Reactorul nuclear de mici dimensiuni din România: ”Anul acesta încep…”

Compania americană NuScale Power, care are un acord de colaborare cu Nuclearelectrica pentru construirea unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (SMR) în România, va începe în acest an procesul de fabricare a componentelor reactoarelor, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

”România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a scris Popescu pe Facebook. De altfel, acesta a distribuit un link către o știre din World Nuclear News care prezintă mai multe detalii ale acestui parteneriat între americanii de la NuScale și coreenii de la Doosan Enerbility.

Astfel, potrivit acestui acord semnat în data de 25 aprilie, compania coreeană Doosan Enerbility ar putea începe producția de materiale de forjare pentru reactoare în acest an, producția de echipamente la scară largă estimată să înceapă până în a doua jumătate a anului 2023.

În luna august 2020, proiectul NuScale a intrat în istorie ca fiind primul și singurul proiect SMR aprobat de Comisia de Reglementare din SUA, un pas crucial în construcția și implementarea tehnologiei SMR. Compania are un program solid pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de furnizare, proiecte standardizate de centrală, planificarea activităților de livrare și planuri de punere în funcțiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Romania se oferă ca de obicei să experimenteze prima o tehnologie neatestată si neacceptată de alte țări.

    Uneori crezi ca e vorba de sevilism dar e mai degrabă prostie.

  2. De tot ești cobai, fă bre măcar ca ungurii cu rusul,. Adică prețul centralei nucleare să fie 100% reinvestit de american in romania., Ungurii așa au negociat cu rusul,.Pricepi diferența de cine-i slugă și cine cu capul pe umeri ??

  3. Si uite asa vom avea si noi Cernobalul nostru mai mic dar tot cu aceleasi efecte. Daca nu ne vor lua-o rusii inainte cu butonul rosu?

  4. @Citizen, trebuie sa existe si vizionari.
    Puteam sa fim primii in dezvoltarea motorului cu reactie.
    Noi nu si nu, noi cultivam grau si porumb.

  5. In ultimul timp in Romania au avut permisiunea guvernantilor care ne conduc ca toti idiotii sa faca tot felul de experimente.Sintem noi o tara chiar atit de curioasa ca sa probam pe noi tot ce altii vor sa experimenteze ? Ma intreb de multe ori cam citi bani primesc guvernantii ca sa se faca in Romania atitea experiente ,se care tone intregi cu deseuri radiocative din alte tari care se aduc la noi,gunoae care la fel se descarca la noi,mancare plina cu chimicale care se aduce la noi ,sintem noi o tara de cobai ?

  6. Bre nea Popescu, fa experimente din asta cu partidu lu matale, partid de slugi

  7. Popescu sa-si faca la el acasa sau la muma-sa minireactor nuclear, ca noi poporul roman nu vrem acest experiment pe spinarea noastra.Ne ajunge cate nenorociri au facut politicienii timp de 32 de ani,dar ei nu se lasa, pana nu se alege praful de tara asta si de populatie.Noi nu avem industrie,iar hidrocentralele si nuclear electrica si termo sunt suficiente,pentru a asigura energia electrica.Pana acum ne minteau ca se scumpeste energia electrica ,ca nu este consum suficient si ca se pierde energie ,acum brusc ,au nevoie de multa energie. .Dar sa faca la noi ,pe riscul nostru micronucleare ,ca sa livram la alti energie electrica,nici,,babuinii,, nu ar accepta.De ce nu experimenteaza,americanii, coreeni la ei in tara?Deci aceste firme vor manca bani,pana in anul 2025,dar nu se stie daca vor fi date in folosinta.Un grup de experti independenti spun ca exista probleme de siguranta ca atare.constructia unui minireactor in SUA ar fi preconizata in anul 2026 dupa experimentul de la noi.. Principiul guvernantilor nostrii este,,unde-i rau ,hop si eu,,Wikipedia scrie istoria unei firme,care nu a construit nimic pana acum in domeniul energetic,totul a fost doar cercetare ,sistata financiar de multe ori,dar care vrea sa scoata parleala investitiilor pe spinarea noastra.POPORUL TREBUIE SA SPUNA UN NU CATEGORIC> Nici o tara inapoiata, nu a acceptat asa ceva.NOi reprezentam,nu prostii satului ci prostii planetei.

  8. ,,tetea,, dupa ce unii ca tine ne-au adus tara la nivelul cultivarii doar al graului si porumbului,distrugand absolut tot ce era la nivel european si chiar mondial,va treziti voi ca vreti sa fiti vizionari , vizionari cu parandarat in buzunar care la prima adiere de pericol,va uschiti. Daca ai viziuni ,risca pe pielea ta nu pe pielea altora.Ne-au ajuns experimentele ,celor care stau acum prin Elvetia acum,prin Monaco, prin Londra etc. Guvernul este votat sa ne apere interesele ,nu sa ne sacrifice pentru interesele altora.Populatia trebuie sa reactioneze la toate masurile care pun in pericol sanatatea si siguranta nationala asa cum a facut cu gazele de sist.

  9. @Citizen,

    E vorba de PROSTIA care INGROAPA ROMANIA!

