Primăria Timişoara aruncă bani pe fântâni arteziene şi gutui japonezi

Aflată şi ea în plină criză financiară, Primăria Timişoara are datorii de milioane de euro la regiile aflate în subordinea sa, dar aruncă banii din bugetul local pe mofturi de imagine. Ultimele cheltuieli de acest gen s-au făcut pe gazon importat din Ungaria, gutui japonezi ornamentali şi o fântână arteziană. Pentru o „comunicare facilă cu cetăţenii”, administraţia municipală pregăteşte un milion de euro ca să monteze panouri electronice în cartierele din oraş.

„Orice investiţie în mediu este oportună”

Deşi nu face parte din primele zece priorităţi ale oraşului, Primăria Timişoara a scos din vistierie aproape două miliarde de lei vechi pentru reabilitarea unui părculeţ de cartier. Banii, folosiţi pentru achiziţionarea de gazon de import, gutui ornamentali şi reabilitatea unei fântâni arteziene, au intrat în conturile firmei private Drufec Cons CF, abonată la banii timişorenilor. Cu aceiaşi bani se puteau reface zeci de zone verzi, lăsate de izbelişte, de-a lungul unor drumuri renovate de primărie în anii trecuţi. Suma cheltuită putea fi utilizată şi la îndepărtarea pământului, pe câţiva kilometri, de pe bordurile de la marginea drumurilor asfaltate. Acest pământ produce noroi pe carosabil, după fiecare ploaie, iar când se usucă se transformă în tone de praf, ceea ce face ca aerul să devină irespirabil în oraş. De altfel, măsurătorile efectuate de la începutul anului, de către Autoritatea de Mediu, au scos la iveală faptul că Timişoara se confruntă constant cu depăşiri mari ale nivelului prafului în aerul respirat.

„Păi şi crearea de noi spaţii verzi contribuie la reducerea poluării. Dacă investiţia a fost sau nu oportună, eu spun că ea a fost prevăzută a se realiza, iar eu îmi doresc ca în Timişoara să se facă cât mai multe parcuri. Aşa că orice investiţie în mediu este oportună”, spune Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei. El a mai precizat că anul acesta se vor reface în oraşul de pe Bega doar două parcuri, spre deosebire de anul trecut, când au fost recondiţionate şase dintre ele. Orza nu a dorit să comenteze faptul că lucrările de reamenajare a unor parcuri sunt executate de peste 10 ani, cu precădere, de aceleaşi firme private şi care continuă să încaseze sute de mii de euro, din bani publici, în plină criză economică. Gutuiul japonez este un arbust ornamental care înfloreşte în luna martie. El are nevoie de o îngrijire specială pe timp de iarnă, dar rezistă la temperaturi foarte scăzute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 309 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.