Primul pas către o apărare europeană

Apărarea europeană este unul dintre obiectivele despre care au tot vorbit țările membre ale Uniunii Europene fără să fi putut însă să-l materializeze până acum.
Franța și Germania sunt țările care au promovat cel mai mult acest obiectiv, în special în timpul mandatului cancelarului Merkel. Actualul cancelar, Olof Scholz, și-a diminuat interesul pentru această chestiune foarte importantă, preferând să opteze pentru asistență mai mare din partea Statelor Unite în apărarea bătrânului continent.
Pe de altă parte, țările scandinave au făcut un prim pas, punându-și apărarea antiaeriană în comun. Cei 269 de luptători din Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda urmează să creeze un dispozitiv comun de prevenire și atac cu o comandă comună. Țările scandinave, cu excepția deocamdată Islandei, au arătat calea.
Va exista, așadar, un comandament integrat care va avea sprijinul NATO, deși scandinavii vor să sublinieze că ei sunt cei care vor fi în prima linie. „Ne dorim o apărare europeană care să poată participa și la misiuni combinate cu Statele Unite”, a subliniat Ministerul Apărării finlandez.
Supravegherea spațiului aerian al celor patru țări nu va mai fi una câte una, ci în mod colectiv.
Trei tipuri de vânătoare-bombardiere sunt cele care formează scheletul acestui acord multilateral. Toate trei sunt americane, F-16, F-18 și cel mai recent, F-35, acesta din urmă fiind una dintre aeronavele de ultimă generație.
Suedia, la rândul ei, își menține aeronava „Gripen”, despre care experții suedezi și americani admit că este superioară în multe privințe față de F-16 și poate concura cu F-35.
„Gripenul”, fabricat de compania Saab, a suferit într-o oarecare măsură de pe urma concurenței acerbe din partea americanilor, dar adevărul este că nu există mare diferență între acest avion de vânătoare suedez și foarte lăudatul F-35.„Gripen” are avantajul unui cost de întreținere mai mic.
Armamentul este aproape asemănător. Un 8 din 10 pentru luptătorul suedez, și un 8,6 pentru american. Manevrabilitatea este superioară la „Grippen”: 9 din 10 împotriva 8. Iar din punct de vedere al vitezei, luptătorul suedez este superior: mach 2 împotriva 1,60. Cele două avioane folosesc același tip de rachetă, „MBDA Meteor” cu o rază de acțiune de 100 km. Gama de operabilitate este, de asemenea, similară: 3.250 km în ambele cazuri. F-35 este mult mai greu: 13.200 kg față de 6.800.
În noiembrie anul trecut, „Gripenul” a fost selectat de un grup de experți europeni drept aeronava cu misiuni aer-aer și aer-sol care s-ar potrivi cel mai bine forțelor ucrainene. Condițiile economice sunt consistente: o oră de zbor cu avionul de vânătoare suedez costă 5.800 de dolari, în timp ce o oră în F-35 costă 38.000 de dolari. Diferența este foarte apreciabilă.
Dar „Gripenul” până acum nu a fost un mare succes de vânzări. Singurele țări care l-au achiziționat sunt: Ungaria, Africa de Sud și Cehia.
În orice caz, o combinație între avionul de vânătoare suedez și F-16 pare a fi cea mai atractivă și cea care a atras atenția celor patru țări scandinave care au convenit acum pentru a stabili o apărare antiaeriană comună.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

14 Comentarii

  1. Așa trebuie, exact cum a spus Patrușev. Ameriga dă armele iar Ieoropa personalul că și așa are excedent de populație. Luptăm până la ultimul ieoropean după ce dispar ukranienii.

  2. Doar un orb nu vede dezvoltarea structurilor militare de aparare Europene ce sunt atasate structurilor din NATOul European ce dubleaza fortele NATO ale SUA aflate in Europa .Desprinderea europenilor este dubla . O data porniti pe acest drum europenii se vor decupla total de Rusia si incet, incet ,de forta militara a SUA pe masura ce capacitatile militare europene se intaresc .In paralel NATO deschide si portita ce ii apropie militar tarile democratice din zona Pacificului . Este evidenta expertiza Romaniei ce prin vocea Presedintelui Romaniei cupleaza toate aceste structuri la NATO si UE. O imensa forta economico – militara este pe cale sa apara .Iohannis reuseste ceea ce nici un Presedinte al Romaniei nu a reusit vreodata si aduce impreuna toate fortele natiunilor Occidentale de la Polonia si Germania la Japonia si Coreea de sud ce impreuna cu SUA devin de neinvins reusind sa ofere si Rep .Moldova drumul ei european .Imbatabil acest presedinte . In plan intern nu mai are adeversar .

  3. Va inchipuiti, cred, ce se va intampla in iouropica clanurilor infractionale organizate prin actionare agresiva asupra cetatenilor care nu executa ce li se impune. Poate ca urmeaza razboi civil prin iouropica, te poti astepta la orice.

