Prețul gazelor naturale și erorile României

Saltul amețitor al prețurilor la gazele naturale are destule chichițe și explicații. Pe piața TTF din Olanda (Title Transfer Facility) prețul gazelor, exprimat în echivalentul de energie electrică, MWh – așa cum și pe facturile noastre găsim kWh echivalenți la metri cubi de gaze consumate – a crescut de la 17 euro, în 4 ianuarie 2021, la 65 euro la finele lui octombrie, adică un salt de 320%. Un fenomen fără precedent, deoarece lumea era obișnuită cu creșteri de preț multianuale medii de 15-20 euro. Exprimat în mii metri cubi, prețul ajunsese la 650$ în septembrie, iar peste doar o lună să ajungă la 2000 $ pe mia de metri cubi. Până în prezent, nimeni nu poate garanta că escaladarea nu va continua.

În multe luări de poziție oficiale, analiștii explică fenomenul prin reluarea activității economice globale, după încetinirea anterioară provocată de pandemia Covid 19, afirmație parțial corectă. Dacă i-am întreba pe ce se bazează, creșterea economică fiind mult sub nivelul anterior pandemiei, ar fi puși în mare dificultate.

Noi ne vom referi în continuare la cazul României, revenind, deci, la oile noastre! O serie de cauze ale saltului fără precedent al prețului gazelor la noi se află în contextul actual global și regional (european), printre cele cu impact mai mare fiind:
1) Refuzul Gazprom, aflat sub controlul statului, de a suplimenta livrările de gaze țărilor UE care nu au contracte pe termen lung și care au cerut gaze pe piața spot. Acest comportament bizar din punct de vedere al economiei de piață, adică renunțarea la profituri enorme prin livrări suplimentare la prețuri fără precedent de mari în afara contractelor pe termen lung, a fost explicat chiar de oficialii ruși. Revista Novaia Gazeta publica recent decizia gigantului Gazprom de sistare a comerțului pe piața spot inclusiv pe întreg anul viitor în timp ce ziarul german Frankfurter Algemeine Zeitung observa că Rusia nu fructifică șansa de a câștiga foarte mulți bani cu afaceri pe piața spot, comportament apreciat drept straniu.

Mulți analiști consideră că avem un caz clar de sacrificare a profitului pe termen scurt (și așa crescut peste orice nivel anterior) în interesul strategic de a-i determina pe europeni să revină la contractele pe termen lung, făcând astfel piața europeană neatractivă pentru competitorii săi, în primul rând SUA cu gazele naturale lichefiate provenite din șisturile bituminoase. Azi, SUA exportă GNL în Asia, adică în China, Japonia și Coreea de Sud pentru că prețurile sunt mai profitabile pe acea piață;

2) Incapacitatea temporară a Norvegiei de a livra gaze în Europa din cauza lucrărilor ample de reparații a infrastructurii de export, lucrări demarate în plină pandemie, și încetinire a activităților economice, reluate mai devreme decât estimaseră ei;

3) Supraestimarea UE, lider mondial în tehnologiile energiei regenerabile (eoliană, solară, biomasă), și renunțarea la combustibilii fosili prin adoptarea ambițiosului plan Green Deal de a reduce emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 și zero emisii în 2050. Sunt de partea celor care nu sunt de acord cu deciziile luate mai mult ideologic decât având la bază realitățile incontestabile care acum se răzbună. Fără a vorbi de cărbunele energetic care azi contribuie în multe țări UE cu peste 25% în producerea energiei (termică și electrică), nici gazele naturale nu sunt recunoscute ca bază a tranziției energetice extrem de rapide la care UE s-a angajat. Investițiile în noi surse de gaze nu mai sunt finanțate de UE, iar consecința deja a apărut;

4) Statele membre UE s-au angajat să respecte țintele planurilor europene, Green Deal și Fit for Fifty Five (reducerea cu 55% a noxelor până în 2030 și zero emisii în 2050) așa încât ele nu au mai încheiat contracte pe termen lung cu furnizorul Gazprom legat ombilical de statul rus care recent, prin ambasadorul Rusiei la UE, a declarat într-un interviu acordat Financial Times că liberalizarea pieței gazelor naturale, a energiei în general, este la baza crizei. Trebuie să amintim faptul că mulți economiști de marca, printre care Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, au atras atenția decidenților că piața nu poate regla totul, mecanismele sale de reglaj fiind complet inutile în unele cazuri. Vedem azi cazul pieței energiei, pe care mulți o consideră o marfă, în timp ce alții o consideră un bun de utilitate publică, ce nu poate fi rezolvat de piața liberă. Capitalul vrea profit excusiv, dividende cât mai mari pentru acționari, populația nu poate pur și simplu plăti facturile uriașe;

