Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, referindu-se la protestul magistraților în stradă, că aceștia pot manifesta în calitate de cetățeni, însă ca magistrați trebuie să respecte legea, precizând că se va documenta să vadă exact dacă au încălcat prevederile legale.
„În calitate de cetățeni, la modul organizat sau spontan, pot protesta. În calitate de magistrați, trebuie să respecte legea, legea fundamentală, legile speciale”, a declarat Tudorel Toader.
Întrebat dacă magistrații au încălcat această lege ieșind în stradă, Toader a precizat că după ce se va documenta, va exprima probabil un punct de vedere mai documentat.
Ministrul Justiţiei a mai explicat marţi că magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul pe legile Justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea faptelor, precizând că, dacă legea este neclară, pot apela la isntanța supremă sau la Curtea Constituţională.
„În baza principiului separaţiei puterilor în stat, fiecare dintre cele trei puteri are câte o competenţă stabilită în Constituţie, după aceea în legile de rang infra-constituţional. Prin urmare, magistratul trebuie să înfăptuiască justiţia, adică să interpreteze şi să aplice legea. Dacă legea e neclară, apelează la Curtea supremă pentru recurs în interesul legii sau pentru o hotărâre din aceea prealabilă, ca să fie conţinutul normativ accesibil, mă rog, şi o practică unitară. Dacă legea e neconstituţională, din oficiu sau la cerere, judecătorul poate sesiza Curtea Constituţională care să verifice conformitatea legii cu Legea fundamentală – Constituţia. În rest, îşi dă avizul, magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul la legile Justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea unor fapte, modificările din procedură penală. Prin urmare, îndemnul meu este şi a fost şi va fi să rămânem fiecare dintre noi în matca constituţională, să ne îndeplinim fiecare dintre noi atribuţiile, competenţele astfel stabilite la rang constituţional şi la rang infra-constituţional”, a declarat Tudorel Toader, referindu-se la reacţiile judecătorilor şi procurorilor privind modificările la legile Justiţiei şi codurile penale.
Câteva sute de procurori, judecători și viitori magistrați s-au strâns, luni, în fața Palatului de Justiție din București, pentru a protesta față de modificările aduse codurilor penale și legilor justiției. Ulterior, Curtea de Apel București a anunțat că „se delimitează” de protestul care a avut loc lângă sediul instituției, „la iniţiativa individuală a unor judecători”.
Manifestări de același gen au avut loc în mai multe orașe, precum Cluj, Galați, Iași, Brașov și Timiș.
Tudorele, vandut penalilor, pana si Magistratii au iesit in strada, chiar NU e de-ajuns sa intelegi ca te-ai dat de partea hotilor?!
Printr-un demers fără precedent, sute de procurori și judecători au ieșit luni în stradă, în București și alte orașe, pentru a protesta tăcut față de modificările la legile justiției.
CSM a redactat o Scrisoare deschisă către Florin Iordache, cerând ca Justiția să rămână una dintre cele 3 puteri ale statului.
O poziție dură a avut și șeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, potrivit căruia propunerile de modificare la codurile penale desfiinţează orice dosar penal, în care sunt investigate fapte cu violenţă.
In plus, Modificările la legile Justiţiei şi la Codurile Penale i-au făcut pe ambasadorii statelor UE să facă front comun împotriva PSD, la o întâlnire cu ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu (PSD).
Potrivit unor surse diplomatice, România va RATA obţinerea unui loc Nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU dacă legislaţia penală va fi slăbită.
Ambasadorii statelor UE au criticat dur modificările la legile Justiţiei şi la Codurile Penale, într-o întâlnire cu Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, au declarat surse diplomatice.
„Oficial, întâlnirea a avut ca temă Preluarea preşedinţiei UE de către România în 2019.
Dar discuţia s-a transformat într-o pledoarie vehementă a ambasadorilor împotriva modificărilor din Justiţie“.
A fost un mesaj de o duritate rar întâlnită transmis de corpul diplomaţilor europeni la unison şi fără nici un dubiu în ceea ce priveşte pachetul de legi privind Justiţia din România.
Reacţia de apărare a reprezentanţilor PSD a fost palidă şi SPERIATA de ceea ce au de apărat“.
Draguta, pot ambasadorii sa spuna ce vor. Ei au dreptul sa-si expuna opiniile (generate de interese) si noi avem dreptul sa ascultam dar, SA FACEM CE CREDEM NOI CA E MAI BINE PENTRU NOI! Nu pentru altii. Nu s-au dus ambasadorii nici in UK sa dea sfaturi ce sa faca britanicii, ca tot nu-i ascultau aia! Nu s-au dus ambasadorii sa-si spuna punctul de vedere nici la Merkel sa-i spuna ca pune in pericol siguranta cetatenilor europeni invitand hoardele de musulmani, nu s-au dus ambasadorii europeni nici la presedintele Austriei sa-i spuna sa nu-l puna premier pe extremistul de dreapta actual. Deci sa ne ierte domniile lor dar nu ne intereseaza „ajutorul” asta absolut interesat. Au ceva de spus? Sa vorbeasca concret cu cei care trebuie. Nu asa ca „lasati” legile justitiei. Eventual nu faceti una sau nu faceti alta. Asa nu sunt decat vorbe in vant. Iar chestia cu MCV-ul nu mai impresioneaza pe nimeni. Pentru noi, ca tara MCV-ul s-a dovedit o mare porcarie. Intreb un singur lucru: dupa 15 ani de existenta a DNA constatam azi ca ce? Coruptia e mai mare, recuperarile ioc. Pai inseamna ca ceva trebuie schimbat. Or fi lucruri proaste in legile astea, dar or fi si lucruri bune. Exista cai de atac normale intr-o democratie, CCR samd. Asa ca marota asta cu ambasadorii nu mai tine.
Ai un zambet perfid cetatene nepatriot.Actul de justitie trebuie si are o componenta subiectiva fiindca este un produs al unui subiect.Nimic mai firesc.
Cred ca lui todirel i se potriveste nickname-ul:esicapulcasicurul…
Pentru Toader parerea magistratilor NU A CONTAT.A contat in schimb parerea unor persoane cu probleme din PSD si ALDE si desigur a unor -specialisti despre care nu se stie ce facultti de drept (sii cum )au absolvi (Cataniciu,Ciordache,etc.)sau a unor avocati
specializati in apararea penalilor si foarte guralivi.Cum poate un parlament format din habarnisti sau incompatibili cu diplome luate de te miri unde sa modifice legile justitiei?Credca domnul Toader a scos la mezat propia onoare si a cumparat-o Tariceanu.Halal rector!
Ce sa mai zici ? „Onorată instanță, venerabil abis…” ( Marian Nazat )