Haos la instanţe, după eliminarea pensiilor speciale

UPDATE Grefierii vor trimite o adresă către instanța supremă astfel încât să fie incluși în sesizarea către CCR în privința eliminării pensiilor speciale și se vor alinia protestelor magistraților, care suspendă judecarea. Angajații vor decide săptămâna viitoare cu privire la noile forme de protest.

UPDATE Magistrații și personalul auxiliar din cadrul Judecătoriei Baia Mare au decis, miercuri, suspendarea activităţii de judecată pe durată nedeterminată, ca măsură de protest față de abrogarea pensiilor de serviciu și anunță că vor fi judecate doar cauzele urgente.
Potrivit unui comunicat al Judecătoriei Baia Mare transmis, miercuri, se va asigura doar judecarea cauzelor urgente.

„La data de 29 ianuarie 2020, judecătorii şi personalul auxiliar din cadrul Judecătoriei Baia Mare au decis suspendarea activităţii pe durată nedeterminată ca măsură de protest împotriva abrogării pensiilor de serviciu. În această perioadă se va asigura numai judecarea cauzelor urgente. Compartimentele Registratură şi Arhivă vor funcţiona cu program parţial de lucru, între orele 8 – 10”, se arată în comunica

Magistrații Curții de Apel Cluj, Tribunalului Cluj și Judecătoriei Cluj-Napoca au decis reluarea activității de judecată, miercuri, după ce aceasta fusese suspendată din 22 ianuarie în semn de protest față de proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu.

Purtătorii de cuvânt ai celor trei instanțe – Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj și Judecătoria Cluj-Napoca au declarat corespondentului MEDIAFAX că în adunările generale s-a decis reluarea activității de judecată, după suspendarea care a avut loc în perioada 22-28 ianuarie, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală.

În perioada de suspendare a activității de judecată, ca semn de protest față de proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților, au fost sute de dosare care au fost amânate la cele trei instanțe clujene.

Decizia magistraţilor vine în contextul în care pensiile speciale au fost eliminate, marți în ședința Camerei Deputaților din Parlament, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcand militarii și polițiștii.

Adunarea Generală de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) se va întruni miercuri pentru a formula o sesizare ce va fi trimisă Curții Constituționale a României (CCR), cu privire la abrogarea legii pensiilor de serviciu, au precizat, surse judiciare, pentru MEDIAFAX.

Conforum sursei citate, sesizarea va fi înaintată pentru ca judecătorii de la CCR să stabilească dacă decizia Camerei Deputaților de marți este constituțională

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Nu sunt vinovati magistratii de veniturile colosale pe care le castiga acum atat ca activi cat si ca pasivi. Nu-i prost cine cere, ci cine da! Politicenii romani sunt vinovati fiindca in urmarirea telului lor de a transfera averea poporului in buzunarele proprii au marit veniturile in mod exponential magistratilor ca ei sa fure linistit. Ca multi magistrai sunt complici la jaful national, nu e nicio indoiala. S-a ajuns intr-un punct mort din cauza presiunii externe. Credeti ca PNL-ul s-a trezit peste noapte cu acesta lege de abrogarea pensiilor nesimtite ale magistratilor? Nu, la presiunea externa, liberalii nu avut incotro. De ce nu vorbea Dragnea de pensiile magistrailor? Fiindca era impotriva lui Soros! Nimeni nu spune ca magistratii trebuie sa aiba un venit multumitor atat timp cat sunt in activitate cat si la pensie, numai ca s-a sarit calul iar prin deciziile de eliberare a criminalilor nu au facut decat sa-si atraga ura intregii societati! Felicitari Raurutu!

  2. Pensiile speciale sunt cu adevarat nesimtite pentru ca sunt stabilite in mod nedrept fara sa se respecte principiul contributivitatii asa cum se stabilesc in tarile civilizate , aceasta smecherie a fost pusa in practica de institutiile de forta in stat si „ceilalti” au tacut de frica dosarelor penale si catuselor……
    Sigur nu trebuie sa mai ramana nici o categorie profesionala care sa fie salarizata sau pensionata pe baza acestor legi nesimtite si trebuie urgent adoptata o lege publica unica de pensii si o alta lege publica unica de salarizare !!!!!