5) Stocurile de gaze înmagazinate în depozitele subterane au fost mult mai mici decât cele de anul trecut, pentru că iarna a fost grea, dar și pentru că Gazprom deține proprietatea multor depozite europene;

Pe lângă aceste cauze există o mare parte de vină internă, a statului nostru. Enumerăm pe cele importante:
a) scăderea producției autohtone de gaze, atât la OMV cât și la Romgaz, unde statul e acționar cu procente între 18 și 25%
b) înmagazinarea mult redusă față de capacitatea depozitelor subterane pe care le avem, dar și mult sub nivelul anului trecut, ca urmare a anulării prevederii legislative de a umple depozitele înainte de exporturi profitabile;
c) lipsa unui contract pe termen lung pentru importul de gaze de la Gazprom, așa cum are Ungaria, pe 15 ani, la un preț de două ori mai mic decât cel al gazelor importate de noi prin firma germană Wintershall.
România importă doar 10%, restul find produs din zăcămintele proprii.
d) cheltuirea a 480 milioane euro (din care 179 milioane din fonduri europene) pe gazoductul BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria), investiție terminată în iarna lui 2020, fără a transporta un metru cub de gaze până acum! Gazele din Marea Neagră vor aștepta mult să fie extrase, după retragerea americanilor de la Exxon, iar pentru gazele din Marea Caspică-Azerbaijan lipsește un racord la gazoductul bulgar (vecinii noștri bulgari pot aduce gaze din Caspică, spre deosebire de noi).
e) nu avem o strategie energetică de mai bine de zece ani, strategia energetică fiind la cheremul câtorva (ne)specialiști din anturajul președintelui care nu răspund în fața românilor, deși erorile lor se găsesc în facturile neaccesibile milioanelor de consumatori români;
f) statul român ar trebui să înceteze cu slujirea intereselor multinaționalelor din domeniul energetic (petrol și gaze) care urmăresc doar maximizarea profitului pentru dividendele acționarilor, nu interesele consumatorului român, interese pe care statul nu le apară.
g) dreptul românilor de a beneficia de gazele din subsolul lor este ignorat de homo bruxellensis prin lipsa de răspundere a conducătorilor noștri care nu se luptă pentru interesele noastre, așa cum fac vecinii maghiari, de exemplu. Vecini care au sistat lucrările gazoductului BRUA pe teritoriul lor pentru a se ajunge în Austria, invocând argumente de costuri de un miliard de euro în mod total nejustificat.

Statul nostru ar trebui să facă ce fac alte țări din UE: să folosească diplomația economică pentru valorificarea complicatei conjuncturi geopolitice, diplomație care să ne aducă în poziții avantajoase. Politicul ar trebui să renunțe urgent la imixtiunea în conducerea companiilor energetice, la numiri politice a bordului de directori, ai consiliilor de administrație, să respecte legile emise de el, de exemplu legea Guvernanței Corporative a companiilor în care statul e acționar majoritar. Să nu se mai prefacă a nu pricepe că guvernanță corporativă este altceva decât guvernanța guvernului. Ce caută Transelectrica și Transgaz în subordinea Secretariatului General al Guvernului?

Dacă măsurile anunțate de plafonare a prețurilor la gaze naturale și electricitate vor fi aplicate, situația se va complica și mai mult. Despre măsurile imediate însă vom reveni cu cele mai bune intenții și argumente solide, fundamentate economic și social.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

15 Comentarii

  1. Nici un motiv pentru cresterea pretului pe piata romaneasca, rezulta ca: s-a dat ordin pe unitate, toti marii distribuitori fiind doar societati de diverse state: roman, german, francez, italian si ceh !

