Preşedinţia Germaniei, o afacere între RDG-işti

Angela Merkel, educată în fosta RDG, a suferit o înfrângere psihologică în faţa candidaturii la preşedinţie a pastorului Joachim Gauck, creatorul Comisiei pentru studierea arhivelor STASI, acesta fiind înfrânt abia în al atreilea tur de candidatul creştin-democrat, care beneficia, teoretic, de o majoritate confortabilă pentru a fi ales din primul tur.

Coaliţia de la Berlin condusă de Angela Merkel a fost umilită în alegerile prezidenţiale de miercuri, când creştin-democraţii şi liberalii aflaţi la guvernare nu au reuşit să facă front comun pentru impunerea în fruntea statului a lui Christian Wulff, premierul landului Saxonia Inferioară. Wulff a castigat scrutinul din Adunarea Federala abia in al treilea tur, in cae a obtinut 625 de voturi din totalul de 1244 de voturi.

La lipsa de unitate a coaliţiei a contribuit statura deosebită a candidatului social-democraţilor la preşedinţie: pastorul Joachim Gauck, 70 de ani, cel care a înfiinţat Comisia specială pentru verificarea activităţilor fostei poliţii secrete est-germane, STASI. Fost militant pentru drepturi cetăţeneşti în RDG, Gauck se bucură de o mare popularitate în Germania. Fiu de căpitan de vas, copilul Joachim s-a remarcat prin faptul că nu a acceptat să fie „pionier german” şi nici să intre în organizaţia de tineret a RDG. „Cu mult timp înainte de apariţia vreunei urme de rezistenţă sau a opoziţiei, trebuie creat cadrul propice pentru acestea. De aceea sunt atât de importanţi părinţii şi educaţia primită în copilărie”, spunea Gauck.

Gauck a înfruntat un alt fost RDG-sits, cancelarul Angela Merkel, curtată în tinereţe de STASI. Fosta est-germană Angela Merkel, cunoscătoare a limbii ruse, a declarat că nu a obţinut un post de fizician la Berlin, în anii ’80, pentru că a refuzat să colaboreze cu STASI. Stânga germană a acuzat-o pe Merkel că s-a ocupat cu propaganda comunistă în fosta RDG şi că făcea parte din cadrele de rezervă ale partidului. Actualul cancelar s-a apărat declarând că, în comunism, „singurele reguli bune erau cele din codul rutier” şi că a optat pentru fizică pentru că „în acest domeniu adevărul este mai greu de deformat”.

Wulff beneficia, teoretic, de cel puţin douăzeci de voturi peste majoritatea absolută, pentru a fi ales în primul tur, relata marţi, EFE. Nici în primul tur, nici în al doilea, Wulff nu a reuşit să întrunească majoritatea necesară. În al doilea tur, el a obţinut 615 voturi, faţă de 490 pentru Gauck, 123 pentru Lukrezia Jochimsen (candidata Stângii) şi 3 voturi pentru candidatul neonaziştilor. În cel de-al treilea tur, nu a fost nevoie decat de o majoritate relativă.

„Seamănă cu un puci”, a comentat „Tagesspiegel” modul în care a votat coaliţia condusă de Merkel, în timp ce „Handelsblatt” vorbeşte despre „un vot de neîncredere” pentru Merkel. „Este o înfrângere psihologică şi o pierdere de prestigiu pentru doamna Merkel”, arată politologul Nils Diedrich, de la Universitatea Liberă din Berlin, citat de AFP. Presa germană arată ca participarea masivă a Germaniei la salvarea Greciei şi a monedei euro, poliţia bugetară care aduce mai mult cu una de stânga, politica în domeniul sănătăţii sunt marile teme de dispută între partenerii coaliţiei.

Preşedintele Germaniei este ales de Aunarea Federală, formată din cei 622 de deputaţi din Bundestagului (camera inferioară a Parlamentului) şi din tot atâţia reprezentanţi ai celor 16 landuri germane. Adunarea Federală se reuneşte numai pentru alegerea şefului statului si dispune de trei tururi de scrutin pentru desemnarea viitorului preşedinte federal.

Funcţia de preşedinte federal a rămas vacantă după ce Horst Köhler a demisionat din funcţia de preşedinte al Germaniei, spre surprinderea generală, la 31 mai, după ce unele declaraţii ale sale legate de angajamentul militar al Germaniei în Afganistan pentru apărarea intereselor economice ale ţării au declanşat o violentă polemică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.