Preţul ouălor la noi – peste media europeană

Preţul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 30% mai mare în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022, o creştere uşor peste media europeană fiind înregistrată în România, unde ouăle erau cu 33,7% mai scumpe, arată datele publicate vineri de Eurostat.

 

Comparativ, în luna ianuarie 2022 faţă de luna ianuarie 2021, preţul ouălor în Uniunea Europeană a crescut cu 7%, iar în luna ianuarie 2021 faţă de luna ianuarie 2020 a crescut cu doar 1%.

 

În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri de preţuri la ouă s-au înregistrat în Cehia (cu un avans de 85% în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022), urmată de Ungaria (80%) şi Slovacia (79%). Cele mai mici creşteri au fost înregistrate în Germania şi Luxemburg (ambele cu 18%) şi Austria (19%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. măCiucă oricum n-are ouă, de CioCiolan ce să mai zici…
    Slavă Canalului BâZStroe !

  2. Am oua Kinder cu doua galbenusuri de vanzare de la galite crescute pe sol-sol. Doritorii se pot inscrie pe o lista lunga de asteptare ca la transplantul de organe. Pretul se stabileste prin negociere, dupa numararea oualelor.

  3. FIECARE CU OULE LUI NUMAI CĂ GĂINILE DIN CEHIA ȘI UNGARIA FAC OUĂ DE AUR!

  4. Brusc si dintr-o data, gainile romanesti s-au apucat sa fete pui vii. Concluzia: canci oua pe piata.
    Prin aceasta se explica explozia preturilor la oua. Nu va ingrijorati, pana cand un ou va costa cat un Masserati mai trebuie inca vreun an-doi. Guvernul lucreaza la aceasta problema……[Rumburak]

  5. Pe vremea mea, se zicea OUALELOR. E din ce in ce mai bine cu vocabularul si sau gramatica. Al de-a scris e roman? Sau s-a scolit la Langley?

  6. Normal e să importăm ouă din America de Sud, la ce politici avem.

  7. Pe vremea ta se zicea ,,OUALELOR”, dar se scria ,,OUALOR”. Fara ,,lele” in oua. Oi fi avut tu gramatica de la Chisinau.

  8. Asta uarna pe ger si zapada ereau 5 lei acum sunt 15 lei. Adica inflatie 300 %. Nu am mai luat.Fac ciorba de cartofi fara. Ciuca s-au bagat ardei umpluti la popota. Ai facut Romania praf….

  9. Frumoasă statistica cu procentele ei, dar nu ne spuneți în LEI și BANI cât costa oul în anul 2021, în anul 2022, și cât costă în luna martie 2023?
    “E dat acestui trist norod
    Si oul sterp ca de mâncare,
    Dar viul ou, la vârf cu plod,
    Făcut e să-l privim la soare!.
    …………………….
    Încă o dată :
    E Oul celui sterp la fel,
    Dar nu-l sorbi. Curmi nuntă-în el.
    Si nici la closcă să nu-l pui!
    Îl lasă — în pacea — întâie-a lui,.
    CĂ VINOVAT E TOT FĂCUTUL,
    ȘI SFÂNT, DOAR NUNTA INCEPUTUL.
    Ion Barbu”

  10. lunile trecute s-a vorbit de cresterea pretului la oua in SUA https://tradingeconomics.com/commodity/eggs-us
    a fost pana la 5,5$/10 oua acum sunt 2,6$ aprox. pretul din Romania, numai ca la noi va creste pt ca vine Pastele si in economia de piata dupa cerere si oferta sau profit cand poti profita…Nu Daea este crescator de gaini, nici proprietar, nici comerciant, sa speram ca furajele date nu vor contine substente interzise in UE sau cereale modificate genetic pt ca in Est cineva are alte norme fitosanitare…Poate ar fi bine sa ne gandim cand mancam o paine, un ou, etc. S-ar putea sa fie si scumpe si neconforme…

  11. Păstă medie e vorba lui Lenghel… îmi place să mănânc pe YouTube :)))

  12. Prețul ouălor crește totdeauna după Paștele maghiarilor, de Paștele Românilor adică ortodocși și greco catolici.

  13. @oarecine : Da’ de genitiv ai auzit? Nu ca-n limba ta nu ezista? Right?!

  14. @oarecare
    Cauta pe internet: Declinarea subsatnativului OU.
    Te vei convinge ca la plural articulat la Genitiv, Dativ si Vocativ se spune OUALOR.
    Daca habar n-ai de gramatica, macar sa n-o mai faci pe desteptul, agramatule……[Rumburak]

  15. Cresterea preturilor unor produse care costa o suma mica, sub doi lei, este cum este , insa lucrurile se schimba cand e vorba de produse scumpe, de ex, branza, unde cresterea preturilor inseamna mult mai multi lei si consecinta este reducerea consumului. Consecinta cresterilor continue de preturi(mai ales la bunuri scumpe:locuinte , auto) este ca economiile oamenilor de rand se evapora, munca lor de acum 5-10 ani nu mai valoreaza mare lucru, nu-i greu de ghicit cine castiga din asta.

  16. @oarecine : da’ de sintaxa ai auzit? Nu, ca n-ai fost la scoala romaneasca. Uita-te tu pe internet, ca eu, pe ce-am invatat la scoala.
    Am avut o profa de romana, sa nu-i treci prin fata. Ia-ti tu adevarul de pe internet, agramatule, ca cu judecata stai prost, n-ai infrastructura.

  17. Așa vă trebuie dacă v-ați luat credite!(viziune de elit BNR la adresa cknsumatorilor în general, cât și a consumatorilor de ouă, în particular la adresa cdlor care le preferă pe cele bio).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.