Probleme cu cel mai mare împrumut din istorie

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani şi 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani. Aceasta este cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Banii vor fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor statului: plata altor datorii, plata salariilor, a pensiilor, a ajutoarelor, precum și pentru investiții.

Prețul plătit pentru acești bani este însă foarte mare. De exemplu, pentru împrumuturile la 7 și la 15 ani costurile sunt echivalente unui stat care are rating nerecomandat investitorilor, precum Grecia. Împrumutul la 30 de ani a fost mai scump, la 4,9%. Or, România a fost menținută de către Standard & Poor’s la un rating favorabil. La aceste costuri se vor mai adăuga deprecierea leului în raport cu euro.

Intrat în legătură directă la Digi 24, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost întrebat de ce România se împrumută la o dobândă mai mare decât cea la care se împrumută Grecia, iar acesta a vorbit despre percepţie şi despre ratinguri. „Fiecare ţară are nivelul său de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz. Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vis-a-vis de cum de împrumuta Grecia anul trecut, sau acum doi ani. Nu este o diferenţă de cost, suntem percepuţi pozitiv la nivel internaţional. Sunt un pic dezamăgit de felul în care se poartă discuţiile în spaţiul public, de persoane care nu sunt informate şi se speculează”, a afirmat Teodorovici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Cel mai mare împrumut din istorie raportat la ce? Împrumutul lui Băsescu a fost parcă mai mare…

  2. @ Remarcați și faptul că mai la începuturile democrației împrumuturile se făceau numai cu votul parlamentului, iar în programele de guvernare votate de alegători partidele politice nu au solicitat de la alegători și voturi pentru împrumuturi cum sunt cele despre care se scrie în articol, ?

  3. @Nicolae Mooromete: Imprumut pe PIETELE externe prin Emisiune de Eurobonduri(Titluri de stat in Euro) inseamna ca Bancile Externe au licitat la aceasta Emisiune, CUMPARAND Eurobonduri!
    Asta a facut Ieri Ministerul de Finante!
    Imprumutul de la FMI a fost NEGOCIAT de Romania cu FMI, FMI nu a fost la concurenta cu nici o alta Banca!
    Simplu!
    Gasesti informatii suficiente cat sa intelegi, DACA cauti si Citesti!

  4. Pai împrumutul lui Base vodă cum a fost,mai mare și a intrat in visteria sacalilor din bănci.

  5. dupa ce s-a „fasait” ord.114 era limpede ca ne paste o „impacare” cu marirea indatorarii (catre aceeasi „camatari” ai finantelor internationale!)…desi un astfel de „final” pentru ordonanta era previzibil credeam ca au taria de caracter sa-i suporte consecintele macar un an bugetar…la fel de lipsiti de coloana vertebrala ca si toti ceilalti „finantisti” de dupa 90…umilitor si gretos sa ai asfel de reprezentanti ai unui stat care se vrea suveran !!

  6. Bănuiți astia vor fi contabilizati la creștere economică și vor confirma faptul ca suntem tigrul ue.

  7. Pai nu sunteți voi aia care cântă in strună băncilor, corporațiilor. Băsescu a luat 20 MLD care au intrat in bănci pt a le acoperi mizeria. . au cu 114. Nu a țipat prostul din capul statului! Și toată opoziția,! Aqm nu e bine atunci nu.era . Draq va mai înțelege

  8. Nu ii doare … nici in cur, ei, PSD nu va plati nimic, vom plati noi si copii nostrii aroganta, prostia, idiotenia, inselatoria si iresponsabilitatea PSD si a lichelelor lor. Asta nu stiu romanii, au uitat cat ne-a costat imprumutul Romaniei din perioada comunista ???, atat de usor, pentru care am facut cu totii cu frig, foame si lipsuri ani de zile ?. acum si PSD ne arunca in prapastia unei datyorii uriase pentru Romania si poporul roman.

