Primul minireactor nuclear, pe terenul proprietarului Netcity

Primul reactor nuclear mic NuScale va fi amplasat la fosta termocentrală Doicești, pe terenul deținut de compania Nova Power & Gas, parte a grupului E-INFRA, cel care a dezvoltat și administrează infrastructura subterană de fibră optică şi conducte pentru telecomunicaţii din Capitală, Netcity.

Reactorul nuclear de mici dimensiuni din România: ”Anul acesta încep…”

În cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de Agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România la Doicești, județul Dâmbovița.

Grupul E-INFRA este format din Electrogrup, Nova Power & Gas, Direct One şi Netcity Telecom. La finele anului trecut a cedat jumătate din acțiunile Netcity Telecom societății Meridiam. Grupul, înființat la Cluj-Napoca, este deținut de frații Teofil și Simion Mureșan precum și de Marian Pantazescu.

„Nucleara” americană adusă în România nu are autorizare în UE

În urma Memorandumului de Înțelegere („MOU”), companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice și activități de licențiere și autorizare pe amplasamentul din Doicești, județul Dâmbovița, locația selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR™.

USTDA a oferit un grant de 1,2 milioane de dolari la începutul anului 2021 către Nuclearelectrica pentru a efectua un studiu de identificare și evaluare a mai multor amplasamente din România, inclusiv locații cu centrale termice pe cărbune existente care ar putea fi inlocuite cu reactoare modulare mici. Studiul a identificat mai multe amplasamente potențiale adecvate, inclusiv amplasamentul din Doicești, Dâmbovița, care a fost locația desemnată pentru dezvoltarea primului reactor modular mic.

Amplasamentul selectat, fosta termocentrală de la Doicești dezafectată, respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu și pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doicești, este cea mai matură în ceea ce privește aprobarile, fiind primul și singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020.

În mod specific, Memorandumul de Înțelegere, subliniază etapele semnificative pentru Nuclearelectrica și NuScale în dezvoltarea tehnologiei de producere a energiei electrice în bandă, sigură și accesibilă, cu zero emisii de carbon, pe amplasamentul de la Doicești, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding. În urma Memorandumului de Înțelegere, companiile vor avansa analizele pentru implementarea în acest deceniu a unei centrale NuScale cu 6 module, 462 MWe pe amplasamentul Doicești. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite eliberararea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

Enoh T. Ebong, directorul USTDA, a declarat: „Felicităm Nuclearelectrica și NuScale pentru acest pas important în parteneriatul lor. În finanțarea acestui studiu de amplasare, scopul nostru a fost să construim legături mai puternice între industria nucleară din SUA și România și să creăm noi oportunități de afaceri pentru industria americană pe o piață importantă. Așteptăm implementarea cu succes a tehnologiei SMR din SUA în România.

Le mulțumesc partenerilor noștri americani pentru că au sprijinit și au susținut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experiența de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută și confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele țări care implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că președintele României, Klaus Iohannis, prim – ministrul Nicolae Ciucă și Guvernul României susțin acest proiect care va aduce numeroase beneficii țării noastre”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei, România.

Alegerea amplasamentului și încheierea MoU cu NuScale și E-Infra avansează implementarea tehnologiei NuScale și au loc la aproape trei ani de la primul nostru MoU cu NuScale, timp în care am analizat tehnologia, siguranța acesteia, maturitatea și pregătirea pentru implementare, respectând criteriile internaționale și naționale. Suntem încrezători în potențialul pe care amplasamentul de la Doicești îl are de a găzdui primul SMR NuScale din Europa. Evaluările preliminare ale amplasamentului arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele. De asemenea, amplasamentul va fi supus unor examinări ulterioare, conform cerințelor standard în timpul procesului de autorizare. Comunitatea Doicești are o tradiție de peste 50 de ani în domeniul producției de energie și va beneficia de noua viață a fostei termocentrale: locuri de muncă locale, educație pentru noua generație de ingineri, proiecte pentru economia și industria locală”, a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

Anunțul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România și pentru a susține atingerea țintelor climatice, beneficiind în același timp de creștere economică.”, a spus John Hopkins, președinte și CEO NuScale. “Ne bucurăm să lucrăm cu Nuclearelectrica și E-Infra în etapa următoare de analiză a amplasamentului și să demonstrăm beneficiile tehnologiei noastre românilor”.

