Prețul gazelor din contract a crescut

De curând, Eurostat a prezentat că prețul în semestrul I 2023 față de perioada similară din anul 2022 a crescut cu 77% pentru electricitate (locul 3 în Europa) și de 134% la gazele naturale (locul 2 în Europa).

Institutul Național de Statistică a informat, în cursul zilei de ieri, documentul Evoluția Prețurilor Producției Industriale în luna Octombrie 2023 din care se desprinde că prețurile gazelor naturale, energiei electrice și termice, în luna octombrie 2023 sunt cu 3,6% mai mici decât cele din luna octombrie 2022.

Astfel, apare o mare întrebare ce s-a întâmplat cu prețul achitat de consumatorii români în ultima perioadă: A crescut cu 134% la gaze și 77% la energie electrică ? (conform datelor Eurostat pentru Semestrul I 2023) sau A scăzut cu 3,6% ? (conform datelor INS pentru luna octombrie 2023).

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă a analizat facturile emise de furnizor pentru același punct de consum în luna octombrie 2022 și octombrie 2023 și a observat prețurile din contract și prețurile achitate efectiv de client.

Acesta a observat că în luna octombrie 2023, prețul efectiv achitat de același consumator este cu 5,3% mai mic decât pentru aceeași perioadă din anul 2022. Respectiv la un consum similar de gaze, un consumator casnic care locuiește la casă va achita în medie cu până la 100 lei lunar mai puțin pentru gaze decât în iarna trecută. În situația celor care locuiesc la bloc și se încălzesc cu gaze, aceștia vor achita în medie cu până la 50 lei lunar mai puțin pentru gaze decât în iarna trecută.

Totuși apare o întrebare: De ce furnizorul, folosindu-se de prevederile legale și neatenția clientului, a crescut prețul gazelor din contract cu 4,8%?

La momentul în care a fost stabilit prețul în contract de 0,55475 lei/kWh fără TVA, prețul gazelor naturale pe piața de gaze internațională era de 136,59 euro/MWh (cotații TTF 1 august 2022). În anul 2023, când furnizorul a stabilit un preț cu 4,8% mai mare decât în anul precedent prețul gazelor naturale pe piața internațională de gaze era de 49,85 euro/MWh (cotații TTF 1 august 2022) – adică un preț de 2,74 ori mai mic.

Atunci de ce a crescut prețul în contract?

Răspunsul la această întrebare este unul complex și se datorează cel puțin următoarelor cauze:

–    suspendarea doar parțială a pieței libere a gazelor prin OUG 27/2022, a făcut ca o parte (consumatorul, nesuficient de bine informat, să creadă ca prețurile sunt reglementate), cealaltă parte (furnizorul, foarte bine informat, să stabilească prețurile pe principii de piață liberă și folosindu-se de legislația din România să l impună în contract)

–    legislația din România permite impunerea în contract a unor prețuri unilaterale. Consider că acest mecanism, este util pe o piață deja formată, și nu în situația în care am consumatori nu suficient de bine instruiți asupra beneficiilor și riscurilor pe o piață liberă

–    lipsa activității corespunzătoare a celor 3 entități fundamentale ale unei piețe libere și fără de care în fapt nu funcționează o piață liberă – protecția consumatorului, garantarea concurenței și arbitrul pieței (ANRE)

–    lipsa unei entități de Soluționare Alternativă a Litigiilor pe piața de gaze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

6 Comentarii

  1. vedeti pe cineva in strada? de ce nu iesiti in strada? Romanii nu ar trebui sa MAI plateasca nimic! GREVA FISCALA BHAI! NU MAI PLATITI NIMIC MAH, HAI SA VEDEM CE SE INTAMPLA!

  2. hahahahaha… „stati linistiti la locurili voastre”. Daca mai era Ciuca PM mergea si „Nicule, mai da-le o suta de lei”. Ma rog, ce va agitati atata? Nu v-a spus guvernul ca economia duduie? prognozau minim 6% crestere economica in 2023, in ianuarie 2023… in octombrie anuntau ca ar fi 2,2%… prin februarie 2024 o sa va anunte ca rRomania a avut crestere economica pe 2023 de 0,7-0,9%.

  3. Spania exact la energie a reglementat și a scăzut prețul și ghici ce? Inflația a scăzut. La noi efectul va fi exact invers, dar mai rău e că din ce in ce mai multi romani sunt la fundul sacului. Ăștia nu guvernează, ăștia distrug.

  4. Peste tot in lume prețul energiei, petrol,gaz, curent, este mai mic decât în Europa..Asta ca urmare a politicii intelepte a UE, care a promis pace și bunăstare americanului… Altă treabă nu are decât ce sancțiuni să introducă criticilor maghiari..

  5. De cand am intrat in Iepoca de Aur capitalista, niciun pret la nimic n-a scazut. Toate cresc precum Fat Frumos……[Rumburak]

  6. Marele Urs… poate nu esti la curent, rromania are cel mai mare pret la energia electrica din UE… 180-185E/MWh, cine kkt sa mai faca productie industriala? Pe de alta parte, presa de propaganda, Guvernul, partidele repeta minciuna ca suntem producatori de energie (in realitate am devenit importatori), ca mare pozitie strategica ce avem, cat producem… si brusc, de unde iti spuneau in august ca rezervele sunt 120% pline (duh) acuma constati ca au crescut preturile

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.