Primarul Timişoarei tremură de frica directorilor compromişi (I)

Noul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, nu vrea să renunţe la serviciile directorilor compromişi, din cadrul administraţiei municipale şi de la conducerea unor regii aflate în subordinea consiliului local, de frică să nu fie dat în judecată de cei vizaţi, deşi există suficiente motive legale să se descotorosească de ei.

În primă instanţă sunt vizaţi dr. ing. agr. ec. Vasile Ciupa, directorul Direcţiei Mediu din Primăria Timişoara şi om de încredere al fostului primar Gheorghe Ciuhandu, cel care a declarat că praful care sufocă Timişoara vine din Serbia. Ioan Goia, managerul Regiei Autonome de Transport Timişoara, cel care a adus regia în pragul falimentului, după ce a pus în practică, în cele două mandate la RATT, toate mofturile electorale ale fostului primar Gheorghe Ciuhandu. În cazul său, poliţiştii au finalizat o anchetă penală în care directorul Goia urmează să fie trimis în judecată, alături de doi subalterni, pentru abuz în serviciu şi alte infracţiuni. Marţi, primarul Robu a solicitat, în sfârşit, un audit la regia de transport în comun din Timişoara.

La nici o lună de la preluarea mandatului, primăria pe care o conduce Robu a şi încasat o amendă de 10.000 de lei, de la Protecţia Consumatorilor, pentru nişte instalaţii periculoase, montate în Parcul Copiilor şi care pun în pericol integritatea micuţilor. Lucrarea, taxată de inspectorii OPC, a fost executată de către societatea Drufec Cons CF, firmă privată protejată şi favorizată de dr. ing. agr. ec. Vasile Ciupa (zis Arendaşul), încă director al Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara. Firma în discuţie a încasat, în cei peste 10 ani de colaborare privilegiată cu serviciul condus de dr. ing. agr. ec. Ciupa-Arendaşul, zeci de milioane de euro. În favoarea acestei firme, dr. ing. agr. ec. Ciupa, ca director şi ca preşedinte al comisiei, a trucat licitaţii şi a întocmit caiete de sarcini care să se potrivească pe calapodul societăţii Drufec Cons CF.

Acest lucru a fost a fost demonstrat, în cazul Parcului Uzinei, atât de către Corpul de Control al Primului Ministru, cât şi de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, prin Decizia nr. 4571/C3/4071/02.10.2008. Astfel, declarată iniţial câştigătoare a lucrărilor de către director dr. ing. agr. ec. Ciupa şi comisia sa, firma Drufec Cons CF a pierdut licitaţia, deşi avea preţurile de execuţie ”cele mai mari”!

Anul trecut, având susţinerea directă a directorului dr. ing. agr. ec. Ciupa, societăţile private Drufec Cons CF şi Bindalim au beneficiat de peste 300 de miliarde de lei vechi, din bugetul local, deşi s-au ocupat doar de 10% din spaţiul verde al Timişoarei. Celelalte 90% au fost gestionate de societatea Horticultura, aparţinând CL Timişoara, dar care a benefiat de numai 80 de miliarde de lei vechi din suma totală alocată de consilierii locali.

Anul acesta, aceeaşi firmă privată Drufec Cons CF, abonată la banul public, a obţinut alte milioane de euro cu ajutorul nemijlocit al directorului dr. ing. agr. ec. Ciupa, la reamenajările Parcului Rozelor şi al Copiilor. Aşa cum rezultă din calculaţia veniturilor realizate în cele două cazuri, firma protejată de Arendaşul Ciupa şi-a tras, alături de o altă firmă privată, partea leului din sumele alocate şi din suplimentările ulterioare, semnate după data alegerilor locale de fostul primar Gheorghe Ciuhandu. Demn de remarcat este faptul că, în Parcul Copiilor, firmele protejate, Drufec Cons CF şi Cons Electrificare au încasat aproape 90% din întreaga sumă, în condiţiile în care doar zece procente au revenit societăţii care s-a ocupat, în totalitate, de amenajarea zonelor verzi din parc.

”Pe mine nu mă interesează ce s-a întâmplat în primărie până acum. Este un moment zero, mă preocupă ca de acum înainte lucrurile să meargă bine, aparatul primăriei să pună umărul astfel ca obiectivele pe care eu le-am promis cetăţenilor să poată fi atinse. Oricine marşează alături de mine, vom face echipă, dacă cineva nu vrea sau nu poate, desigur că va trebui să ne despărţim”, spunea primarul Nicolae Robu, la puţin timp după preluarea funcţiei. Ulterior, Robu a declarat că nu poate să-i dea afară din primărie pe cei compromişi, că are nevoie de probe solide şi că fără ele se teme să nu fie dat în judecată. Numai că probele nu prea le caută nimeni, deşi sunt la îndemâna noului primar al Timişoarei. Să fie oare vorba şi în cazul directorilor vizaţi de prezentul articol de trecerea în barca politică a PNL-ului, al cărui timonier local e chiar primarul Robu? Primul pas în acest sens l-a şi făcut Victor Ştefan, ”directorul-puşculiţă” al regiei Pieţe, cel care a şi devenit liberal cu acte în regulă.

În episodul II vom prezenta modul în care erau secretizate veniturile firmelor protejate de către directorul dr. ing. agr. ec. Ciupa, precum şi acte adiţionale la lucrări de milioane de euro, semnate cu încălcarea legislaţiei în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 308 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.