  4. @Wolf Edmond spune:
    29 martie 2023 la 16:14

    „Așa trebuie, exact cum a spus Patrușev. Ameriga dă armele iar Ieoropa personalul” … si banii.
    Apropo, a aparut o caricatura in care o „familie” sta la masa intr-un restaurant. Tatal simbolizand SUA comanda, copilul simbolizand Ucraina mananca iar mama simbolizand Europa… plateste.

  5. Cetateanul planetar vrea arme, nu spitale, drumuri si mancare. Cat e razboi isi tine si respiratia ca sa nu provoace o criza climatica paralela cu razboiul. Pandemia a fost suspendata temporar ca sa nu ne incarce/incurce prea tare. Faceti sacrificii si respirati mai rar, poate chiar deloc. Ca nu-i asa greu.

  6. Se pare ca am inebunit cu totii incit sintem disperati sa ne tot inarmam si sa investim foarte multe miliarde in aceste arme care sint facute pt. a omorii oameni ,sa distruga natura si mediul inconjurator.Ma intreb de multe ori unde este dorinta oamenilor ca sa fie pace ,liniste si prietenie intre popoare si oameni.Singurii care au infierbintat aceasta ura intre popoare si oameni ,sint americanii care isi vind armele lor si au invadat intreaga Europa cu NATO care chipurile ne apara de presupusii invadatori care exista doar in mintea lor.Sint convins ca situatia asta nu se va termina bine pt. Europa si vom culege in scurt timp ce semanam noi acum cu ajutorul criminalilor americani.

  7. Și cine dreq te amenință bre ?? De ce ai nevoie de arme, de armate, de mizerabili in uniformă trăind pe spinarea altora ?/ De ce nu ai nevoie de deazamare,. De PACE și refuzul de a strica mediul plăpând pe mizerii otrăvitoare ?? Cum vezi viitorul inarmându-te ?? E o opțiune pentru copiii și nepoții tăi confruntarea armată ?? Cine sunt turbații care mână turma spre un astfel de dezastru ??

  8. Tabara Militara Americana numita UE nu are voie sa aiba aparare proprie.

  9. Franța & Germania (adică UE) nu aveau decât sa impună ?-ului de la Kiev respectarea Acordurilor Minsk, PE CARE LE-AU GARANTAT.
    Și care prevedeau AUTONOMIA Donbasului IN CADRUL Ucrainei, nu SEPARAREA.
    Dimpotrivă, au încurajat ?-ul sa dea legi naziste. Sa închidă școlile în limbile minorităților. Sa persecute preoții și călugării care nu țin slujba în limba urcacă. Sa considere urcacii drept „popor superior” iar minoritarii cetățeni „inferiori” ! ?

  10. Paulian Ionescu Americanii sunt cei care trebuie detronati din pole position pentru ca adevaratii psihopati sa-si continue planurile dintr-o alta instanta, intrupandu-se intr-un alt jandarm mondial. Posibil China sau Rusia, asta dupa parerea mea se va hotari, probabil, la ,,botul calului” de catre globalisti, in functie SI de doleantele multimilor. Da auzi bine, baga de seama ca suntem analizati, indrumati si sondati permanent pentru a ne uniformiza intr-un consens public fabricat. Acest ,,mind game” permanent indica faptul ca cei care l-au initiat au setari specifice de psihopatie criminala cu accente inegalabile.

  11. Care sunt experții americani care susțin ca Grippen poate concura cu F35? După Brazilia (2014) nu l-a mai cumpărat nimeni. Nici măcar vecinii finlandezi care au făcut licitație. E un banc bun. Nu e superior nici lui F 16 Block 70, darmite lui F 35. Bine, asta e un aspect secundar. E superior avioanelor rusești (cele existente, nu cele din vis)

  12. Aparare europena exact acum cand UE s-a dovedit un esec rasunator si este in pragul destramarii? Crede cineva ca UE se poate apara de SUA, singurul stat invadator al UE?

  13. Aparare europeana??? Asta ne trebuie noua romanilor si tuturor celorlalti oameni? Prosperitatea in pace nu este buna? Mai se fac si comentarii despre absurditatea asta! Un jurnalist adevarat ar trebui sa fie vocea poporului si nu un instrument de propaganda!

  14. @Paulian Ionescu;”Ma intreb de multe ori unde este dorinta oamenilor ca sa fie pace” – intreaba-l pe Putin
    „ne apara de presupusii invadatori care exista doar in mintea lor” – intraba-i pe ucrainieni

    @Marele urs:”Cine sunt turbații care mână turma spre un astfel de dezastru ?? – ORCII

    @Tautu: Daca cauti pe net, vei gasi ca au caracteristici tehnico tactice foarte bue, in unele cazuri mai bune decat cele americane sau franceze. Ceea ce le lipseste cu adevarat este faptul ca nu sunt „proven combat” adica nu au participat la lupte. Dar la un moment dat, trebuie sa inceapa. Cine reuseste sa dea acum avioane occidentale ucrainienilor se asigura si de dotarea post conflict. Pentru ucrainieni cele mai bune ar fi SAAB: mentenanta usoara si ieftina, cheltuieli de zbor mai mici si pentru ca nu au nevoie de piste de aterizare/decolare lungi sunt mai potrivite in aceste conditii in care rusii le pot transforma actualele piste in aratura.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.