„Nucleara” americană adusă în România nu are autorizare în UE

Compania americană NuScale va amplasa în România 12 minireactoare nucleare modulare în baza unui parteneriat care va aduce tehnologie SMR în țara noastră, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Până în prezent, firma de peste Ocean nu a construit niciun astfel de reactor și în UE încă nu are autorizare. Abia în 2020 a primit în SUA autorizația finală. Americanii susțin că tehnologia este una ”revoluționară”, mai sigură și mai ieftină. Un astfel de reactor are putere de 60 MW. Spre comparație, un reactor de la Cernavodă are putere instalată de 700 MW. NuScale susține că până la sfârșitul acestui deceniu, prima centrală electrică cu reactoare modulare mici (SMR) va începe să funcționeze în Statele Unite în Idaho Falls, Idaho. În Europa, există deja proiecte în Marea Britanie, Republica Cehă, Ucraina și acum în România.

Administrația Biden arată că afacerea din țara noastră va include construcția unei centrale nucleare cu 12 module, care va duce la crearea a 6.000 de locuri de muncă în SUA și România.

În 2019, compania de stat Nuclearelectrica, operatorul reactorelor 1 și 2 de la Cernavodă, a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power, iar în acest an a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea reactoarelor de la NuScale. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

”România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a declarat recent ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

În august 2020, NuScale a atins o etapă de reglementare semnificativă cu Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC). Este practic primul reactor modular mic (SMR) care a primit aprobarea de proiectare NRC

NRC a acceptat provocarea de a revizui primul reactor modular mic DCA, care la acea vreme nu numai că a marcat o etapă importantă pentru NuScale, ci și pentru industria nucleară în ansamblu. DCA-ul NuScale a fost finalizat în decembrie 2016, transmis la NRC în ianuarie și acceptat pentru revizuire în martie 2017. NuScale a cheltuit peste 500 de milioane de dolari, cu sprijinul Fluor, și peste 2 milioane de ore de muncă pentru a dezvolta informațiile necesare pregătirii DCA. NRC face o revizuire foarte viguroasă, cheltuind peste un sfert de milion de ore de personal pentru DCA. În sprijinul revizuirii NRC, DCA NuScale a fost de aproximativ 12.000 de pagini, inclusiv 14 rapoarte de actualitate, iar NuScale a furnizat mai mult de 2 milioane de pagini de informații de sprijin pentru revizuirea și auditul NRC.

Casa Albă: Plan privind construirea unei uzine nucleare în România

Foto Arhivă

Recomanda 8
Cosmin Pam Matei 5139 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Sa suie Esuatu cu fundu-i prezidential pe o hartie si gata autorizatia e gata, prima centrala sa fie la Rahova, ca viitorul apartament prezidential sa fie incalzit nuclear

  2. Corectez , cu scuze . Costul era 3.5 mld/Gw , nu pe Mw . O cu totul alta poveste. Totusi , n-am devenit imuni la Bechtelzilla .

  3. Aici nu sant specificate costurile /Mw. In DCNews se arata o cifra ( cred ca nu e reala ) de 3.5 mld USD/Mw
    Daca e adevarat , vom avea un Bechtelzilla.

  4. IRESPONSABILITATEA A ATINS COTE PERICULOASE :UN RAMOLIT SI UN INDIFERENT VOR SA PUNA ROMANIA IN PERICOL !.ACELE FACATURI EXPERIMENTALE ZISE MICROCENTRALE NUCLEARE NU-S OMOLOGATE !,NU-S PUSE IN FUNCTIUNE IN SUA !,IAR TERMENUL CARE ES VANTURA ESTE 2030 !!, dle PRESDINTE ESTI SI PROFESOR DE FIZICA !,N-AI DREPTUL SA FII IGNORANT !,N-AI DREPTUL SA GANDESTI CA BIDEN CARE-I RAMOLIT SI N-ARE HABAR DESPRE CE VORBESTE,EL A FOST DOAR POLITICIAN ,IAR IN MATERIE DE GAFE ESTE UN CAMPION !!.
    SOARTA ENERGETICA A ROMANIEI NU-I O JOACA DE IRESPONSABILI SAU DE INCONSTIENTI .
    CEAUSESCU ERA UN CIZMAR !,DAR NU S-A DOVEDIT SI IGNORANT !,ALEA 2 GRUPURI SUNT MERITUL LUI CHIAR DACA SARITI DE CUR INSUS MULTI.
    ATI IMPRUMUTAT MILIARDE CA SA CUMPARATI FIARE VECHI DE LA SAMSARII AMERICANI !,AZI ARUNCATI ALTI BANI IN STILUL BEHTEL ?.
    NU SUNTETI INSTARE SA REPORNITI MINTIA !,N-ATI TERMINAT MODERNIZAREA DE LA IERNUT !, SI VRETI SA ZVARLITI BANII PE POVESTI AMERICANESTI !.CE-O SA FACETI CAND SE TERMINA MANDATUL ?-PLECATI IN SUA ?.

  5. N’as avea incredere in Americani. E o tampenie. Cele mai bune centrale nucleare le fac Rusii azi.
    Pe Americani i’ar durea in k-ur daca un accident s’ar petrece in timpul functionarii; se vor comporta exact ca Bechtel .
    Doar idiotii si slugile i’i mai cred azi pe Americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.