Revizuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se impune în 1.090 de cazuri, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii emise până în prezent, a anunţat, joi, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă.
„De vineri, de când am început procesul de transmitere a acestor decizii de pensionare către pensionari, şi până astăzi, am avut la nivel naţional un număr de 9.170 de audienţe pe care colegii mei le-au acordat pensionarilor în această perioadă. Pe lângă aceste audienţe, am avut sesizări la birourile de Relaţii cu publicul, cât şi în formă electronică, încă aproape 2.400 de asemenea cerinţe. Este vorba despre 11.500 de persoane care ni s-au adresat sub diverse forme în această perioadă. Din aceste 11.500 de persoane, am găsit un număr de 1.090 de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis în prezent. Deci, procentul este foarte, foarte mic”, a susţinut Daniel Baciu.
Potrivit sursei citate, restul pensionarilor care au cerut caselor teritoriale de pensii informaţii referitoare la deciziile de recalculare au primit toate lămuririle necesare.
„Restul pensionarilor care ni s-au adresat la casele teritoriale de pensii au plecat, au fost lămuriţi. Puteţi să verificaţi. Chiar dacă mergem acolo, la orice casă teritorială de pensie, veţi vedea că nu mai este niciun pensionar. De obicei avem o afluenţă la prima oră a dimineţii, până la prânz lucrurile se rezolvă, toată lumea primeşte informaţiile necesare (…)”, a spus acesta.
Baciu a adăugat că pensionarii sunt îndreptăţiţi să primească informaţii, pentru că este o lege nouă, menţionând că aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public de pensii.
„Vreau să vă spun din start că aceşti pensionari sunt îndreptăţiţi să primească aceste informaţii şi este normal şi firesc ca în această perioadă să avem o afluenţă mai mare de pensionari la casele teritoriale de pensii, pentru că este o lege nouă. Aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public şi oamenii sunt dornici să afle toate informaţiile cuprinse în această decizie de recalculare. Din acest considerent, eu am cerut colegilor mei să aibă toată disponibilitatea în această perioadă să transmită toate informaţiile pe care le solicită pensionarii. Este normal, ei merită aceste răspunsuri din partea colegilor de la casele de pensii”, a subliniat Daniel Baciu.
Totodată, şeful CNPP a reiterat că acest proces de recalculare a pensiilor este cea mai amplă reformă care s-a făcut vreodată în sistemul public, „cel puţin din ultimii 50 de ani” şi a vizat efectiv recalcularea a peste 4,8 milioane de dosare de pensie.
„A fost un proces foarte amplu şi laborios, care s-a întins pe aproape 3 ani de zile. Am reuşit să verificăm în primul rând toate dosarele. Vreau să vă spun că la casele teritoriale de pensii sunt dosare în plată de peste 35 şi chiar 40 de ani, dosare în plată. Nici nu exista tehnică de calcul la vremea respectivă. A trebuit pe toate aceste dosare să le aducem într-un format electronic de ultimă generaţie. Practic, am făcut şi digitalizarea acestor dosare din sistemul public de pensii. Vreau să vă spun că până în prezent au fost transmise către pensionari peste 4,1 milioane de decizii. Este cifra pe care am primit-o de la Compania Naţională Poşta Română (…)”, a punctat acesta.
Nu în ultimul rând, Baciu a mulţumit colegilor săi de la casele teritoriale de pensii, care au lucrat până la miezul nopţii în aceste săptămâni.
„Nu vreau să folosesc cuvinte mari. Ei au fost adevăraţi eroi în această perioadă, pentru că s-a lucrat şi până la orele târzii ale nopţii în aceste ultimele săptămâni, pentru că am fost conştienţi de apăsarea mare care există şi de aşteptările din partea pensionarilor şi, exact cum a spus doamna ministru, cel mai important lucru este că în acest proces de recalculare avem bază legală. După cum bine ştiţi, este vorba de articolul 144 din lege: nicio pensie nu va scădea, nu am urmărit lucrul acesta. Am urmărit să facem dreptate în rândul pensionarilor, aplicând aceeaşi formulă de calcul tuturor pensionarilor, atât cei în plată, cât şi celor care vor urma de la 1 septembrie, respectând un principiu de bun simţ: la contributivitate egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a adăugat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.
Ar trebui sa ne explice premierul si ministrul muncii, dincolo de trecerea informatica ale dosarelor de pensie, care este scopul final al acestor decizii de scaderi ale multor pensii?!! Adica pana acum erau corecte si acum nu mai sunt?!! Se nasc de fapt noi inechitati. Viitorii pensionari, mai ales cei nascuti intre 1966- 1970 vor primii aceste sume propuse! Sa ne asteptam la o criza economica ca cea dintre 2008- 2012 si sa fie taiate pensiile publice si salariile bugetarilor?!!!
