Procedură nouă pentru procurorii care anchetează magistrați

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se propune creşterea numărului procurorilor care investighează infracţiunile săvârşite de magistraţi, urmând ca aceştia să fie numiţi din oficiu de procurorul general şi aprobaţi de CSM.

Este vorba de proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr 49/2022 privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Conform unui comunicat al MJ, proiectul vizează două modificări:

*majorarea numărului de procurori care pot activa în cadrul Secţiei de urmărire penală din cadrul PÎCCJ şi din cadrul parchetelor de pe lângă Curţile de Apel.

*modalitatea de selectare a procurorilor care se ocupă de dosarele magistraţilor.

În prezent, procurorii îşi depun candidaturile la Consiliul Superior al Magistraturii, plenul CSM aprobă şi nominalizează viitorii procurori cu atribuţii în investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar, după care procurorul general îi numeşte.

Pentru a simplifica procedura în cazul în care nu îşi exprimă opţiunea procurorii, procurorul general va propune, din oficiu, procurorii, iar CSM îi va numi. Potrivit MJ, este nevoie de această modificare pentru a facilita ocuparea cât mai rapidă a schemei de personal din cadrul structurii fostei SIIJ.

La acest moment, din 59 de posturi, sunt ocupate doar 38, deficitul fiind de o treime dintre posturi.

La Parchetul General sunt doar 3 procurori din necesarul de 14.

„Textul proiectului de lege este agreat cu toţi actorii implicaţi în procedură, procurorul general şi conducerea CSM, dar şi cu Comisia Europeană. Proiectul vine şi ca urmare a urmare a Raportului din 2022 privind statul de drept, prin care României i s-a recomandat ‘să ia măsuri pentru a răspunde aspectelor problematice nesoluţionate legate de investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor din justiţie, ţinând seama de standardele europene şi de avizele relevante ale Comisiei de la Veneţia’. În plus, una dintre solicitările Comisiei Europene în cadrul Misiunii privind statul de drept vizează consolidarea cadrului juridic şi a capacităţii instituţionale a sistemului post-SIIJ”, declară MJ.

În expunerea de motive a proiectului se arată că numărul dosarelor preluate de la fosta Secţie pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este de 7.754, iar totalul dosarelor nou înregistrate, după intrarea în vigoare a Legii nr. 49/2022, este de 2.054.

Pe 31 decembrie 2023, numărul cauzelor aflate în lucru era de 3.180, în condiţiile în care numărul procurorilor desemnaţi este de 38.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Parcă desființase aceasta instituție! Acum o scot la vedere pe piata că pe sperietoare? Degeaba, e mult prea târziu pentru a reface și hotăra dezastrul practicat în justiție. P s. La cat de stufoasă și buruienoasa legislația din justiție, o să facă pișu pe toată România și vor avea pensii nesimtite in continuare, stimulent de la politicieni.

  2. De UNDE sa fie LUATI Procurorii CURATI care sa ii CURETE pe Aia MURDARI?
    Ca NU „EgzistaSaEgziste” sa POTI a ramane CURAT, chiar daca ESTI din ADN si VREI, odata intrat in SubSistemul Judiciar, Parte din SISTEMuu’ … 🙂

  3. Singurul rezultat relevant e ca peste 5000 de penali, multi dintre ei penali de partid, pentru care s-a si facut efortul, au scapat – si cu banii furati si fara puscarie.

  4. Din 59 de de pari la gardul babei cu Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie sunt ocupați doar 38. 21 de pari țipă Pensie Specială, Pensie Specială…

  5. Aceasta „simplificare a procedurii” trebuie citita/inteleasa ca … „desemnare” la comanda! Este ceva in genul desemnarilor din … „LA FAMIGLIA”! Adica, „capo di tutti capi” desemneaza „din oficiu” „ochuiul si timpanul”!
    Este de la sine inteles ca „persoana desemnata din oficiu” este, ramane si va fi … „omul de casa” al celui care desemneaza, este si va fi „unealta” prin care este impus … „controlul total”! Este incredibil cum in loc de imbunatarire si transparenta, este continuata calea deschisa de … „groparul justitiei”(alias „predoiu paraditorul”)! Singura solutie NORMALA si care poate aduce EFICIENTA este cea a ALEGERILOR LIBERE! Toti investigatorii precum si judecatorii care analizreaza astfel de cauze TREBUIE DESEMNATI PRIN ALEGERI si/sau prin infiintarea de instante cu jurati! Altfel in continuare vom avea aceeasi … „LA FAMIGLIA”!

  6. …cu parere de rau, iar inchid subiectul…in momentul in care raspunderea magistratilor va functiona vom avea justitie corecta…in momentul in care o decizie va fi infirmata de instanta superioara, automat responsabilii-procurori, judecatori samd-trebuie, unu, sa mearga la beciul domnesc, cel putin de doua ori cat au dat inculpatului, doi, plata daunelor cerute de justitiabilul abuzat platita de acestia, inclusiv prin confiscarea extinsa a activelor familiilor acestora, pe calapodul regulilor succesiunii…pana atunci, orice masura legislativa vine doar intru protejarea specialilor…

  7. Niste procurori (care se stie cata legislatie stiu) alesi de un PG si nu de un colectiv de magistrati de la CSM, cerceteaza magistrati (deci si judecatori). Pai procurorii nu sunt independenti. Foarte multe rele ni se trag de la punerea la un loc a procurorilor si judecatorilor sub umbrela comuna a magistratilor. Cadem din lac in put. Un ministru mai „bun” decat altul. Justitia nu se mai face bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.