Prioritățile infrastructurii energetice românești

Infrastructura energetică reprezintă unul dintre elementele importante de repornire a motoarelor economiei în această situație de criză, a declarat Petrică Lucian Rusu, secretar de stat la SGG, responsabil de coordonarea companiilor de transport în energie electrică și gaze naturale: Transelectrica și Transgaz.

La cea de-a treia ediție a Forumului Pieței de Capital, organizat de financialintelligence.ro, Petrică Lucian Rusu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, a spus:

Pariul Guvernului PNL pe investiții este confirmat și de evoluția sectorului energetic. Companiile de transport din domeniul energiei (n.r. Transelectrica și Transgaz) , în trimestrele 1 și 2, și-au îndeplinit indicatorii propuși în planul de investiții pe anul 2020. Ambele au încheiat primul semestru al anului 2020 cu profit. Profitul Transelectrica a cunoscut o creștere importantă de 282% în primul semestru al anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Transgaz a întregistrat în S1 un profit net în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, iar în luna iunie 2020 s-a situat pe locul 9 în Top 15 companii listate, în funcţie de capitalizarea bursieră.

Numai pentru anul 2020, planul de investiții al Transelectrica este de peste 260 milioane lei. Pe de altă parte, printr-un proiect care beneficiază de o cofinanțare europeană de 27 de milioane de euro, derulează una dintre cele mai importante investiții – Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, care presupune consolidarea secțiunii transversale între coasta de vest a Mării Negre (estul României) și restul sistemului European. Este o investiție totală de peste 58 de milioane de euro, cu termen de finalizare 2022. De altfel, tot Transelectrica, are în discuție un plan de dezvoltare pe 10 ani, care prevede investiții majore.

La rândul ei, Compania Transgaz este responsabilă pentru cele mai importante șantiere ale României și estimează investiții de aproape 5 miliarde euro în dezvoltarea SNT al gazelor naturale și în extinderea și modernizarea depozitelor de înmagazinare. De altfel, în Planul de Relansare economică și investiții realizat de Guvernul României, sunt prevăzute investiții în dezvoltarea Sistemului Național de Transport al gazelor naturale de peste 11 miliarde de euro. Investiții extrem de importante au fost finalizate în acest an, cum sunt de exemplu gazoductul Ungheni-Chișinău și primul tronson al conductei de transport a gazului natural Craiova-Segarcea și tot în 2020 urmărim finalizarea investițiilor unui proiect extrem de important pentru România, și anume gazoductul BRUA faza 1″.

Sectorul energetic este o prioritate pentru Guvernul României, mai afirmă Petrică Rusu:

Lucrăm pe mai multe paliere pentru dezvoltarea acestuia. În prezent avem o piață energetică stabilă și interconectată, suntem un jucător important în regiune și avem cel mai echilibrat mix energetic din UE. Dar mai sunt de făcut pași importanți pentru a ajunge la nivelul de eficientă și competitivitate dorit. Printre pașii vizați regăsim:

  • modernizarea întregului ciclu de la producție și transport până la distribuția către consumatorul final.
  • definirea conceptului de consumator vulnerabil, dar și a pachetului de sprijin.
  • creșterea ponderii regenerabilelor în consumul energetic național. Să nu uităm că la nivel European ne-am asumat un procent curajos de 30,7% energie regenenerabilă. Asta înseamnă inclusiv investiții, retehnologizări, înlocuire și construcție de noi capacități, formarea resursei umane și, într-o lume interconectată, digitalizare. Companiilor de transport în energie le-am cerut să accelereze proiectele în acest domeniu astfel încât să poată fi finanțate inclusiv prin Pactul Ecologic European. Pentru următorii șapte ani, aproximativ 25% din bugetul UE, va merge către proiecte care contribuie la protecția mediului și la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Va depinde de noi să accesăm aceste resurse.
  • Completarea inelului de 400kV este necesară pentru creșterea siguranței în funcționare a SEN, creșterea capacității de interconexiune, integrarea energiei din surse regenerabile produsă în zona Dobrogea, optimizarea funcționării pieței de energie electrică și integrarea acesteia în piața unică europeană de energie. Completarea inelului de 400 kV al României a cunoscut progrese importante: recent au fost reluate lucrările de construcție a tronsonului de linie Oradea Sud-Nădab, parte din Linia Electrică Aeriană Oradea – Bekescsaba, lucrare care stagna de 12 ani. Avem progrese semnificative și în derularea investiției de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Porțile de Fier-Anina, linie nouă, o investiție de peste 100 de milioane de lei. În această vară s-a demarat procesul de ridicare a conductoarelor. Finalizarea tronsonului de linie Oradea Sud-Nădab este un proiect de circa 4 milioane de lei și va fi realizată anului viitor. În mod special vreau să mă refer și la Obiectivul de investiții LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița și interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița – Pancevo, care va conduce la o creștere semnificativă de până la 500 MW atât a capacității de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât și a capacității de transport transfrontalier. Aceste capacități vor crește până la 1000 MW, la finalizarea întregului Ax Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad. Aceste proiecte de investiții majore sunt câteva dintre exemplele ce pot conduce la o dezvoltare economică durabilă.
  • creșterea procentului populației conectată la rețeaua de gaze naturale. Să nu uităm că, deși România are importante resurse naturale, avem încă 3,5 milioane de români care nu sunt racordați la rețeaua de gaz. Acest fapt afectează atât calitatea vieții oamenilor cât și atractivitatea economică a numitor zone. De aceea, am lansat programul Gaz în casele românilor prin care investim 235 milioane de euro din fonduri europene. Ghidul solicitantului a fost lansat, iar autoritățile publice locale pot depune documentația până pe 17 noiembrie 2020. Finanțarea se acordă pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în comunități.

În concluzie, vă asigur că atât Transelectrica, cât și Transgaz au abordat principiile de guvernanță corporativă și au dezvoltat practici de afacere competitive, responsabile și transparente. Ambele companii au elaborat planuri naționale de dezvoltare extinse pe perioade de 10 ani, bazate atât pe strategiile și politicile Guvernului României cât și pe obiectivele noilor politici ale Uniunii Europene. Pentru Guvernul condus de Ludovic Orban infrastructura energetică reprezintă unul dintre elementele importante de repornire a motoarelor economiei în această situație de criză”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Din punctul meu de vedere, nu se va misca mai nimic! Azi am intrat online pe diferite site-uri, si ce sa constat: si-au impartit siteurile candidatii! Siteurile finante banci=PNL, siteurile obisnuite cu stiri zilnic=PMP si USR, site-urile cu agatamente=PMP si PNL, pe site A3 putin psd, Tariceanu, si paca pmp. Acum nu stiu exact cum si pe unde au platit dar pe facebooc intra in forta toti plus paratrantorul fara psd si proRomania! Intrebare decenta:
    – daca ar fi site-uri de trafic petsoane si droguri, care partid politic ar avea publicitate electorala?

  2. Numai minciuni PN(D)L-iste! Totul este praf si pulbere, infrastructura ramasa de la Ceausescu abia mai rezista. SEN poate fi modernizat in circa 200 de ani pe baza planurilor si alocarilor voastre!

  3. Inelului de 400 kV al României trebuia finalizat in 2015 conform strategiei RET din 2007-2020
    Gargara pura si de la PSD si de la PNL si,mai ales, de la gasca masonilor care au pus mana pe Transelectrica inca din anii 1990-2000
    Numai la investitii nu le sta mintea..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.