Prețul alimentelor! Cum mai procedează ungurii

EP President meets with Viktor ORBAN - Prime Minister of Hungary

Guvernul ungar intenţionează să înlăture, începând cu data de 1 august 2023, plafoanele impuse preţurilor alimentelor de bază în urmă cu 16 luni, şi, în paralel, a ordonat retailerilor să introducă reduceri mai mari de preţuri la anumite produse alimentare, a declarat joi Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

În prezent, Ungaria înregistrează cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut în mai pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%. Comparativ, inflaţia medie anuală în UE a fost de 7,1% în luna mai.

Într-o conferinţă de presă organizată joi, Gergely Gulyas a spus că rata anuală a inflaţiei ar putea încetini până la 15% în luna august şi o inflaţie de o singură cifră este posibilă înainte de sfârşitul anului.

„Procesul de dezinflaţie se va accelera la toamnă”, a apreciat Gergely Gulyas.

În luna februarie 2022, Guvernul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare. În pofida plafonării, inflaţia preţurilor alimentare în Ungaria a ajuns la 44,8% în luna decembrie a anului trecut.

Pentru a frâna creşterea preţurilor, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a ordonat şi marilor retaileri să introducă reduceri obligatorii de preţuri la alimente.

Joi, Gergely Gulyas a spus că, începând de la 1 august, discounturile obligatorii la anumite produse alimentare pe care retailerii vor trebui să le introducă vor fi majorate, de la 10% până la 15%, adăugând că produsele ale căror preţuri au fost până acum controlate vor fi incluse în acest program.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Alimentele ieftina sunt de slaba calitate ! Sunt ca pe vremea lui ceausescu ! Orez bun este Deroni din Grecia , Ulei bun este Bunica , Zahar bun este Coronitza . Faina Buna este Dobrogea trei Nule . Mălai Bun este Boromir de Sibiu ! Nu cumparati produse ieftine ca nu sunt bune de Mâncat !

  2. Mă întreb de cei din presă, formatorii de opinie, care vorbesc aiurea despre Ungaria de știu aiuriții că de aproape doie ani se subvenționează prețul alimentelor de bază și în ciuda cornurilor nu există penurie de vre-un aliment combustibil sau orice.. Și astea le zic doar pentru cei care sunt mereu pe drumuri și știu realitatea…

  3. …„lăsați paiul în ochiul lui v.orban!AJUNGĂ-NE BÂRNA NOASTRĂ!!!

  4. neagu mircea de ce ești tu așa de prost ? Cum sa fie, băi prostăvane, „alimentele ieftina” de pe vremea lui ceaușescu ?

  5. Preturile cat mai jos la alimente nu pot fi tinute prin plafonari sau fixari de preturi ca in socialism, nu va functiona cum trebuie in capitalism unde statul nu intervinw direct. Statul poate ajuta productia locala stimula cu imprumuturi, spatii de depozitare frigorifice. Masuri leznite sa elimine intermediarii. Ce vinde un producator local in piata sau vinde un hipermarket productiw locala de aliemente, producatorii sa-si primeasca un pret corect din pretul final de vanzare la raft, cat sa-i faca rentabila munca, sa covina si vanzatorulu dar sa acopere costurile producatorilor.
    In Romania cultivatorii de floarea soarelui se zbateau sa salveze ultima fabrica de ulei de floarea soarelui sa nu fie pusa la pamant. Fabrica construita in socialsm, industrie alimentara sa preia din productie locala prea putin s-a mai facut.
    Programe cum ar fi Tomata incepute de Dragnea utile si necesare, dar nu si suficente, mai trebuie si fabrici cum ar fi de cele de conserve de legume.

  6. Daca aduce orez ieftin ca pe vremea lui ceausescu ai sa gasesti neghina in orez ! Ca orezul acela nu-l mănâncă nici câinii ! Ca nu are Orezul Calorii ! Nu cumparati Orez Ieftin ! Nu este bun de Mâncat ! Mai bine cumparati Orez Sălbatic al prajiti cu ulei mai puneti o cana de apa in tigaie in orez . ladati o jumătate de ora sa se umfle orezul si faceti sarmale cu Orez Sălbatic ! La zorez mai puneti si rosii !

  7. La orez nu se pune multa apa la fiert ! Ca dupa aceea Orezul nu mai are nici un gust ! Si Orezul devine Salciu !

  8. Ungaria e sabotata de Amerloci. UDMR a fost scos de la guvernare tot de amerloci. E pedeapsa pentru Victor Orban care misca in front. Cu ceva timp in urma Ungaria ne dadea clase la alimente.

  9. Preturile nu genereaza inflatie, e invers, pe dos, viceversa, inflatia genereaza preturile mari ! Inflatia este generata de tiparirea de bani fara acoperire. Cum se scade inflatia ? Micsorand imprumuturile. Cum se scad preturile, cumparand mai putin. Iubesc profesorii, mai ales aia de „economie”. Daca a mai si turnat la secu, este dumnezeu ! Isarescul, a dus in 33 de ani leul de 16/$1 pana la 45.000/$1. Un „economist cat un razboi.

  10. 1.Romania nu produce.
    2.Ce adaos comercial practica CASA UNIREA?
    3.Va aparea urmatoarea problema:pret de producator care se declara 15 lei(bineinteles umflat) pret de vanzare cu discount 8lei.
    In rest ,nu dorim sa ne asociem nu vindem si stam cu marfa la marginea drumului.

  11. Ulei de floarea presat la rece mai gros ca uleiul obinuit hidrogenat, 5 litri tin cu lunile. Pretul la mica inteldgere cumparat la damigeana scade pretul
    Pastreaza gustul orginal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.