Prima reacție din ANRE după aprobarea OUG privind facturile

Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcției Piață Energie în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), este primul oficial al autorității care se exprimă în legătură cu măsurile pe care Cabinetul Ciucă le-a luat în ceea ce privește reducerea prețurilor la energie pentru consumatori concomitent cu înăsprirea sancțiunilor furnizorilor care emit facturi greșite. ”O nouă reglementare a preţului energiei şi gazelor ar însemna încălcarea legislaţiei europene şi ar duce la o condamnare directă a României la Curtea Europeană de Justiţie, a afirmat Dumbrăveanu, în cadrul conferinţei „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News. Conform acestuia, toţi consumatorii casnici vor beneficia de această ordonanţă privind compensarea facturilor, dar compensările nu ar trebui să fie pentru toţi. ”Eu, de exemplu, nu au nevoie să fiu susţinut. Ar trebui identificaţi consumatorii vulnerabili”, a afirmat Dumbrăveanu.

În opinia sa, această ordonanţă suspendă piaţa cu amănuntul şi descurajează consumatorii să îşi schimbe furnizorul. „De asemenea, descurajează furnizorii de a avea un management al achiziţiilor şi de a-şi optimiza costurile operaţionale, descurajează consumul eficient şi până la urmă şi consumatorii finali trebuie să participe la această piaţă. O susţinere îndelungată a facturilor din bugetul de stat va crea iluzia unor preţuri mici şi va duce la alocarea către consum a unor resurse ale statului care ar trebui folosite pentru dezvoltare”, a susţinut Dumbrăveanu.

Oficialul ANRE consideră că în această perioadă, în care sunt aplicate măsuri de susţinere a consumatorilor din partea bugetului de stat, ar trebui să fie adoptată o strategie.

Întrebat ce ar trebui să facă statul după 31 martie, el a răspuns: „Am câteva idei despre ce nu ar trebui făcut. Este o părere personală şi am argumente. În opinia mea, nu trebuie trecut la preţuri reglementate în niciun caz. Preţurile reglementate reprezintă un model de piaţă socialist, care a funcţionat foarte bine când toate pieţele erau reglementate. În condiţiile în care restul pieţelor sunt libere, să ai o piaţă de energie reglementată este anacronic. Este profund ilegal şi încalcă legislaţia europeană profund şi tratatul de liberă circulaţie a mărfurilor, pentru că se creează bariere”.

Potrivit ordonanței de urgență aprobată ieri de Guvern, la electricitate este stabilit un tarif plafonat la 0,8 lei/kWh. Consumatorii vor plăti însă mai puțin, adică 0,68 de lei/kWh, în cazul în care consumați cel mult 500 kWh lunar. ”Facem un calcul simplu – cineva care consuma 500 kwh şi cineva care consuma 500 kwh înainte de a creşte acest plafon plătea 1 leu/kwh, deci 500 de lei, acum.. dacă se scade plafonul e 80 de bani se mai aplica şi acel discount plăteşte 68 de bani – 68 înmulţit cu 500 plăteşte undeva la 300 şi ceva de lei”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

La gaze, consumatorii vor plăti cel mult 0,31 lei/kWh, indiferent de consum, față de 0,37 lei în prezent. Iar consumul maxim pentru a vă încadra în compensarea de 40% trebuie să fie de 300 de mc pe lună. De exemplu, o familie cu un consum de 230 mc, aferent unui apartament cu trei camere, factura veche ar fi de 682 de lei. Noile reduceri ar face ca sumă să scadă la 539 lei. În cazul firmelor, inclusiv a celor din industria alimentară, prețul plătit este plafonat la 1 leu pe kWh la energia electrică și la 0,37 lei la gaze, dar patronii sunt nemulțumiți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. „O susţinere îndelungată a facturilor din bugetul de stat va crea iluzia unor preţuri mici şi va duce la alocarea către consum a unor resurse ale statului care ar trebui folosite pentru dezvoltare”, a susţinut Dumbrăveanu.”
    Corect! De acea nu trebuie subventionat pretul ci PLAFONAT. Plafonarea nu ia bani de la buget ci limiteaza lacomia capitalului. Dar nu-i asa, conducatorii mioritici au jurat stapanilor, captaluui si finantelor sa lupte ptr profiturile nesmitite ale capitalului, chiar daca asta va arunca nivelul de trai si civilizatie inapoi vreo 40 de ani. Din nou frig, din nou saracie, din nou naut si soia (de data asta va fi bine nu ca pe vremea lui Ceasca, nu?), din nou intuneric, din nou alimente de proasta calitate (ceva mai ieftine)…etc. Totul ptr prosperitatea celor foarte bogati…

