Prima reacție a DNA după decizia Curții Constituționale

Procurorii DNA au avut o primă reacție după decizia  Curții Constituționale. Reamintim că CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului privind un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis şi între Guvern şi preşedinte, ca urmare a respingerii de către şeful statului a cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În contextul discuțiilor generate de comunicatul emis de Curtea Constituțională a României (CCR) la data de 30 mai 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită punctul de vedere exprimat de procurorii D.N.A

„Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției.

Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție”, se arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Dupa ce nu a mai ramas piatra pe piatra in Romania (adicatelea s-a furat tot si s-a distrus tot ce a construit poporul roman din 1947 pana in 1990) sub coordonarea americana si sustinerea zeitei luptei anticoruptie care nu a recuperat un leu de la marii hoti si dupa ce soldatii romani au murit pentru orgoliu ranit al americanilor in Iraq si Afganistan, acum ambasada SUA se spala pe mani ca Pilat din Pont si ne spune sa ne spalaam pe cap cu Kodruta dupa ce a mancat soriti la munte cu americanii. Huuo!

  2. SCHIMBAȚI conducerea DNA, faceți concurs de numire, Klaus accepta să fii CORECT în procedura de numire, RESETATI DNA și lăsați – i să COMBATĂ corupția corect, fără ordine și ținte, după urma banilor, peste 1milion de euro.
    În sase luni se va schimba totul, iar dosarele cu înalți politicieni corupți, care au furat bani sau abuz în serviciu, VOR TRECE LA ICCJ, în instante.
    Este singura cale!
    Dacă nu și vreți revolte, contestari de lege și instituții, TOȚI VOR FI ÎNCURAJAȚI SĂ O FACĂ!
    De ce trebuie sa MAI RESPECTE CEILALȚI ALTE INSTITUȚII, INSTANTE DACĂ NU TREBUIE SĂ TE SUPUI DECIZIILOR OBLIGATORII!
    Think ABOUT THESE!

    • Si cu cei distrusi efectiva de DNA impreuna cu familiile lor, cu dosare „fabricate”, cum ramane?

  3. Auzi la ei, vor garantii legale… dupa 10-15 ani in care au actionat fara sa fie trasi la raspundere, dupa zeci de mii de mandate de interceptare pe „siguranta nationala” au nesimitirea sa se teama de POTENTIALE incalcari ale independentei? De cate ori a intervenit MJ in activitatea parchetelor si de cate ori a intervenit direct cu instructiuni madam Kove? Ca sa aveti independenta trebuie sa demonstrati profesionalism, asumarea raspunderii si verticalitate, daca prima calitate o mai intalnim, celelalte doua va lipsesc cu desavarsire… sunt o gramada care au incalcat normele si procedurile, iar numarul de procurori care au protestat SCRIS fata de directivele incorecte ale superiorilor le numeri pe degete in arhiva CSM-ului. Le e teama de MJ dar nu aveau probleme sa decapeze, sa instrumenteze dosare cu ministrii la ordin… jigodii. Ultima sansa de independenta era sectia de procurori a CSM-ului, care si-a dovedit caracterul partinitor cu fiecare ocazie.

  4. „… de-a dreptul ingrijorator este faptul ca o institutie intreaga alege sa se declare ingrijorata de o Decizie a Curtii Constitutionale si sa critice dispozitiile sale, omitand ca obligatia si indatorirea fiecarui procuror este de a respecta aceste hotarari.
    Cu atat mai mult cu cat ele sunt obligatorii, iar nerespectarea lor poate atrage sanctiuni disciplinare, de la avertisment pana la excluderea din magistratura. Acest aspect este prevazut in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la articolul 99 lit. ş) care statueaza urmatoarele: „constituie abatere disciplinara… „ş) nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.

    Foarte Grav! Daca procurorii din DNA au ajuns sa isi dea acordul pentru insusirea unui comunicat de presa pentru sustinerea sefei lor, cu riscul chiar al excluderii din magistratura. Ar face bine ca procurorii din DNA care se opun acestui comunicat sa iasa in fata, pentru a evita sanctiuni si pentru a-si proteja, pana la urma, functia.

  5. Realizări cat de defecta e mintea unui procuror?! Pentru ei constitutia, legea, e ceva care le afectează independenta si ii împiedică in munca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.