Primele avioane F16 din Norvegia au ajuns la Baza Aeriană Borcea

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, miercuri, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.

„Sunt onorat să spun oficialilor norvegieni bun venit în România, în numele ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, în preajma Zilei Naționale. Norvegia este un aliat important pentru România, cooperarea bilaterală în domeniul apărării asigurând consistență amplului proces de modernizare și dezvoltare a capacităților de apărare ale țării noastre”, a declarat generalul de brigadă Valeriu Roșu.

„Guvernul norvegian apreciază importanța acestui program pentru România și rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacități în anii următori”, a spus Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului “Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

25 de Comentarii

  1. Romania a fost obligata sa cumpere ciurucurile,altceva ce ai crezut ma enoriasule?!?.Jumatate din bugetul Romaniei este destinat cumpararii ciurucurilor din NATO.E obligatie,vezi ca.

  2. Și Norvegia a ajuns aliat important al României dacă cumpără la preț de nou ce norvegienii aruncă? Bravo! Moment de entuziasm și mândrie pentru Radu Tudor. Iată roadele faptului că domnul Mircea Geoană este coleg de birou cu norvegianul Jens Stoltenberg la NATO.

  3. Vaaai, ce emotionat o fi MACIUCA! Oricum, pe mine ma doare in tocul pantofului si la portofel, ca doar si eu sunt jefuit de talharii care cumpara jegurile.

  4. Pe cînd programul rabla la avioane?
    Nouă, la mașini, ne bagă bețe-n roate cu Euro, ITP, taxe de înscriere dacă-i adusă de-afară s.a..
    De ce nu aduc avioane ecologice, pe baterii?
    PS Aviația ca armă de sine stătătoare este o prostie. Aviația nu a cîștigat niciodată nici un război.
    PS Dacă am fi avut motoare IAR 93 era numai bun de atac la sol(singurul lucru folositor al aviației militare).
    PS Dacă tot era de cumpărat americane vechi, trebuia luat A10 Thunderbolt că trebuie să aibe destule, le-au scos la pensie.

  5. Romania se INARMEAZA pentru a sprijini regimul nazist a lui Zelensky !
    E clar ca lucrurile scartaie puternic in relatia Casa Alba cu Zelensky !.
    Intoarcerea ucrainenilor la masa negocierilor ar putea fi o optiune de luat in calcul doar cu alt presedinte la carma Ucrainei.
    Poate o lovitura de stat,un asasinat,o disparitie pur di simplu sau chiar alegeri libere-toate variantele raman pe masa.
    In paralel,europenii vor vira pentru pensiile si salariile regimului nazist-evreu Zelensky suma impresionanta de 22,5 MILIARDR Euro ANUAL,in medie,pana in 2027.
    Spre comparatie Romania a incasat de la Bruxelles doar 2 MILIARDE de Euro net,in medie,in fiecare an din perioada 2007-2022.

  6. Presa ucraineană: activitatea sistemelor rusești de război electronic din Sevastopol este vizibilă chiar și din spațiu

    Recent, destul de des au existat rapoarte despre tentative de atac ale Forțelor Armate ucrainene în Peninsula Crimeea în general și Sevastopol în special, folosind UAV-uri de atac.

    De obicei, armata ucraineană lansează destul de multe drone. Din când în când 11, 16 sau mai multe drone ucrainiene sunt raportate distruse.
    În același timp, eficiența unor astfel de atacuri, spre deosebire de loviturile rușilor cu Geranium, tinde spre zero pentru Forțele Armate ucrainene. În același timp, Ucraina a găsit deja motivul eșecurilor sale.

    Analiștii ucraineni de la Defense Express au publicat imagini de la sateliții americani care arată funcționarea sistemelor rusești de război electronic.

    Materialul spune că Forțele Armate Ruse au transferat atât de multe sisteme de război electronic la Sevastopol, încât operarea lor este acum vizibilă chiar și din spațiu. Sistemele rusești de război electronic și-au dovedit, într-adevăr, eficacitatea de mai multe ori.

    Oare ce efect va avea asupra electronicii unui F-16, rămâne de văzut…

  7. Cum ar zice Gelu the Sunday : Cumpăr(ăm) ,,fer” vechi !

  8. Armata RO a fost plina si va continua sa fie plina de vechituri, pe bani frumoshi…

  9. De ziua națională vom sărbători faptul că cele trei avioane cumpărate din Norvegia au reușit să ajungă zburând cu propriile motoare până în România fără să se prăbușească pe teritoriul vreo unui aliat NATO. Restul le vor aduce dezmembrate cu trenul și după reasamblare vor deschide un muzeu aviatic internațional ca să se mai recupereze din bani. Cât despre efectele radioelectronicii rusești asupra lor merită a se revedea aventura celor două avioane F-16 care au decolat de la baza militară Incirlâk, din Turcia, în anul 2016, cu obiectivul de a doborâ avionul prezidențial în care se afla Erdogan. Sistemele rusești Krasuja-4 amplasate în Siria au reușit să dezactiveze întregul armament aflat la bordul lor, salvându-l pe Erdogan de la moarte sigură. Dacă la alea care erau în garanție le-au dezactivat tot armamentul, cred că rablele noastre nici măcar nu vor putea să se ridice de la sol în cazul în care rușii se îmbată și pornesc din greșeală sistemele lor de luptă radioelectronică. Krasuja-4 este un sistem care nu are analog în lume și se pare că nici nu va avea prea curând.

