Primele izolete româneşti vor ajunge la spitale

Primul lot de 15 de izolete de concepție și producție românească a fost recepționat vineri, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN). În total, vor fi livrate 100 de astfel de echipamente, arată sursa citată.

„Dispozitivele medicale recepționate de Departamentul pentru armamente și Direcția medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC”, dezvoltat de cercetători științifici militari specializați în proiecte în domeniul CBRN (amenințări de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear)”, conform sursei citate.

Prima comandă a MApN se ridică la un număr de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național.

„Producția de izolete va continua și după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinței în creștere pentru aceste dispozitive medicale. În a doua parte a vizitei, cercetătorii științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie au prezentat oficialilor din Guvernul României, la sediul instituției militare de cercetare, prototipul unui alt proiect dezvoltat recent pentru susținerea eforturilor de combatere a pandemiei cu COVID-19: „Modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici -BIOEVAC”, destinat izolării în condiții de siguranță a pacienților, inclusiv a celor infectați cu virusul SARS-CoV-2, care produce boala COVID-19”, mai arată Ministerul Apărării.

Produsul va trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării și producției în serie.

„Sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate”, arată ministerul.

Modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE, dezvoltat de aceleași stucturi de cercetare ale MApN, constă într-o unitate de izolare mobilă destinată izolării imediate şi eficiente a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenți biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a tratamentului medical. Echiparea produsului cu o unitate de filtro-ventilaţie cu presiune negativă asigură securitatea din punct de vedere al riscului de contaminare în zona de izolare.

La dezvoltarea acestor proiecte au contribuit Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, și Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcției Medicale a MApN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Aceste izolete sunt pentru raniti si bolnavi care nu mai pot merge. Incercati sa faceti o izoleta ca un cub de plastic cu scaun si 4 manere…2 in fata..2 in spate…din care sa coboare in salon bolnavul.

  2. …avand in vedere miliardele de USD / EUR cheltuite din banii contribuabililor, MApN putea, totusi, fabrica si livra gratis aceste izolete …dar, cine sa gandeasca un asemenea gest !?

  3. Culoare: NEGRU. Că pentru…ultimul drum. Exact ce trebuie să distrugă și ultima fărâmă de încredere a celor din jur. „L au luat cu izoleta neagră, gata, s a terminat cu el”. Mai trebuie să fie adus și câte un preot. Nu serios, chiar nimeni din armata care consumă 2% din pib, 6% din bugetul României, nu s a gândit că alegerea culorii ar fi importanta? Culmea este că în armată culoarea este cea mai importantă. De aia armatele folosesc culori de… camuflaj. Izoletele alea vechi, roșii, au culoarea mai potrivită.

    Roți: NU. Este o targă simplă, care trebuie manevrată de câțiva oameni îmbrăcați în costume de izolare, care se mișcă greu, respiră greu, iar la vară se vor coace (de aia costumele astea sunt poreclite „compot”, pentru că fierbi în ele vara,iar cizmele ți se umplu cu propria ta transpirație) oameni foarte necesari în alte locuri.

    Este absurd și ineficient că oameni suspecți sau confirmați cu de covid, dar care POT MERGE PE PICIOARELE LOR, sunt băgați în izoleta și cărați pe brațe de 3-4 ambulantieri îmbrăcați în costume de protecție, când acești pacienți ar trebui să se echipeze cu o salopetă de protecție și să meargă la ambulanță pe picioarele lor. Nu mai spun că astfel pot încăpea în ambulanță 4-5 pacienți. Cu izoleta neagră în ambulanță încape un singur pacient și 4 vlăjgani care să care izoleta.

  4. S-au gandit ca vor fi destui care vor muri pana la spital si de aceea le-au facut negre.
    Este o culoare optimista ptr infectatii transportati cu ele….[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.