Previziune şoc pentru românii care au credite

Românii care au credite legate de indicele IRCC vor plăti rate duble anul viitor, comparativ cu acest an, iar şomajul va creşte ca urmare a închiderii unor capacităţi industriale, au afirmat, marţi, reprezentanţii Coface România, într-o conferinţă de presă.

„ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface.

El recomandă oamenilor să încerce să refinanţeze temporar creditele în moneda euro, unde dobânzile sunt mai mici.

„Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare”, a completat reprezentantul Coface.

La rândul său, Bogdan Nichişoiu, manager de rating în cadrul companiei, se aşteaptă la o creştere a şomajului în România în următoarea perioadă. Aceasta în special din cauza faptului că se închid capacităţi industriale, care nu mai pot plăti preţurile mari la energie şi gaze.

„Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului”, a susţinut Nichişoiu.

Potrivit studiului insolvenţelor prezentat de Coface în conferinţa de presă, anul trecut au fost deschise 6.113 proceduri de insolvenţă, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, iar, în primul semestru al acestui an, 3.510 insolvenţe, cu 16% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Tot în primul semestru, raportat la 1.000 de companii, numărul insolvenţelor a fost 20, ceea ce reprezintă de două ori mai multe insolvenţe la 1.000 de companii active în comparaţie cu media regională, respectiv 11 firme.

Cele mai multe insolvenţe raportat la 1.000 companii active au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Dacă IRCCeul e legat de inflație, ca să plătești o rată dublă trebuie ca inflația sa fie de 100%. Ar fi bine ca cei care scriu articole de genul ăsta să fie mai … pricepuți. Ca să îți dubleze rata la credit e o situație în care leul se devalorizează masiv. Ori tot analistul deștept ne apune mai jos în articol:” leul va rămâne stabil”. Sau … creșterea ratelor va fi cu un singur motiv. Profit.

  2. Iancu Guda, o alta unealta a puterii, care face educatie financiara cu o populație majoritar saraca. Dar care n-are nicio idee despre cum negocierea politica poate reduce presiunea financiara asupra debitorilor. Ideile astea sunt puse la index. ,,Nu e bine domnu’ chestor!”.

  3. Stați liniștiți că avem guvern responsabil și conducător iubit !…toată ziua se dau de ceasul morții pentru popor,acum depinde de care popor,asta-i întrebarea…

  4. In SUA idiotii democrati ai lui Biden, cei mai mari exportatori de coruptie sistemica mai ales in Europa de Est, Ucraina ca exponent dar si Rromania e imediat dupa (in caz ca nu stiati cine-i tinea spatele lui Popoviciu pentru terenurile din Baneasa unde e acuma si Ambasada Licuriciului, Petrov si Departamentul american de Stat l-au tinut in brate) au tinut cu dintii de definitia folosita de zeci-sute de ani pentru recesiune, cica chiar daca ai 2 trimestre negative, nu e recesiune ca nu ai somaj… ori economistii stiu ca somajul e un indicator care apare cu intarziere de un trimestru, acuma si la americani a inceput somajul sa loveasca, si loveste de la Amazon (100k de concediati) pana la Goldman Sachs si alte banci mari de pe Wallstreet. Daca in Europa, Germania se duce pe …. si langa ea tari ca Olanda, Franta, Italia, etc. majoritatea firmelor noastre exportau catre companiile de acolo care deja sunt in insolventa, reducerea productiei, etc. somajul o sa loveasca si mai adanc in Rromanica, inflatia o sa loveasca grav in veniturile paturii de jos/mijlocii, iar preturile la energie o sa falimenteze toata populatia si industriile. Dar stati linistiti, guvernul o sa fie in continuare atent sa cumpere armament, sa plateasca pensii sociale la armata si la noua securitate, pardon, „magistratura” etc.

  5. Dacă se va dubla va cădea sistemul bancar cu tot cu țară și cu UE …numai bazaconii in afară de teroare mai știți altceva ?

  6. Operaţiunile de piaţă monetară (open market)reprezintă cel mai important instrument de politică monetară al BNR. Acestea se realizează la iniţiativa băncii centrale, având următoarele funcţii:
    -ghidarea ratelor de dobândă,
    -gestionarea condiţiilor lichidităţii de pe piaţa monetară
    -şi semnalizarea orientării politicii monetare.
    Ca sa mearga „orientarea politicii monetare bine”. Mugur Isarescu a dat REGULAMENT nr. 4 din 24 noiembrie 2021
    privind raportarea de date și informații statistice la Banca Națională a României.Deci este o simpla raportare Statistica
    Atunci ce cauta Coface „Romania” cu IRCC -pe „bursa”,zilnic si trimestrial ii imita pe Chrita si NAgy prin spotH?ACESTEA SUNT DATE SI INFORATII STATISTICE CE TREBUIAU TRIMISE LA BNR si nu pe piata open ,unde sunt trimisi PT INFLUETAREA PIETEI si Sabotarea Monedei Romaniei Isarescu incalca legea art. 49 din Legea nr. 312/2004 ,avea obligatia sa asigure confidențialitatea datelor și informațiilor statistice obținute în baza REGULAMENT nr. 4 din 24 noiembrie 2021(dat de el)-(2) Banca Națională a României asigură confidențialitatea datelor și informațiilor statistice obținute în baza prezentului regulament .OR, Coface vorbeste fara sa aiba dreptul si expune date confidentiale despre :
    -anticpeaza cum va creste Roborul
    -anticipeaza Inflatia’
    -anticipeaza cresterea dobinzilor-
    -vorbeste de somaj si cresterea somajului-
    -vorbeste de „inchiderea capacitatilor de productie
    -vb.de cresterea chelt de finantare si procedura de insolventa-
    Sarcina lui isarescu este sa primeasca date si informatii statistice,nu sa faca „previziuni”si „analize”prin COFACE!Prin Iancu Guda si Nichitoiu multe pers.jur si fizice,situatii pot fi identificate dupa acestea,deci incalca CONFIDENTIALITATEA! El saboteaza bursa monetara,deci moneda si ec.!
    NU AU LIMITE SI RUSINE ACESTI Indivizi RaPACI,Cine este ACEST COFACE?CINE ESTE ACEASTA „co-FATZA”CUI II APARTINE?

  7. Sclavie moderna: lantul cifrelor din pix, galera dobanzilor, ocna coeficientilor interbancari.

  8. Cand a aparut IRCC s-a spus ca reflecta dobanzile interbancare reale, adica pe tranzactiile efectuate ! Lucru care ar fi trebuit sa-l faca ROBOR ! Dar ROBOR-ul a fost „deturnat” de la scopul sau, transformandu-se intr-un indice pe tranzactiile virtuale dintre banci, adica promisiuni NEEFECTUATE !… Asta a fost posibil sub bagheta dirijorului etern, sekuristul Manole, avand un singur scop: cresterea artificiala a ratelor si jupuirea efectiva a romanilor cu rate la banci !
    Manole are acelasi principiu de sekurist imputit: ” cine nu-i cu noi e impotriva noastra” !
    La el „noi” inseamna sistemul bancar si impotriva lor este poporul roman care urmareste rate si dobanzi cat mai mici !…
    „Sekuristi din toate tarile, uniti-va !”

  9. Sa ceri in schimbarea imprumutului din lei in „euro”, mai voi chiar ne credeti idioti. Si cine nu crede sa se uite la „imprumuturile” in franci de ceva timp in urma.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.