Reacția SRI în cazul documentului „strict secret” fluturat de Băsescu

Serviciul Român de Informații ține sub capac scandalul documentului „strict secret” prezentat de Traian Băsescu în mai. La mai bine de o lună de când fostul președinte a citit în Parlament din documentul „strict secret”, SRI face încă „verificări”.

Cotidianul.ro a solicitat Serviciului să precizeze dacă a sesizat vreo autoritate a statului în legătură cu apariția acestui document „strict secret” prezentat de un fost președinte al României, dacă a luat vreo măsură internă și câte cazuri de scurgeri de documente au mai existat din interiorul instituției în ultimii cinci ani. SRI a încercat în această săptămână un răspuns.

În răspunsul său, Serviciul menționează că „efectuează verificări cu privire la aspectele supuse atenţiei, potrivit prevederilor legale şi a actelor normative interne în vigoare”.

„În ceea ce priveste restul datelor şi informaţiilor solicitate legate de acest document, vă comunicăm că acestea sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, potrivit art.12 alin.(1) lit.a) din Legea nr.544/2001”, și-a completat instituția reacția.

SRI citează totodată legislația în vigoare potrivit căreia activitatea de informații desfăşurată şi documentele interne ale instituţiei au caracter secret de stat.

Reamintim că fostul Traian Băsescu a făcut public, pe 16 mai, un document despre care a spus că aparține SRI, că este „strict secret” și că vizează dosarul Gala Bute.
„Este un document document strict secret al UM 0198 SRI din 9.11.2011 care mi-a parvenit acum câteva luni şi nu l-aş fi făcut public dacă nu vedeam minciuna din adresa DNA către ICCJ. Nu citesc mult, va spun că documentul vorbeşte de oameni care se află într-un dosar penal care au săvârsit infractiuni dar despre care DNA nu spune mare lucru si pentru a fi concludent, vă citesc câteva pasaje”, a afirmat Băsescu la Senat.

Traian Băsescu a prezentat „documentul strict secret” în contextul în care, timp de zece ani, a avut acces la informații clasificate în calitate de președinte. Gestul fără precedent al fostului președinte a fost menit să o salveze pe Elena Udrea, dar a rămas fără rezultatele scontate. Udrea a fost condamnată definitiv pe 5 iunie la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Pe firul afacerii cu secrete a lui Băsescu a intrat și Comisia condusă de Claudiu Manda.

Parlamentarii Comisiei SRI au primit, înainte de sentința definitivă, o sesizare din partea Elenei Udrea, care a fost coroborată cu sesizarea trimisă comisiei de Băsescu.

„Am parcurs sesizarea pe care ne-a făcut-o dl. Traian Băsescu. Am coroborat această sesizare cu încă o sesizare care ne-a venit astăzi (23 mai – n.r.) din partea doamnei Udrea, prin avocat. Sunt o serie de lucruri pe care le-am şi concluzionat. În primul rând, am hotărât să cerem SRI nota la care dl. Băsescu face referire şi pe care ne-a trimis-o – avem numărul notei din data respectivă – să vedem dacă acea notă pe care ne-a prezentat-o dl. Traian Băsescu este autentică. Al doilea lucru, am hotărât să solicităm SRI planul de cooperare, pentru că în acea notă se vorbeşte de un plan de cooperare, cu un număr – să vedem dacă a existat acel plan şi ce a presupus acesta – plan de cooperare între SRI şi DNA. Am hotărât să solicităm SRI să ne spună dacă în acea speţă penală sau speţe penale au existat acele echipe comune şi dacă au funcţionat acestea şi cum au funcţionat”, a declara președintele Comisiei Claudiu Manda la Parlament în mai.

Acesta mai spunea atunci că, dacă nota ar fi reală, s-ar desprinde o serie de concluzii.  „Unu – că a existat cooperare între SRI şi DNA pe acea speţă, care are legătură cu Gala Bute. 2 – că DNA a trimis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă în care spunea că nu a existat colaborare între SRI şi DNA pe baza protocolului, ci doar pe baza legii, deşi în notă se fac referiri la articole din protocol şi la acel plan de cooperare. 3 – ce am sesizat este că în anul 2011 exista acea notă de informare de la SRI către DNA, în care vorbea de persoane care sunt cumva în dosarul ‘Gala Bute’, unde existau suspiciuni de infracţiuni de corupţie, niciuna de ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar din câte am înţeles (…) persoanele respective au devenit martori sau martori denunţători şi inculpat a devenit doamna Udrea, deşi în acea informare nu se vorbeşte absolut deloc de doamna Udrea că ar fi vinovată cu ceva”.

„Interesant este faptul că adresa era din 2011 – nota respectivă, iar dosarul a început în 2015”, a mai afirmat Manda, înainte ca Udrea să fie condamnată definitiv.

Senat

Declaraţia pe care am făcut-o astăzi,16.05.2018, în Senatul României. Aceasta reflectă un mod de lucru practicat în multe dosare penale, adică cei care încalcă legea se transformă în denunţători şi scapă.

Publicată de Traian Băsescu pe Miercuri, 16 mai 2018

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Marieta Visan 267 Articole
Autor

2 Comentarii

  1. !!!!! AUTORITATILE STATULUI DORM IN PAPUCI CAND UN CETATEAN, FIE EL FOST PRESEDINTE AL TARII – traian basescu!!! FLUTURA DOCUMENTE SECRETE FURATE DE LA PRESEDINTIA TARII !!!!! si se pare ca nu sunt singurele astfel de documente .

  2. când e vorba de putoarea blondă, scoate jegul chior la înaintare, toată arhiva ultrasecretă, iar slugoii din sri îl pupă respectuos şi onctuos exact în paradisul zewei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.