Primul român declarat insolvent

Judecătoria Constanța a admis cererea formulată de cetățeanul Adrian Roșu și a deschis procedura insolvenţei prin lichidare de active la cererea acestuia. De asemenea, a decis, prin tragere la sorţi, lichidator pe Duca Elena și a stabilit onorariul lichidatorului la suma de 500 lei lunar, cu TVA inclus. Este primul caz de insolvență a unei persoane fizice în România. Adrian Roșu se află în acest moment după gratii după ce a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni.
În calitate de administrator al companiilor Vectra Imobiliare SRL, Vectra Construct și City Invest SRL a indus în eroare, împreună cu alți doi complici, și ei administratori, 189 de persoane angajându-se ca, în calitate de dezvoltator imobiliar, să construiască apartamente în 16 vile situate în municipiul Constanța. Părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor în avans – sume între 20.000 și 46.000 de euro pentru un apartament -, și au fost menținute în eroare și după încheierea contractelor de execuție – construire întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial. La momentul încheierii contractelor, părțile vătămate nu au știut că o parte din terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unități bancare pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terți. De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din Grupul Vectra și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create.
În această modalitate, părțile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 euro și 282.500 lei. Părțile vătămate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 euro și 254.000 lei.
Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizic a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2018, cu o întârziere de doi ani, după ce a fost amânată de trei ori.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.