  2. Si inca o chestie : nici o „liberalizare” a preturilor , cu toata piata libera, nu a dus la scaderea preturilor.Si atunci pentru cine se face aceasta „liberalizare” ?

  3. Pe politrucii romanesti nu-i mai intereseaza decat legislatia europeana. Sa se duca sa le dea aia de la UE de mancare, de ce stau aici, daca nu-i intereseaza legislatia romaneasca?!

  4. Dar din 2007, guvernul si ANRE ce au pazit?!, caci nu au facut nimic pentru noi producatori de energie, noi centrale hidro, termo si nucleare. Furnizori la ce?! Cand importam enegie si gaze. Totul este o hotie pe fata, iar plafonarea o momeala de adormit fraierii.Toti sunt buni de puscarie pentru subminarea economiei nationale! Dar cine sa o faca?!! Daca era in alta tara, iesea toata lumea in strada!

  5. dupa ce ca nu misca un deget pentru a impiedica jaful de la romani de catre companiile straine de distributie, ANRE mai este si impotriva unicei masuri de a face lucrurile suportabile. Este evident ca planul schwab de a ne lasa fara proprietati se deruleaza, pas cu pas.

  6. Nu pot sa cred ! S-a întors șeful ANRE din exotica sa vacanța și s-a apucat de munca, pentru prima oară in viața !
    Hai sa îl învățam sa își facă un CV și sa-și caute altceva de lucru

  7. La ce ne mai trebuie ANRE dacă prețurile sunt reglate de mecanismele pieței? Propun desființarea ANRE!

  8. 10,5 kw=1mc de gaz a fost 1,7 lei/mc in 2020, iar 0,31 lei/kwhX10,5kwh/mc=3,225 lei/mc Este firesc ORBAN, CITU, IOHANNIS care i-a numit sunt autorii marii fraude, scumpirii prin ordonanta prin care s-a sistat depozitarea gazului. USR cu UDMR sunt complicii PNL-ului in afacerea monstruasa in care Romania este secatuita de lichiditati/fonduri. Mondial afacerea o reprezinta gazele de sist care nu aveau trecere. Blocand relatiile prin incurajarea Ukrainei, s-a intrerupt furnizarea in Europa a gazului, ramanand valabila varianta gazului lichefiat scump si s-ar putea de calitate indoielnica, adica mai putin metan si mai mult hidrocarburi de tipul CnH(n+2) sau compusi aromatici care scad randamentul in sinteze, provocand reactii secundare periciloase.

  9. ,.,.,Calcularea,,haotic greșită a facturilor energetice a fost deliberată ! De ce în unele județe -Transilvane-s-au calculat corect? ,,DUPĂ NOI POTOPUL” ,în multe județe ,,culculutorii” au fost instruiți să calculeze greșit…ori au spatele asigurat ori au acționat :,,DĂ ȘI FUGI-că oricum veți fi dați afară-c-așa-i politica!