  2. Doina Oltului spune:
    7 DECEMBRIE 2021 LA 12:28
    Cea mai mare bascalie in Romania e sectorul gaze naturale!ENGIE care e o combinatie LGBT intre distri gaz si Electrabel, iti inchide gazul daca sesiuzezi scapari,dar nu remediaza defectiunea, ca cica n-are echipa de depanare,te da pe mana escrocilor privati licentiati de ANRE(alta susanea) si poate dura saptamani pana ai din nou caldura,apa calda,gaz la bucatarie, etc.
    Numai in Romania,numai la ENGIE, numai romanilor

  3. De ce nu spune autorul articolului pe şleau că este PLANuit şi umblă cu cioara vopsită? Doar este democrație de „cînd ne-am cîştigat rația de libertate”.
    „scăderea producției autohtone de gaze, atât la OMV cât și la Romgaz, unde statul e acționar cu procente între 18 și 25%”. Asta este sabotare a economiei naționale şi furtul românilor.

  4. Doar cauzele interne sunt valabile in situatia Romaniei, dar nici cle enumerate in articol nu justifica cresterea nesimtita de pret!La persoanele fizice, pretul a crescut de la cca 90 lei/MWh la 20-25 lei/MWh.La firmele mici situatia este si mai grava, pretul ajungand la cca 440 lei/MWh, adica o crestere de 4,5 ori!Acesta este pretul de furnizare , la care se adauga distributia si celelalte tarife reglementate!Aceasta nebunie pleaca de la pretul dat de Romgaz si Petrom, la care se adauga comisioanele baietilor destepti din energie.Bneinteles, distribuitorii (E-on, Engie, Enel, etc) sunt si ei complici direct (prin firmele lor de furnizare) si indirect, prin impunerea acestor preturi nesimtite catre clienti!ANRE este de asemenea complice!!!Pretul Gazprom ese mai mic, in acest moment, decat cel furnizat de Petrom, de exemplu.Poate nu stiti, dar desi nu se transporta nimic pe conducta BRUA, se face export „virtual” de gaze catre tari din UE.Bineninteles,la pret mult mai mic decat ce se vinde pe intern!

  5. Ce caută în S.U.A., la World Bank, re-numitul (pe încă 4 ani, din iulie 2021) Ion Steroid ot Brăila, CEOiul „Transgaz”? E pe post de ministru de Externe, ministru al Economiei și ministru al Finanțelor, laolaltă, reprezintă Rromînica la Banca Mondială? …”absolvent” de Universitatea de Poliție „A.I.C.” si de Colegiul Național de Afaceri Interne, diplomățit în MaiE… Adică SEKUREL SADEA!
    Cum a luat „Transgaz”, firmă în proprietatea Statului, decizii de participare la investiții în cele străinătățuri? PE BANII NOȘTRI! …conduce „Transgaz” Statul, sau Statul conduce „Transgaz”?

  6. Intr-un stat mafiot orice ai face nu se va sfarsi decat tot printr-o jecmanire a cetateanului.

  7. Hidrocarburile sînt abiotice, vin dinspre străfundurile Pămîntului, sînt fără sfărșit. Treaba cu putrefacția este minciună pentru a ține prețul sus dînd de-nțeles că se termină. De la minciuna „Marea Criză a Petrolului”, început de 1970, se tot termină petrolul cam la 10 ani în timp ce producția a fost tot mai mare.
    Peste cîțiva ani, dacă-i lăsăm, vom plăti pe apă cît face la nu știu ce bursă din Viena chiar dacă avem destulă, ca mai peste tot în lume. În anumite state americane, poate doar county, nu ai voie să ții butoi sub burlan ca „să nu oprești circuitul apei în natură”.
    „…spre sfârşitul anilor ʼ70, distinsul profesor universitar doctor geolog Constantin Beca … regretatul dascăl, zis „Doctorul”, ne reamintea despre … teoria anorganică a originii petrolului, teorie pe care, în anii războiului rece, oamenii de ştiinţă din fosta U.R.S.S. o relansaseră şi obţinuseră rezultate practice prin descoperirea de hidrocarburi în bazinul Dnieper-Donets şi apoi în platoul continental vietnamez, a zăcământului petro-gazier White Tiger, considerate sterile până atunci, din punct de vedere geologic. Potrivit acestei noi terorii, hidrocarburile nu au legătură cu materia organică de la suprafaţa pământului, fiind considerate materii primordiale care erup din adâncul planetei. … rezervele de hidrocarburi ar fi cu mult mai mari decât s-ar putea crede, iar vechile zăcăminte epuizate, ar putea fi reînviate şi ar putea produce, din nou. Începuseră să circule în lumea ştiinţifică, la începutul anilor ʼ80, veşti despre trezirea la viaţă a unor zăcăminte epuizate din Georgia (zăcământul Groznâi, bazinul Romaskin), S.U.A. (Eugene Island 330, din largul coastelor Louisianei), America de Sud şi chiar România (Băicoi-Țintea, Moinești).”