Vechea centrală pe cărbune de la Doicești va reveni la Sistemul Energetic Național, cu aceeași putere instalată, într-o tehnologie ultra modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viață. Este un model replicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic și economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilități” a declarat Teofil Mureșan, președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas.

Este o mandrie pentru județul Dâmbovița și pentru comuna Doicești să intre în cursa pentru dezvoltarea primului reactor modular mic de producere a energiei electrice. Sunt multe localități din România care au nevoie de o sursă de energie care să le susțină consumul și care iși doresc să dezvolte SMRuri în zonă, iar reactoarele modulare mici sunt o tehnologie sigură, dar și cu rezultate extraordinare.

Suntem bucuroși să avem în Județul Dâmbovița prima localitate din România care va dezvolta o centrală cu reactoare modulare mici și vom face toate demersurile pentru a susține dezvoltarea proiectului în regiunea noastră. Termocentrala de la Doicești a funcționat 56 ani, avem experiență în industria energetică și avem o bază solidă pe care putem construi. Acum, la 13 ani de la închidere, prin implementarea reactoarelor modulare mici putem să îi prelungim viața, dându-i amplasamentului o nouă utilitate. Vom produce iar energie, însă de data aceasta energie curată, fără emisii de CO2, fără a polua. Pe lângă energia curată de care județul Dâmbovița va beneficia, o centrală în localitate înseamnă dezvoltare – noi locuri de muncă, directe și indirecte, dezvoltarea economiei și infrastructurii locale. Avem șansa să dăm startul și să construim împreună o centrală exemplară”, a declarat dr. ec. Ștefan Corneliu, preşedintele Consiliului Județean Dâmbovița.

În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri.

Parteneriat SUA-România

În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susținere și fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înțelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Aceste etape importante vin ca urmare a unei relații puternice în domeniul nuclear între România și SUA, care a început în 1981, când președintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unității 1 de la Cernavoda.

Ce reprezintă tehnologia NuScale SMR

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea tehnologiei SMR. Compania menține un ritm susținut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităților de livrare și punere în funcțiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internațională (JBIC) cu o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedește interesul internațional și confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Cine? NuScale a lu’ Netcity a lu’ NovaPower a lu’ E-Infra; Unde? Mai jos de Cucuteni prin Moțăieni la Doicești langă Glodeni. Când? Dintotdeauna;Cum așa? Seamană cu Euglena verde, da mai mult cu Giardia.

  2. ‘ Cobaii … ‘ lumii ! In topic : NuScale a primit certificarea de proiectare în luna septembrie 2020 de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission -NRC).

  3. Pai daca nu are autorizare in Europa atunci cum poate functiona la noi?

  4. Acum va incepe sa latre tot corul lingailor potaii de la Cremlin, ca se fac experimentari pe pielea romanilor.
    1, 2, 3 si….START!……[Rumburak]

  5. ASTA FAC ALOGENII PARAZITI CU NOI ! EXPERIMENTE! NU LE PASA ! GENOCID EXTERMINARE ! ASA CUM FAC SI IN UCRAINA !

  6. @Rumburak Tu esti un experiment reusit, cioara vopsita. Un pavlovian care latra turbat zi de zi ineptii. ham ham

  7. Tehnologie experimentală
    Iar partenerii strategici va folosesc pe post de cobai
    Sclavi ați fost
    Și sclavi rămâneți

