Artiste foto care ne reprezintă în lume

Priviri românești

Fotografia Liviei concurează pentru un premiu de 5.000 de dolari. Foto Livia lazăr

Printre nominalizații Premiilor de Fotografie Sony în acest an se numără și o româncă. Fotografia Liviei Lazăr înfățișează un val care explodează deasupra unei minuscule lumini roșii de far, la contactul cu țărmul înconjurat de nuanțele albastru închis ale mării. Jurații concursului au selectat lucrările înscrise de alte două artiste foto din România în top 50 la nivel mondial, competiția Open.

Nu mai puțin de 320.000 de imagini au fost înscrise în competiția din acest an, reprezentând mai bine de 200 de țări și teritorii. La sfârșitul lunii februarie, finaliștii concursului organizat de World Photography Organisation au fost anunțați la Londra. Organizatorii au anunțat că numărul de fotografii intrate în concurs a crescut cu aproape 50% față de anul trecut: „membrii juriului au fost impresionați în mod special de calitatea lucrărilor înscrise și de priceperea cu care nominalizații au reușit să ofere imaginea celor mai importante tendințe și a preocupărilor  pe care le au fotografii de azi“.

Pentru fiecare categorie au fost nominalizate câte 10 imagini, alte 40 fiind adăugate între fotografiile nominalizate, organizatorii mărturisind că se află în fața unora dintre cele mai bune exemple de fotografii surprinse azi.

Concurenții s-au înscris pentru cele 4 secțiuni ale concursului (profesionist, deschis, tineret și accent studențesc). Secțiunile au inclus 10 categorii, printre care s-au numărat Arhitectura, Probleme contemporane, Peisaj etc.  „Suntem atinși de inspirația pe care o arată modurile proaspete în care fotografii din jurul lumii abordează problemele cu care ne confruntăm toți“, explică Philip Tinari, unul dintre membrii juriului și directorul Centrului de Artă Contemporană Ullens din China.

„Stilul este vocea”. Foto Cristina Ţintă

Finalista și mențiunile

Născută la Tulcea, Livia Lazăr este stabilită de ani buni la Manchester, în Marea Britanie. Ea a recunoscut că a tras cu ochiul de-a lungul timpului la fotografiile premiate în concursul londonez, chiar dacă e pentru prima dată când participă în secțiunea deschisă: „Am fost dintotdeauna inspirată de câştigătorii Sony World Photography Awards. Este pentru prima dată când particip la competiţie. Selectarea mea la categoria «Peisaj şi Natură» îmi dă acum mai multă încredere în instinctul meu creativ“, este citată Lazăr, care se arăta încântată de faptul că între imaginile selectate se numără peisajul surprins de ea într-o noapte furtunoasă la Porthcawl, când valurile din canalul Bristol măturau coasta galeză.

Alte două românce se numără printre autorii fotografiilor remarcate pe lista lungă a concursului. Numele Alexandrei Ungureanu este menționat între cele mai bune 50 de autori de la secțiunea Enhanced şi al Cristinei Ţintă (Gârleșteanu) apare printre mențiunile de la secțiunea Street Photography.

Prima a atras atenția juriului cu o imagine dintr-o serie expusă în toamnă, într-o cafenea din Timișoara, iar cea de-a doua este redactorul șef al revistei de fotografie online Foto4all și co-fondatoare a festivalului Bucharest Photo Week. „Dincolo de a fi o cale de defulare şi de relaxare, de eliberare, fotografia reprezintă pentru mine, în primul rând, o emoție împărtășită cu ceilalți. Important este ca o fotografie să vorbească. Însă nu va vorbi niciodată tuturor. Şi de aceea este magică. (…) Fotografia este şi o minune, atunci când este făcută din suflet şi când ne bucurăm de ea. Şi putem începe iubind floarea din grădină sau copacul din faţa blocului…“, explica, în prefața unei expoziții de acum câțiva ani, Cristina Țintă.

Ceremonia de decernare a premiilor are loc la Londra, pe 19 aprilie, toate fotografiile nominalizate fiind expuse apoi timp de două săptămâni la Somerset House.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.