  10. Bine că măcar americanii au dat drumul la circulație la liber în State – în locul acestui mic Cernobîl !.. Tot e bine

  11. După experimentul cu eolienele!..experiment eșuat cu brio, acum vine experimentul minibombelor nucleare!!..Da minibombe fraților, aceste centrale pot fi transformate in bomba atomice cu comandă prin satelit din state!!..asta-i planul de întărire a flancului estic prin amplasarea de minicentrale atomice!!!..

  12. @wiki, se pare ca tu nu prea intelegi nimic din ceea ce inseamna viziune.
    Macar daca reusim sa copiem ceea ce vedem pe la altii.
    Exemplu: Canalul Dunare-M.Neagra. Acolo de la Constanta la Cernavoda trebuiau sa fie pe ambele maluri combinate si uzine.
    Ai energie de la eoliene, ai gaze si petrol din M.Neagra, ai portul aproape pentru aprovizionarea cu materie prima si export.
    Noi nu si nu, trebuie sa cultivam grau intr-o zona predispusa la seceta.
    Mergi prin Olanda,Belgia,UK…. sa vezi ce se intampla in preajma luciului de apa.
    Nu cred ca o sa gasesti agricultura pe acolo.
    La Pitesti se produce combustibilul nuclear pentru Cernavoda. Nu am auzit pe nimeni sa se planga de pericole.
    Cum se pune problema de dezvoltare tehnologica, noi nu, noi stim mai bine.

  13. Nu ne trebuie reactoare modulare!
    Noi vrem sa ramanem la focul facut cu coceni de porumb. Mai ales daca cocenii sunt verzi, ca sa obtinem energia verde 100%.
    Sper sa primesc aprecieri elogiose din partea lingailor lui Putina, ei fiind cei mai aprigi opozanti ai reactoarelor modulare.

  14. Cine ar cumpara un autoturism de la o companie care nu a mai produs asa ceva vre-o data? Iar reactoarele Nucleare fie si de mici dimensiuni joaca in alta galaxie fata de un autoturism…si deci asa o problema s-ar pune si mai drastic! asta arata imbecilism, servilism si nimicnicia actualilor decidenti…

  15. NUScale Power are aprobare de testare reactoare pana in anul 2029 , TESTARE ,deci rezulta clar ca americanii nu risca testarea pe ei ci fac experimentul pe noi [ surse -Wikipedia] Petrolul si gazele din Marea Neagra nu ne mai apartin, lucru pe care multi nu il inteleg.
    Pana acum nu va deranjat ca s-au distrus fabricile si am saracit incat am ajuns sa bagam pe foc ,nu gaze,nu lemne , ci cauciucuri,ulei uzat de masini,combustibil din uleiuri reziduale, combustibil CLU ,incaltaminte ,haine, va apucat acum sa faceti apologia tehnologiei progresiste.Nu putinisti scriu despre firma[care nu a montat pana acum NIMIC- energetic ci WIKIPEDIA],,Inteligentii,,progresisti trebuie sa tina bine,sa zica nu si nu,sa nu vindem Hidroelectrica,sa zica nu si nu cand s-a vandut gazul si petrolul nostru,sa zica nu si nu pe gunoiul importat. De ce nemtii au inchis centralele nucleare,de ce nemtii nu au acceptat acest experiment ,de minireactoare? De prosti? Aratam noi a fi mai destepti ca altii? Olandezii au luciu de ape peste tot,noi importam flori,legume de la ei.Olandezii au vapoare ,au santier Naval la noi in tara.Noi nu mai avem nimic,pentru ce sa importam materie prima,daca nu mai sunt fabrici,si ce sa exportam in afara de cereale si lemn,petrol .

  16. Asa, deci umplem tara de bombite atomice ca sa aiba rusul tinte de plesnit ? Cit costa kwh atomic ? De unde luam uraniul ? Din Georgia cumva ? Unde depozitam deseul radioactiv ? Miroase deja a pacaleala gen Bechtel, Micosoftus, Gaz din Marea Neagra si eoline fara vint.

  17. Cred ca ar trebui sa punem un cobai pe drapel, in locul stemei actuale. Dupa ce ne-au fost bagate pe gat vaxinuri experimentale, acum trebuie sa testam si reactoarele experimentale ale americanilor. Suntem poligonul de testare al stapanilor coloniei. Daca crapa romani in cursul testelor, asta e, sunt daune colaterale neinteresante pentru alegatorul de peste ocean.

  18. Accepți experimente cu condiția ca efectele să fie de scurtă durată și să poți repopula zona. In ceea ce privește energia nucleară trebuie să fii complet nebun să accepți experimente, teritoriul poate fi afectat pentru mii de ani in cazul unui accident nuclear. Nu mai spun de generațiile următoare care vor suferi tot felul de boli. Poate ar trebui să citiți și contractul, eu am auzit că România își asumă costurile eliminării efectelor în cazul unui accident nuclear, responsabilitatea (inclusiv plata daunelor către alte țări posibil a fi afectate) va fi decontată de România. Practic contractul spune că România solicită amplasarea unui reactor nuclear experimental pe teritoriul ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.