  10. Tipul aste străin de țara în care trăiește și îi dă cu limba de lemn. “O nouă reglementare a preţului energiei şi gazelor ar însemna încălcarea legislaţiei europene” Adică îți închizi și bruma de industrie rămasă, îți tii populația în frig și întuneric că așa zice legilația europeană făcută pentru bogați, dar care nu sunt tâmpiți dacă știi să le explici că ai avut la putere incapabili imbecili care nu au știut să pregătească liberalizarea cu Ungaria cu firme de stat ce dețin peste 51 % din distribuție. …“descurajează consumatorii să îşi schimbe furnizorul”! Cu cine să îi schimbi că sunt cartel, cei mai mici care au crezut că au dat lovitura oferind prețuri mai mici ce City Insurance, s-au retras neputând onora contractele. Acest domn Dumbrăveanu director general al Direcției Piață Energie în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare fiindcă satul român îi dă un salar uriaș să-și poată plăti facturile ne dă lecții infantile de Economia Politică teroarea clasei a 10 din liceu. În Franța sau Germania guvernații țin în frâu pe cei ce vor speculă, au grijă ca prețurile să nu scape de sub control care să ducă la colaps. Culmea nesimțirii să căinezi furnizorii și să afirmi că reglemetarea : “descurajează furnizorii de a avea un management al achiziţiilor, descurajează consumul eficient și până la urmă şi Consumatorii finali trebuie să participe la această piaţă”!!! Adică furnizorii care fac profit, care constrâng pe consumatorii finali să participe la îmbogățirea lor, dar dând sentimentul că sunt participanți la piața energiei.

  11. ANRE-un loc caldut , unde se traieste bine , pe salarii mari si fara nicio raspundere , sau munca ! Stie cineva care este eficienta muncii (care munca?) acestei autoritati ? Ce au castigat romanii din „reglementarile” (care reglementari ?) acestei „cumplite” autoritati ? Apa de ploua!

  12. „În opinia sa, această ordonanţă suspendă piaţa cu amănuntul şi descurajează consumatorii să îşi schimbe furnizorul.”

    O minciuna, oricare furnizor poate sa coboare pretul sub plafon si sa culeaga toti clientii ! Dar cand profitul grande vine de la buget, fara munca …

  13. Un nemernic,pe cine apară această instituție,ce supraveghează,au salarii enorme, niște dobitoci, își bat joc de noi.

  14. Împotriva prețurilor reglementate este modul prin care se intenționează ca populația să devină chiriașă în propria sa proprietate, pentru a nu vorbi despre acciză la un produs esențial (?!), sau, cum va gestiona statul asistența socială în contextul unor prețuri umflate și a unui șomaj în creștere având în vedere Constituția, valabilă încă ?! Guvernați de interese străine !

  15. Dupa ce au venit la guvernare liberalii au facut numai bine romanilor:
    -au anulat ordonata 14
    -au anulat impozitele impuse bancilor si multinationalelor
    – au dat liber la vanzarea ultimilor bogatii ale tarii
    -au omorat firmele romanesti
    -romanii sunt la un pas sa ramana fara proprietati datorita facturilor enorme de la gaze
    -au pus tara pe tava trupelor straine
    De la basescu incoace am ajuns cobaiul UE

    PS. UNDE ERAU ACESTI JURNALISTI CAND SE SCRIA PE AICI IN COMENTARII DESPRE MIZERIILE CELOR DE GAZE, ENERGIE ELECTRICA SI APA?

  16. Nicolae Ceausescu da Gaz Ieftin si Energie Electrica Ieftina si mai Mareste Pensiile la Pensionari cu 1000 de lei pe Luna !

  17. Sa se afiseze costul de productie, la gaze,la hidrocentrale,centrale nucleare,termocentrale,[cine sunt intermediarii cu nume si prenume],cine sunt profitorii de certificate verzi si dupa aceea ,sa explice de ce nu pot micsora preturile.In economia de piata ,in primul rand cerea si oferta,stabilesc un pret,ori consumatorii casnici ,nu depasesc oferta.Rusii isi cumpara gazelele ,de la bursa,de la elvetieni? Nu mai comunicati ,aberatii si minciuni.Norvegienii cumpara petrolul lor de la bursa?

