11. De abia astept sa vad o poza din safari : bivolul sibian alaturi de bivolul african …

  12. EA e cam schiloada, da’ din EL ar putea africanii sa scoata de-o ciorba … Probabil ca de aia, precaut, Ciuca nu i-a insotit, va dati seama ce s-ar fi lins pe buze aia cind l-ar fi vazut coborind pe scara avionului …

  13. Slugile de la MAE au incropit la repezeala aceasta asazisa Strategia Naţională pentru Africa, denumită România – Africa, in asa fel incat sa creeze o oarecare motivatie in plimarile de lux in Africa ale acestui impostor.
    Exact la fel, in vara lui 2022, dupa ce acest individ a dormit 8 ani in mandatul prezidential, la o conferinta de presa, jurnalistii l-au intrebat ce si cum mai este cu programul Romania educata. S-a trezit acest diletant din somn si pe repede inainte si-a mobilizat lacheii si au scos aceasta mizerie de legislatie cu privire la educatie.
    Poate sa nominalizeze cineva, macar un fost elev de al acestui individ care a ajuns la o olimpiada?

  14. Despre ce vorbim ? Plavanul nu e in stare sa aiba consultari politice cu poporul roman si are cu africanii ? La ce creieras are nu trezim bagati si in Uniunea Africana ca nu cred ca mai citeste ce ai dau africani sa semneze.

  15. „România are propria contribuţie semnificativă, distinctă, în implementarea Parteneriatului strategic euro-african, în spiritul unei cooperări pragmatice, oneste şi echilibrate între parteneri egali”.

    (editat) strateg nu se plimba degeaba, el indeplineste o misiune trasata de stapani. Cam aici suntem, la nivelul tarilor din lumea a treia de la care sluga americii cerseste parteneriat egal.

  16. Ce dracu să mai căutăm în țari din continentul african în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane când din punct de vedere industrial România s-a șters si gură de pe hrta lumii. Când mergea Ceaușescu obține contracte bănoase de exportat exploatări miniere, flotații de metale neferoase, rafinării de petrol, uzine constructoare de mașini, industrie alimentară, material rulant, spitale, școli, șosele… Câți oameni de afaceri fac acum parte din Delegație? Acum caraghiosul acesta merge pentru: “ Sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP”, “a inaugura o donaţie din Programul de asistenţă pentru dezvoltare al României pentru o unitate de învăţământ – Uthiru…” “ Republica Unită Tanzania, şeful statului va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu”, “ În cadrul vizitei de stat în Republica Cabo Verde, Iohannis va avea consultări cu…” în Republica Cabo Verde, Iohannis va avea consultări cu…” Și urmează la bla, bla: “ Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune”, vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită ‘România – Africa”! Știați “românii mei” care vine iarna de Strategia națională pentru Africa??? Și sigur “ Klaus Iohannis va prezenta impactul conflictului provocat de Rusia în imediata vecinătate a ţării noastre…”Uite de ce li se rupe la africani de conflictele din vecinătatea României când ei se măcelăresc năprasnic în conflicte etnice. Chiar merita cheltuiala pentru țara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.