Prima ciocnire pe 2014 între Froome şi Contador

Mai repede decât se credea, cei doi actuali „giganţi” ai ciclismului, Alberto Contador şi Chris Froome, se duelează în premieră în acest an. Toată lumea se aştepta ca „meciul” dintre cei doi să se desfăşoare în Turul Franţei şi că până atunci urmau să se evite unul pe celălalt. Totuşi cei doi concurează împreună într-un tur de top şi, culmea, pe terenul propriu al lui Contador. Nu ştim încă dacă cei doi au drept obiectiv câştigarea competiţiei sau doar participă pentru a se „antrena” şi a se testa reciproc. Oricum, cele 22 de echipe venite în cursă au adus garnituri de primă mână. Prima etapă, una destinată sprinterilor, nu i-a scos la rampă pe Froome şi Contador. Şi nici pe Nairo Quintana, venit şi el aici să se bată cu cei doi. Deşii 85% dintre rutieri au venit în acelaşi timp cu învingătorul, în prima etapă a existat şi un grup de întârziaţi, printre aceştia şi un nume mare, Richie Porte, locotenentul lui Froome de la Sky, care se află la 2:58 faţă de lider. Pentru cursa din Catalunia, în afară de cele 18 echipe de World Pro Tour, au primit „wild card” şi 4 echipe Pro Continental: Caja Rural-Seguros RGA (echipă spaniolă), CCC Polsat Polkowice (poloneză), Cofidis SC (franceză) şi Wanty-Groupe Gobert (belgiană).

Etapa I: Callela – Callela (165,7 km)

  1. Luka Mezgec (Team Giant-Shimano) – 4:09:13
  2. Leigh Howard (Orica GreenEDGE) – a.t.
  3. Julian Alaphilippe (Omega Pharma-Quick Step) – a.t.

„Tricoul roşu” – clasamentul căţărătorilor

  1. Romain Lemarchand (Cofidis SC) – 22 puncte
  2. Boris ValleE (Lotto Belisol) – 16 puncte
  3. Amets Txurruka (Caja Rural – Seguros RGA) – 10 puncte

Vuelta a Cataluna – o competiţie centenară

Prima ediţia a acestui tur s-a desfăşurat în 1911 şi, spre deosebire de foarte multe competiţii cicliste, nu un ziar a stat la baza organizării. Club Deportivo Barcelona a fost entitatea care a organizat cursa. De menţionat că turul Cataluniei este cea mai veche competiţie ciclistă de amploare din Spania. Vuelta a Espana (Turul ciclist al Spaniei), a treia mare competiţie mondială după Turul Franţei şi Turul Italiei, s-a organizat pentru prima oară în 1935; un alt tur de o săptămână, cel al Ţării Bascilor, datează din 1925 (acestea sunt singurele tururi incluse în World Tour), iar o altă competiţie tradiţională, cum ar fi Turul Andaluziei, a început în 1925. Celelalte competiţii cu nume sonore sunt toate din perioada postbelică.

În 1939 – după doi ani de suspendare din cauza războiului civil –, cursa a avut o puternică tentă politică, steagul de la linia de sosire (până acum 15-20 de ani, în cursele de ciclism, automobilism etc., pe linia de sosire un oficial semnaliza cu un steag sosirea primilor competitori – n.a.) avea următorul slogan: „Anul Victoriei – Franco, Franco, Franco”!

Victorii după naţionalitatea rutierilor

  1. Spania – 57 de victorii
  2. Franţa – 11 victorii
  3. Italia – 10 victorii
  4. Irlanda – 3 victorii
  5. Belgia – 3 victorii
  6. Elveţia – 2 victorii
  7. Columbia – 2 victorii
  8. Luxemburg – 1 victorie
  9. Olanda – 1 victorie
  10. Anglia – 1 victorie
  11. Ucraina – 1 victorie
  12. Rusia – 1 victorie

Al 4-lea titlu consecutiv pierdut în… familie

Cele mai multe victorii, 7, în Turul Cataluniei le-a obţinut rutierul spaniol Mariano Canardo, care s-a impus în anii 1928, 1929, 1930, 1932, 1935, 1936 şi 1939. Mariano Canardo a ratat în 1931 obţinerea celei de a 4-a victori consecutive, dar nu a fost vorba de o tragedie, deoarece cursa a fost câştigată de o rudă de-a sa, Salvador Cardona. Acesta din urmă mai este cunoscut şi prin faptul că a fost primul rutier spaniol care a câştigat o etapă în Turul Franţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.