Praf in ochii cetățenilor pe care îl va menține pozitiv în avantajul caposilor cu luxul, nesimțirea și minciunile la purtător. După cum vă spuneam, interesul(pensii nesimțite agățate in aceasta ordonanță) poarta fesul(mentinerea pensiilor nesimtite in aceasta ordonanță, in cea mai legală forma posibilă)! O să vă convingeți in timp pentru că, sclavagismul și sărăcia ramane reforma globală pentru că, trebuie sa adune sume uriașe(2019-2020 hotărâre acceptată de toți la dawos inclusiv plavanul de lux prezent), de neînchipuit in bugetul global pentru a fi folosite in ceea ce vor doar ei. Doar cetățenii, daca reacționează și acționează dur, se vor mai amâna aceste programe câțiva ani buni, in niciun caz modificate in avantajul cetatenilor.
Oare nu sunt exact votantii ritualici ai PSD acesti plangaciosi de pensionari?
Cracanatule, or fi, e dreptul lor, iar PSD a cam fost singurel in a face o lege a pensiilor. Liberalii cu siguranta vor taia pensiile speciale. Ne-a spus Rares Bogdan. Acum un secol. Sau si astia, liberalii, sunt la fel ca pesedistii?
„chiar 40 de ani… Nici nu exista tehnică de calcul la vremea respectivă.” Denotă prostia din capul acestui ins.
Acest domn baciu, ar trebui condamnat la munca silnica pe viata intr-o mina de uraniu !
Baciu este leberal …
Baciu este leberal … nu poate fi dat afara !
Nenea din 11 500 de cazuri au fost reale 1090 de cazuri . Deci faceti procentul la 11 500 si nu la 4,3 milioane.Cit la suta reprezinta 1090 din 11 500 : Cautati-va prostii in alta parte.Procentul ar fi de aprox 11% desteptilor. Si de ce nu ati facut acum un an sau acum 2 ani „recalcularea” ? De ce in an electoral ?Votez haurei si sosocari. Macar astia nu au fost la „gowernare” .Credeti ca vor fura ca si voi care ati”gowernat” 34 de ani ?
Ca de obicei onor guvernul vine cu statistici și sondaje în spatele cărora își ascunde incompetența și prostia uriașă. Statistica am văzut-o dar n-avem cum să o verificăm, așteptăm sondajele care vor spune că 99,9 % dintre pensionari sunt mulțumiți de modul în care a lucrat pesede la recalcularea pensiilor. Apropo, vecinul meu așteaptă a 5-a decizie de recalculare a pensiei. Până anul acesta i s-a mai recalculat de 4 ori. Iar face chef, indiferent că-i crește sau că-i scade. Recunoaște că dacă n-ar fi trăit în România nu s-ar fi distrat atâta pe seama proștilor.
„chiar 40 de ani… Nici nu exista tehnică de calcul la vremea respectivă.”
Erau calculatoare de peste 64 de ani, Ro.mania a fost in prima linie in lume, aveam fabrica de calculatore si cate o intreprindere de reparat calculatoare in fiecare judet. Iar ala „intr-o ureche” n-a avut niciun merit in asta. La vremea aceea conducatori spuneau ca „ziua are 24 de ore, dar exista si noaptea” ! Doar prostia a ramas constanta.
Acum este singura posibilitate de a reglementa și pensiile speciale, deoarece această lege se bazează pe contributivitate , iar la o pensie specială, de fapt nesimțită , de 25.000 Ron , pentru partea contributivă ar trebui să primească doar vreo 7.500, restul e suportat de la bugetul de pensii al nostru, al tuturor !
Nu știu dacă fără să-și dea seama, dar actuala lege a pensiilor rezolvă și problema asta, doar că deocamdată rămâne în plată vechea pensie !Dar de acum înainte nu se vor mai putea acorda !
Măcar atât deocamdată ! 😎
In filtru de pre-cenzurare a unei postari exista cuvantul interzis: „c o m u n i s t”. Sa traiti bineeee !
„restul e suportat de la bugetul de pensii al nostru, al tuturor !”
Mi-ar da lacrimile daca n-ar fi complet gresit. Partea necontributiva, premianta, vine din bugetul ministerului unde a fost angajat. Pensionarii speciali sunt cei care au asigurat structura de rezistenta a oricarui guvern. Asa se procedeaza oriunde in lume, in tarile cu apa calda la robinet, in ciuda celor dornici sa rastoarne ordinea de stat. Prostia n-o premiaza cineva.
E progresist dacă și Casa de pensii își motivează erorile cu “pierderi colaterale.”