  8. Ar fi bine să ai la guvernare indivizi cu o cultură generală vastă, măcare atît de răsăriți, neortodocși, să fie interesați de lumea in care trăiesc, să vadă calea, orientarea și să purceadă astfel, să cheltuie in aceawstă direcție,.Cei care văd și ar putea sunt prea puțini și nu sunt lăsați la minge..

  9. Multe adevaruri sunt cunoscute deja in mediul specialistilor dar marea masa a oamenilor „normali” inca mai cred ca piramidele egiptene au fost create din blocuri mari de piatra taiate din stanci si carate cu metode din cele mai nastrusnice, mentinand idei false cum ca piramidele sunt miracole nedeslusite inca.
    Dar sa revin la problema. La cursurile de Economie Politica, studentii de dinainte de 1990 invatau despre metodele „salbatice” cu care capitalul strain cucerea pietele statelor slabe. Una din ele suna cam asa: O firma mare ce producea bunuri similare cu alte firme concurente dar mai mici, determina cresterea preturilor la materiile prime sau consumabile, coborand in acelasi timp preturile de vanzare, functionand chiar pe pierdere un anumit timp. Cand concurenta, mult mai mica si mai putin capabila sa reziste la cresterea costurilor de productie si la preturile scazute de marele producator, intra in faliment, piata urma sa fie monopolizata de singurul ramas in cursa ce va reveni la situatia de dinainte de criza, ba chiar va ridica preturile si profiturile.
    Daca Germania a amanat punerea in functiune a Gulf Stream 2 , asta nu inseamna ca nu stia ca preturile la gaze vor creste, ci ne demonstreaza ca si ea sufera de cresterea preturilor alaturi de noi.
    Cat priveste politicile geostrategice ( energetice, economice, militare) ale Romaniei, cine sa le faca ?
    Votantii si alesii lor, precum Jonnahis, Clothilde, Fritz, Nicusor Dan, Bulai, Citu, Rares Bogdan, Ciolos, Barna, Ion Stefan, Busoi, Ciolacu, Sosoaca, Chichirau, Nasui, Dragu, Turtacan, Virgil Popescu, Velea, Grindeanu, etc ???
    Hai sa fim seriosi. . .

  10. Interesanta analiza dar din cate stiu, SUA nu mai onoreaza contractele de gaze lichefiate cam pe nicaieri… motiv pentru care au fost trasi de urechi la o conferinta internationala despre energie la care Putin a participat, ca raspuns la acuzatiile ca Rusia nu si-ar respecta „obligatiile”. Doi la mana, nu stiu cum ar putea Romania sa creasca productia de gaze naturale, atat timp cat politicienii nostrii iresponsabili s-au anagajat la autodistrugere, prin semnarea Green Deal si FitForFiftyFive care prevad reduceri ale productiei interne… ceva de genul reducere cu 40% pana in 2030 si eliminarea pana in 2050.

  11. Daca se vor mentine preturile cei cu centrale proprii isi vor lua godine si-si vor umple balcoanele cu lemne si carbuni. Tot mai economica este incalzirea centralizata la nivel de oras sau de cartier.

  12. CUM SA SCUMPESTI UTILITATILE INTR-O ROMANIE ATAT DE BOGATA? chiar nu mai ganditi? chiar nu sunteti in stare sa va aparati drepturile? o organizatie securisto-criminala capuseaza Tara Romaneasca de 31 de ani ! TREZITI-VA ODATA!

  13. Mai corupți , mai proști si mai trădători decât decidentii noștri nu găsim nicăieri în Europa.
    Au ratat totul;infrastructura rutieră,feroviară,independența energetică,etc Au facut
    legi nedrepte,hoațe privind salarizarea,pensionarea ,pensiile ,etc
    Totul este putred!
    Si tot emigrează românii,emigrează dintr-o colonie condusa de un guvernator . Guvernele, parlamentele României cu oameni lași,incompetenți si corupti au adus țara in comă și au priponit-o in coada Europei.
    Societatea civilă vegeteaza!

  14. Gazul si electricitatea s-au scumpit in toata lumea, nu numai in Romania.E bine ca le-au plafonat dupa ce le-au triplat. De, si vaccinurile astea gratuite trebuiesc platite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.