  3. Domnul Danieleț i-a chemat și le-a spus că cei ce-l pilotează i-au transmmis că legea așa e facută sa cadă la CCR, așa protestele sunt fără obiect. Hai sâ ne facem din nou că muncim așteptând vesdictul și motivarea de la SRI.,

  4. I-au… „rugat”(desigur și cu conturi burdușite!) OPTANȚII să înceteze, dar și „drujbarii lui Dumnezeu”, gangsterii escroci de la Roșia Montana etc., ca să NU bată prea hidos la ochii românului, deja ațintiți asupra „afacerilor murdare, scandaloase”, că-i prea lată, măcăne de tot această injustiție șchioapă și cu capul spart!

  5. De fapt legea este o alta metoda a a prosti romanii, o cacealma electorala. Dar, daca CCR sustine in continuare „enormitatea diferentei dintre pensiile magistratilor si amaratele de pensii a milioane de romani, CCR nu „MAI reprezinta interesele poporului roman si a Statului Roman. CCR ar fi bine sa inteleaga acest enorm privilegiu, ca si magistratii pot beneficia o pensie mai consistenta dar … nu o pensie enorma in comparatie cu cea a poporului care o plateste.

  6. Trepte…spre normalitate. Acest pas era important pentru viitor. Politicienii și asa-zișii magistrați…au complotat împreună la furtul din banul public prin salarii și pensii speciale începând cu anul 2000. S-a ajuns la lucruri monstruoase: pensii mai mari decât salariile/veniturile și pensionare după 20 de ani de…lucru la dosare…amanate/recursuri/procese închise prin prescrierea faptelor/motivări penibile si dațe dupa 6-16 luni de la pronuntare, etc…și niciun judecator/procuror nu a fost sancționat.
    A doua etapa, sa fie emisa lege de impozitare a pensiilor, pe nivele, pentru a ajusta aberațiile privind pensiile aflate în plata…hai ca se poate!

  7. Daca este haos in instante, atunci urmeaza si eliminarea salariilor speciale. Respectam tuturor munca, dar nu batjocura. Astia pentru faptul ca au o meserie mai altfel se cred zei. Daca sunt zei nu au nevoie de hrana, sau sa se hraneasca singuri din ce produc. O societate se bazeaza pe diviziunea sociala a muncii in care si repartitia se face diferentiat in functie de calitatea, cantitatea si importanta sociala a muncii. Nu este cazul pensiilor care nu reprezinta munca. Tensionarii trebuie sa fie egali in fata legilor si beneficiul lor sa fie datorat contributiilor din timpul activitatii. Dupa iesirea lor la pensie nimeni nu poate fi obligat sa munceasca pentru ca o categorie de pensionari sa primeasca favoruri sub titlul de pensii speciale. Cat au dat la contributii, atat primesc.

  8. SALARIILE POT FI garanția independenței Justiției insa PENSIILE MAGISTRATILOR SUNT IMORALE PENTRU CA EI AU CABINETE DE AVOVATURA ORI SUNT AVOCATI PANA LA MOARTE INCASAND SUME FABULOASE DE LA INFRACTORII PE CARE II APARA.
    SUNT EI magistratii VREODATA INDEPENDENTI,OBIECTIVI, CINSITITI, INTEGRI, MORALI,ETC…???? NUUUUUUUUUUUU………

  9. Haus a fost si pana acuma
    Incerc de 3 luni sa obtin motivare sentintei de la Curtea de Apel Bucuresti intr-un dosare de expropiere
    Am depus 2 petiti pentru urgentare ,dar nimeni nu imi raspunde
    Am termen 6 luni pentru a trimite dosarul la CEDO ,dar pe nimeni nu intereseza.

  10. @ Deci, dacă dreptul la pensie mai este reglementat de Constituție și la alt articol decât articolul 47 din Constituție, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.