  9. Noua matematica arata ca 3 miiarde sunt mult mai multe decat 20 de miliarde. O dobanda de 4,5% enorma fata de aprox. 6% practicata in Romania pt. populatie/investitorii romani, mai ales ca imprumutul nu-i sub un control bancar extern. Ati uitat cand nu aveam voie sa crestem salariul/pensia, cand ni se impuneau vanzarea bancilor, rafinariilor, etc. drept clauza a derularii imprumuturilor? Ati uitat cum veneau reprezentantii mondiali si toti de la guvern la presedinte trebuiau sa se ploconeasca, iar presa comenta speriata ca am pierde ocazia primirii unei transe?

  10. D-le Teodorovici,

    Daca cele aparute in presa despre implicarea dvs. in tot felul de actiuni bancaro/putiniste, urgent DEMISIA!

    Sunteti obligat sa raspundeti la ceea ce s-a scris:

    Iata”
    „Capitalizarea suplimentară a băncii noastre demonstrează încrederea pe care o are Bucureştiul faţă de ….realizarea…. a reformei BII şi relansarea activităţii ei”, a menţionat preşedintele interimar …. al BII, Alexandru Florescu.”

    SAU:

    „Guvernul României şi-a majorat cota parte a capitalului social al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII) până la 7,04 la sută printr-o contribuţie suplimentară de 4 milioane de euro pe 12 iulie, se anunţă pe site-ul oficial al instituţii”

    „Pe 15 noiembrie 2018, la o zi după întâlnirea cu preşedintele BII, Guvernul României, la propunerea lui Orlando, aprobă în şedinţa de guvern hotărârea nr. 921/2018 prin care se schimbă reprezentarea României la BII astfel :”Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este ministrul finanţelor publice, iar supleantul său este o persoană desemnată de ministrul finanţelor publice”

    Articolul este plin de acuzatii extrem de GRAVE peste care PSD/ Guvernul/ Dragnea nu au voie sa treaca.
    Daca este adevarat, TEODOROVICI …PLEACA!
    Te astepta rusii cu bratele deschise! Dute!

  11. In 2009 Basescu, Boc si Mugur Isareascu au imprumutat 17,9 mld de euro pana in 2023 la care se vor plati o dobanda de 2,7 mld de euro (cat 300km de autostrada). Nici un ban nu a fost folosit la bugetul statului, acesti bani au mers in bugetul bancilor private. Anu acesta suma de ramburast la acest imprumut este de 1,04 mld de euro dupa ce anul trecut a platit 1,43 mld de euro. Editat. Din cele 3 mld. Imprumutate acul 1 ml va merge pentru acitarea imprumutului din 2009.

    • Nu este adevarat. Isarescu nu are atributii in contractarea de imprumuturi externe. Iar banii care au mers la banci au mers ca depozite ale statului, pentru ca totusi banii se pastreaza in banci. In acelasi timp bancile straine din Romania nu si-au mutat devizele la firmele mama ceea ce a usurat mult trecerea prin criza. In contrast, masurile luate de infamul si diletatntul Teodorovici au condus la decapitalizarea multor companii cu capital romanesc intre care si bancile. Despre ce vorbim aici? PSD e la putere si distruge tara, iar voi ne aburiti cu istorii false din trecut? La debutul crizei din 2008, fostul prim ministru al PSD sub acoperire de PNL, este vorba de un alt infam si diletatnt Calin Popescu Tariceanu, a lasat vistieria goala si a daruit in ultima noapte in functie perimetrele petroliere din Marea Neagra unei obscure firme Sterling. Deci tot noaptea ca hotii. Presupun ca si gratuitatile costa ceva, nu cred ca Tariceanu nu si-a incasat spaga cuvenita.

  12. Statul nu mai are nicio intreprindere din care sa obtina profit cu care sa faca investitii si nu poate trai numai din impozite si taxe. In aceste conditii singurele posibilitati de dezvoltare se pot obtine din imprumuturi si cresterea inflatiei. Trist dar adevarat.

  13. Desi,mai toti angajatii stiau,fostul sef de la santierul unde s-a furat,a fost lasat sa-si dea demisia.
    Curtea de Conturi s-a legat singura la ochi.Probabil din aceasta cauza Domnul Vacaroiu spunea ca se va desfiinta.Recuperare ? Pina si in comunism,se facea expertiza materialelor posibil furate.Chiar a primarului,cum s-a intimplat prin anii 70,la Dorohoi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.