  10. La Radio Romania se face mare tambalau cu formarea de Divizii si Comandamente de Divizii NATO care cica se antreneaza in conditii de razboi…E mare frenezie razboinica…oamenii astia sunt nebuni..

  11. statul terrorist norvegia face $31 billioane plus pa deteonarea si dezastrul conductelor de energie a europei Nordstream 1 si 2, plus pa razboiu din vestul Russiei, poreclit „ukraina”.

    NATO state has earned $31 billion from Ukraine conflict – media
    Skyrocketing energy prices in light of a Russian gas supply shortfall boosted Norway’s revenues in 2022

    BALTOPS22 (Baltic Operations 2022)
    These countries will exercise a myriad of capabilities, demonstrating the inherent flexibility of maritime forces. Exercise scenarios include amphibious, gunnery, anti-submarine, air defense, and mine clearance operations, as well as explosive ordnance disposal, unmanned underwater and surface vehicle exercises, and medical responses.
    https://www.navalnews.com/naval-news/2023/06/baltops-2023-exercise-kicks-off-in-the-baltic-sea/

  12. statul terrorist norvegia face $31 billioane plus pa detonarea si dezastrul conductelor de energie a europei Nordstream 1 si 2, plus pa razboiu din vestul Russiei, poreclit „ukraina”.

    NATO state has earned $31 billion from Ukraine conflict – media
    Skyrocketing energy prices in light of a Russian gas supply shortfall boosted Norway’s revenues in 2022

    BALTOPS22 (Baltic Operations 2022)
    These countries will exercise a myriad of capabilities, demonstrating the inherent flexibility of maritime forces. Exercise scenarios include amphibious, gunnery, anti-submarine, air defense, and mine clearance operations, as well as explosive ordnance disposal, unmanned underwater and surface vehicle exercises, and medical responses.
    https://www.navalnews.com/naval-news/2023/06/baltops-2023-exercise-kicks-off-in-the-baltic-sea/

  13. @ciocălăți, „statul terrorist norvegia”?
    vezi ca acolo e un rege,harald,harold,ronald,
    e cu „crima de lesmajestate” la criminalu’
    nu recomandam sa mai dai p-acolo!

  14. Pai, norvegienii este(sic!) destepti ; decat sa le dea la fier vechi , au cautat fraieri ! Asa au facut si portughezii cu avioanele lor si englezii cu „celebrele” lor fregate! Romania este tara gunoaielor ; am ajuns sa importam gunoaie menajere si fier vechi ! Poate gresesc, dar mie imi este greu sa cred ca toate astea se vand , neinsotite de spagi grase din partea furnizorilor! Altfel de ce ar cumpara Romnia ce arunca altii?

  15. Bune avioane F16! Si-au probat performantele in razboiul din Vietnam, din anii 70 asa ca lasati-o ca nu e bune! Stie licuriciul ce ne da! E adevarat ca in Ukrania au fost doborate jumate din ele, dar asta ca pilotii lor n-au fost antrenati de romani! PS Ca aceste avioane , luate de maCiuca-fiare vechi cumpar la pret de noi, nu intereseaza deneeaul ,el ocupandu-se acum de chereches, e de inteles! Si de ce ar face-o , daca tot o sa fie date ,toate, pe gratis nazistilor ukrani, la porunci inalte

  16. wow, la garoii astie alea este bune daca sunt din 1970. Dar nu tankurile russesti, daca sunt 1970. Darar sculamentu paste voi, ciori tataresti nespalate de Bukres si teleorman.

    de ziua statului sarbatoriti „roma_niea, chachatu europei, anu 2023”, dupa 43 de ani de capitalism, dela 1980 incoace.

  17. @ Bă când îi privatizează p’ăștia de la armată ca să nu le mai dea președinții grade și să nu se mai califice doar selecționeri ce țin de MAPN , „”Iordănești”” , la competițiile importante de fotbal, ? Oricum este demonstrat că ăștia luptă pentru ăia care plătesc mai bine, schimbând și în timpul războaielor, ? Sau să fie promovate și avansate numai femei în funcțiile importante , că au demonstrat că sunt mai consecvente și mai performante în multe alte domenii de activitate competitive, ?

  18. Vechiturile astea arata mult mai rau decat MIG 21 Lancer,versiunea realizata in colaborare cu Israel. Ce-am facut mai nene? iar am ales niste rable platite la greutatea lor in aur?

  19. Vorbiti fara sa cunoasteti nimica. Nu avionul conteaza ci pilotul si racheta. Poti face ravagii si cu biplanul. In filmul Top Gun, americanul nu isi pune problema ca un avion de a5a generatie ataca un Tomcat, nu asta doar cocalarul roman o antipatiza. La fel cocalarul roman nu intelege, ca daca un pilot nu intelege versiunile americane vechi din scoala nu poti ajunge pe F35. El cocalarul vrea din prispa casei sale descult direct in FXX avioane 10 mach de generatia a 6a…

  20. F16, este un MIG 29 iar povestea asta cu F35 va fi un basm prea scump pentru o tara datoare pe 10 generatii!
    Noi sa lucram la avionul scoala de la Craiova si sa stam in randul doi, fara sa ne mai impaunam, ca avem nadragii asa de peticiti!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.