Primul tratat pentru protejarea biodiversității marine

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat primul tratat internaţional pentru protejarea apelor internaţionale şi conservarea biodiversităţii marine în apele internaţionale, marcând o piatră de hotar după aproape 20 de ani de eforturi în acest sens, a anunţat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters.

Adoptarea tratatului are loc după ce în martie peste 100 de ţări au ajuns la un acord cu privire la textul „High Seas Treaty”, cunoscut de asemenea sub numele de „Tratatul privind Biodiversitatea în afara Jurisdicţiei Naţionale”, după mai bine de 15 ani de discuţii şi cinci runde de negocieri conduse de ONU.

Prin aprobarea textului, statele membre „au dat o nouă viaţă şi speră să ofere oceanului o şansă la luptă”, a declarat Guterres într-un comunicat.

Tratatul va fi deschis spre semnare la New York timp de doi ani începând cu 20 septembrie, a doua zi după summitul ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă. Acesta va intra în vigoare după ce 60 de ţări vor ratifica acordul, potrivit Naţiunilor Unite.

Acordul este un element cheie în eforturile de a aduce 30% din pământul şi apele lumii sub protecţie până în 2030, un obiectiv stabilit în decembrie.

Printre alte prevederi, acordul, obligatoriu din punct de vedere juridic, stabileşte principii de partajare a beneficiilor derivate din „resursele genetice marine” dincolo de jurisdicţiile naţionale, creând zone protejate în marea liberă (ape internaţionale în care toate ţările au dreptul de a pescui, de a naviga şi de a face cercetări) şi stabilind un cadru pentru evaluarea daunelor aduse mediului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Tuasu Antonio Guterres este cum l-a facut Joker-ul, TRATATELE SUNT FACUTE PENTRU CINE LE RESPECTA. Pentru ceilalti s-a dat dreptul de VETO !

  2. Cică direcțiile agricole județene vor fi desființate! Dinozaurii nereformati care și-au angajat pilele la APIA , vor muri de foame!

  3. Este o poveste veche de mai bine de 50 de ani la ONU.srl globalist…30% din oceane si din continente sa fie ”conservate” pentru trilionarii globalisti. Nimeni nu va mai pune piciorul acolo si ”protejarea” adica fortele militare care vor pazi ”zonele protejate” vor fi platite nu din buzunarul trilionarului cum ar fi normal, ci de prostovanii de noi. Daca avem creier ne putem da seama ca primul pas pentru conservarea oceanelor este reducerera pescuitului industrial; alta ar fi reducerea transportului de marfuri care a crescut de mii de ori cand globalistii au mutat toata productia in Asia. Mai aveti calitate la ceva? Calitatea vine doar cu productia locala si cu diversitatea produselor….Sunt mii de exemple de masuri de bun simt pentru a proteja marile si oceanele…una ar fi sa nu mai bombardam baraje hidroelectrice sau sa facem canale in Biosfera Deltei Dunarii, rezervatie UNESCO!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.