Primii patroni de cluburi care îşi pun cenuşă în cap şi îşi suspendă afacerea

După trei zile de la tragedia din Clubul Colectiv din Capitală, mai mulţi proprietari de atfel de afaceri au reacţionat. Primul care a anunţat ce va face a fost Andrei Şosa, patronul clubului Expirat din Bucureşti, unul dintre cei mai vechi. Acesta a anunţat că va închide clubul după ce “mai bine de 10 ani a pus viaţa a mii de oameni în pericol”. “Din 2003 am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Weekend de weekend. Şi câteodată şi în timpul săptămânii. Poate, să-mi cumpăr un G-Klasse, poate că mai mult de atât nu m-a dus capul să fac… Am terminat o facultate tehnică, aş fi putut fi un bun inginer pentru patrie… M-am eşuat în „meseria” asta de cârciumar. Mi-am asumat cunoaşterea în amănunt a tuturor legilor. Chiar dacă eu ar fi trebuit, după calificarea mea, să văd câţi amperi sunt în tabloul de siguranţe şi dacă poate să ia foc vreun cablu. Nici măcar asta n-am făcut suficient de bine. Am avut destule „avarii”: electrice în aştia 14 ani. Şi multe imporvizaţii…”, a scris Andrei Şosa, pe pagina sa de Facebook.

La Braşov, administratorii clubului Rockstadt, cel mai mare din oraş, unde au loc concerte live, au anunţat, pe pagina Facebook, că îşi suspendă temporar activitatea, pe motiv că izolaţia fonică a clubului este construită din acelaşi burete ca în clubul Colectiv. „Ca o reacţie imediată a celor întâmplate la Bucureşti, am decis reevaluarea condiţiilor de siguranţă aflate în clubul Rockstadt. Deşi clubul
dispune, în acest moment, de căi de ieşiri în caz de urgenţă, hidrant şi stingătoare, la o analiză amănuţită asupra buretelui de izolare fonică, s-a constatat că acesta face parte din aceeaşi categorie de burete folosit în clubul Colectiv din Bucureşti”, se arată în anunţul postat pe pagina de socizalizare.
Oficialii clubului spun că vor intra în renovare pentru a înlocui întreaga suprafaţă de burete cu un material ignifug care nu poate permite arderea. Mai mult, în club va fi montat un sistem de stingere cu sprinkele, în conformitate cu reglementările europene aflate în vigoare.

Şi bar-clubul La Bază din Iaşi a anunţat că îşi va suspenda activitatea şi va anula toate evenimentele până când se vor face toate modernizările cerute. “Nu avem autorizație de la ISU. În schimb avem aviz ISU pentru modificările din locație necesare pentru a preveni și a minimiza riscul. Pentru a ne apuca de modernizare trebuie să obținem autorizația de construcție, dosar depus dar ce s-a întins enorm
de mult timp (> 1an). E de precizat că am fost tratați decent și cinstit de către autorități (chiar fără „pile”), durata fiind influențată pe de o parte de birocrația din România, pe de altă parte și din vina noastră. Așadar am făcut toate demersurile pentru a îndrepta situația”, a spus şefii clubului din Iaşi. Ei estimează că redeschiderea va fi peste 2-3 luni. „Ce putem spune? Deși avem două ieșiri separate, una chiar dublă, stingătoare etc, considerăm că am fost ignoranți și în consecință iresponsabili. Am avut noroc. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru”, mai spun reprezentanţii La Bază. În încheiere ei susţin că nu suspendă activitatea de ochii controalelor anunțate. “Au mai fost, au numerele noastre de contact și suntem disponibili în fiecare zi de dimineață până
seara”, mai spun reprezentanţii La Bază.

Duminică, mai mulţi patroni din Centrul Vechi din Bucureşti au fost surprinşi cărând extinctoare în baruri. De asemenea, jurnalista Magda Bucur a scris pe contul său de socializare: „La Fabrica, la masa alăturată, patronul discută cu doi tipi. Pe masa au planul de evacuare în caz de incendiu. Vis-a-vis, doi bărbaţi duc 4 extinctoare în B52. În al 13-lea ceas. Dar măcar se întâmplă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.