  8. Satanistii ce conduc Romania nu au fost in stare sa termine reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda in schimb arunca banii pe o centrala atomica experimentala detasabila care nu a fost omologata sau construita nici macar in USA. Solutia asta cu plasarea ei untr-un put cu apa e foarte periculoasa. Daca se defecteaza o piesa din circuitul de racire si reactorul nu mai poate fi oprit pana se goleste tot putul sare in aer toata sandramaua. Adevarul este ca USA doreste sa se construiasca asemenea cnetrale in Romania ca-n cazul unui viitor razboi NATO-Rusia daca trupele rusesti invadeaza Romania aceste centrale sa fie aruncate in aer. Din nefericire pentri ei si fericire pentru noi daca armata romana nu intervine contra rusilor in razboiul din Ucraina dupa terminarea razboiului nu o sa mai fie nici NATO si nici UME iar USA va fi o martoaga care isi va linge ranile si aceste centrale nu se vor mai construi niciodata.

  9. @ Drako – nu-i adevarat decit partea cu sclavii. De ce sa ne dea putin o nucleara ? Ne-o dau aliatii . Si contra cost. De la putin cel putin era gratis?

  10. Drept dovada ca nu latru ineptii, citeste cate mesaje de-ale lingailor lui Putin au aparut.
    Tu te poti lauda ca esti un experiment reusit de lingau putinos, parca te-a fatat insusi dementul. Pe cat pui pariu cu mine ca strategia reactoarelor mici va avea un succes enorm in Romania si Europa estica? Atunci astrolabamucule te vei convige cine-i ineptul.
    Eu cunosc din propria-mi experienta: cu cat imparti o sectie mare in sectoare mai mici, cu atat faci mai eficienta sectia pe ansamblu. La fel va fi si cu aceste reactoare mici, care functioneaza f bine
    pe submarine si nave militare……..[Rumburak]

  11. Nova Power and Gas, Netcity… cred ca din 2-3 lopeti un jurnalist de investigatie iti gaseste minim 3 SRI-isti in spatele unor off-shoreuri ascunse intr-un paradis fiscal.

  12. gelule, nu stiu cine ti-a bagat tie fumuri in cap ca ,,glorioasa armata romana,, e tocmai buna de dus in Ucraina sa se lupte cu rusii, ca sa-i apere pe ,,parlitii,, aia de americani? Ce prafuri ai luat, ca vrem si noi? Vezi ca ai confundat ,,parlitii,,.

  13. Daca reactoarele acestea erau atat de performante si sigure ,fara indoiala ca americanii le-ar fi vandut ca painea calda.Ceea ce se stie mai putin e faptul ca acestea inca NU sunt finalizate,supuse aprobarii si pus in funcțiune.Acest mini reactor cu care s-au laudat premierul si ministrul Energiei si care ar urma sa fie la Doicesti,in judetul Dambovita (lucru care ar trebui sa dea fiori vecinilor de pe o raza de cel putin 200 de Km ) NU are niciun termen de executie si punere in funcțiune. Totul este riscant si netestat in ziua de azi.

  14. Mega tun financiar, cu papion și pampoane!!! Cernavoda: amplasată pe alt perimetru. Dâmbovița? Ce gluma buna geologică!!!!! Cu ciucuri!

  15. Bai putinoizii astia, in 1954 cand Rusia a construit prima centrala atomica la 110 km de Moscova era bine nu? Vai ce tehnologie, vai ce tari suntum.
    Acum pute tot.
    Vai explodeaza, vai e tehnologie care o sa ne dea noua rusnacilor peste bot.

  16. @ tetea – ma teteo nu esti la taiat tancuri rusesti ? Aaaaa tu mai vrei un Bechtel nuclear sa inteleg ?Acum poti sa-ti aranjezi freza si sa dai cu ceva pomada …. sa nu se prinda „atomicile”de tine….

  17. ….oare de ce,citind articolul ,mi-au venit în minte câteva cuvinte dintr-0 p0ezie din secolul al-19-lea și un comentariu
    ,,maria cea mcă/gurița ei cea mică/și talpa de furnică/,dulce mititică// ” iar criticul zicea:păi dacă totu-i „mică și poezia este mică ”!!!…totu-mică și e mică da plătește IONICĂ!!!

  18. Românii prostiți să joace Ruleta rusească cu prototip de centrală nucleară. Curios.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.