  18. De fapt din afacerea cu prețul gazului cel mai câștigat este statul , acționar în cei doi mari producători de gaze. Statul deține 75% din Romgaz și 25% din Petrom Gas . Uar conductele de transport și depozitele sunt tot la stat (TransGaz)
    Distribuitorii , astia de fac facturile, sunt privați

  19. trebuie eliminată LĂCOMIA ticăloșilor, care folosind resursele RO se comportă ca și cum ar fi „de la ei” și nu din subsolul RO. iar despre „marele sfătuitor”: 1.care îi e salariul? 2.primește și în plus? 3.care îi sunt scutirile în domeniul energetic pentru că lucrează unde lucrează? – abia apoi să vorbească acest individ despre cine își permite și cine nu își permite. Iar GV RO ar trebui să își permită și să îl dea afară cu un șut în dos!

  20. Nu există nici o directivă europeană care să ne oblige să folosim prețuri mari, insuportabil de mari raportat la venituri, așa cum nu există nici o directivă europeană care să ne oblige la a plăti salarii la nivelul Germaniei unde prețurile la energie si gaz sunt cu 30% mai mici decțt in România iar salariile sunt de 7 ori mai mari.UE nu obligă popoarele să moară de frig, de foame de lipsă de medicamente, ci popoarele insele votează in turmă conducători rupți de realitate, slugi ale oligarhilor, iubitori de bani nemunciți si vacanțe pe plaje exotice. In curând nu vom mai conta in ecuația care se numește UE, dacă nu cumva deja nu mai contăm. Il rog pe Dumbraveanu să nu mai mintă! Răscolind pe net, am inteles care sunt interesele lui si ma mir că incă mai este acolo, pe zeci de mii de euroi din banii nosti, ai celor care am ajuns să nu dormim din cauza mizeriilor pe care le debitează unii ca el. ”Piață concurențială”!!! Dacă este concurență cum de prețurile sunt aceleasi la toti furnizorii. Concurența se bazează pe legea cererii si ofertei, pe negociere! Noi suntem captivi in fața unui sistem mafiot care ne jefuieste, care ne ignoră, cu care nu se poate negocia fiindcă este de tip Kartel, un soi de mafie ordinară. Guvernul trebuie să respecte Constituția Ro si să asigure dreptul la o viață demnă cetățenilor acestei țări. Guvernul si Presedintele Ro, au obligația să-si apere cetățenii in fața hoardelor de smecheri. ANRE cine este și cine finanțează aceasta instituție si mai alesc cu ce se ocupă acesti indivizi? Dacă spun ca ”s-a liberalizat” piața energiei, atunci SĂ PLECE ACASĂ, rolul acestei instituții s-a terminat!

  21. In alta tara , o canalie ca banditul asta era belit in aceeasi zi. Un tupeu scarnav incomensurabil si nici un argument de bun simt.

  22. @Diana, „UE nu obligă popoarele să moară de frig, de foame de lipsă de medicamente”.
    Pai nu, conducerea mioritica ne obliga la ordinele UE. Nu l-ai auzit pe Citu zicand ca trebuie liberalizata piata iar prostimea sa platesac cat vrea muschii multinationalelor dar SI STATUL care nu-i asa, incaseaza taxe si impozite din preturile nesimtite.
    orice limitare a pretului ptr ei inseamna limitarea profiturilor nesimtite ale investitoriilor straini. Plafonarea pretului nu inseamna sa produca/vanda in pierdere, ci sa ramana cu un PROFIT net de 10% sa zicem, nu 500%.
    „Marea resetare” se pare ca asta inseamna, aruncarea in saracie a majoritatii populatiei ptr ca cei bogati sa poate deveni si mai bogati. FEUDALISM modern scrie pe fruntea UE. Sau plutocratie cu boieri bogati si si serbi saraci.

  23. Eu, de exemplu, nu au nevoie să fiu susţinut. Ar trebui identificaţi consumatorii vulnerabili”, a afirmat Dumbrăveanu.Eu te cred la ce leafa ai

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.