Piața energiei se pregăteşte pentru ieşirea din plafonare

Paşii următori ieşirii din mecanismul de plafonare a preţurilor la energie trebuie pregătiţi în cursul acestui an şi trebuie găsite soluţii pentru ca piaţa să funcţioneze bine, cu preţuri rezonabile şi protecţia celor vulnerabili, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Pe energie este cea mai masivă intervenţie pe care a avut-o statul în ultimii ani, şi pentru că a fost criza cea mai puternică. (…) Acum preţurile şi-au revenit în bună măsură la normal. Şocul energetic al războiului din Ucraina a fost în buna măsură absorbit, vedem cum preţurile au scăzut şi încep să fie sub nivelul la care au fost ele plafonate de Guvern. Şi, de aceea, în cursul acestui an, trebuie cel puţin să pregătim paşii următori. La un moment dat va trebui să ieşim din acest mecanism de plafonare a preţurilor la energie şi trebuie, în cursul acestui an, Guvernul, cu reglementatorul şi cu noi, să găsim soluţii ca piaţa să funcţioneze bine, cu preţuri rezonabile şi cu măsuri de protecţie a celor vulnerabili. (…) Ei vor trebui asistaţi în continuare. Trebuie să avem paşii pregătiţi pentru normalizarea situaţiei, pentru ieşirea din situaţia asta extraordinară de plafonare a preţurilor şi intrarea într-o perioadă normală de funcţionare a pieţei de energie”, a explicat Chiriţoiu într-o conferinţă de presă.

El a reamintit că Legea actuală spune că mecanismul de plafonare este în vigoare până în primăvara anului viitor şi a subliniat că, în opinia sa, anul acesta „trebuie să gândim ce facem după aceea”.

Bogdan Chiriţoiu a menţionat că una dintre propunerile Consiliului Concurenţei pentru îmbunătăţirea cadrului legal vizează faptul că, în cazul unui contract, ambele părţi ar trebui să îşi respecte angajamentele.

„Se pare că sunt disfuncţionalităţi în piaţă. Faptul că poţi să ieşi uşor dintr-un contract… I-am promis unui client că o să îi dau energie cu un preţ şi când văd că pe piaţă preţul s-a dublat, atunci nu îi mai dau energie, reziliez contractul şi mă duc şi o vând pe piaţă la preţ mai mare. S-a întâmplat (…). Când ai un contract, contractul e la bine şi la rău (…) Genul acesta de comportamente nu ar trebui permise. Ambele părţi ar trebui să-şi respecte angajamentele din contract. Asta este una dintre propunerile pe care le facem pentru îmbunătăţirea cadrului legal”, a afirmat preşedintele autorităţii de concurenţă.

El a precizat că, în noua arhitectură a pieţei de energie, Comisia Europeană recomandă ca pentru consumatorii casnici să avem contracte pe termen foarte lung.

„Noi, în România, avem şi contracte pe câteva luni… Trebui să avem contracte cu termen mai lung care să dea predictibilitate”, a spus Chiriţoiu.

Acesta a adăugat că o altă propunere este ca furnizorii să fie toţi obligaţi să aibă şi un fel de ofertă standard, uşor comparabilă pentru consumatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

  1. Iesirea este in Apr. 2025 !!! Ati inceput de pe acum sa speriati pensionarii ceausisti ?

  2. facturile au venit marite deja. blablaiala securice. Romanai Tara bogata si frumoasa. pacat ca este locuita de indivizi care nu reprezinta un popor, ci o masa indobitocita si tacuta.

  3. Facturi și prețuri ușor comparabile pentru consumatori? Asta ce înseamnă? Cumva preturi crescute pentru toți și doar cei cu venituri mici beneficiază de reducerea a câțiva bani la mișto și restul plata cu sutele de lei?

  4. ALO ,CONSILIUL CONCURENTEI !
    PENTRU PRIMITI SLARIILE BABANE ,DECE NU ANALIZATI PREZENTA URMATOARELOR COSTURI INCLUSE IN PRET LA FACTURARE :
    – COGENERARE
    -.TAXA EXTRAGERE
    – CERTIFICATE VERZI
    – TARIF DE INTRODUCERE
    – TARIF DE DISTRIBUTIE
    – SERVICII SISTEM
    CAM LA CAT SE RIICA ACESTE COSTURI SI DECE TREBUIE SA LE PLATESC, HOTIE PE FATA; PAIDACA EU CUMPAR SUNT CLIENT HIDROELECTRICA PENTRUCE SA PLATESC HOTIILE CUEOLIENE SI FOTOVOLATAICE ?

  5. A. Se DA Drumuu’ la Specula DISTRUGATOARE de Pensionari …
    B. „IE” UNuu’ mai sus care SE DA Aparte de Bietuu’ BOBOR, ajuns BOBOR din POPOR, da’ se FACE a NU sti CUM a ajuns ASHA …:)
    SAU NU are destul in „CiriBomFlexeruu’ Creierului”
    OriCARE POPOR atacat i din Interior, Sidin Exterior ajunge ASHA, „indobitocit si tacut”.

    Ca NU are de UNDE ENERGIE, ca face Foamea CRUNTA pacalita cu PAAAAINNNNEEEEE Multa si Aia scumpa.
    L-as tine O LUNA pe Indignatuu’ ca la Auschwitza, pe PUTINA Paine si PUTINA APA, in Schimb MUUULTA Munca.
    Pentru Altzii, Zmeckers Interni si Exerni.

  6. Să vă gândiți cum să vă îmbogățiți de la anul!…dar nu simplu să dați câte o pastilă de cianură fiecărui român și gata!…

  7. Vin Rusii la Putere in Romania ! Putin si Poporul Rus de Imperialisti ne-a Scăpat !

  8. Vin Rusii la Putere in Romania ! Putin si Poporul Rus de Imperialisti ne-a Scăpat !

  9. In ianuarie engie a taxat consumatorii cu 0.31 lei/KWh adica maxim, in conditiile in care pretul gazului pe bursa a scazut foarte mult fata de pretul din vara.

    La o eventuala liberalizare ce ii opreste sa puna ce pret vor, oricat de mare?

  10. Hoti si iar hoti..Chiritoiu are dreptate doar cand zice ca trebuie sa ne pregatim pt perioada de dupa..cum insa se va face??. Ca si pana-n prezent, in detrimentul consumatorului si in avantajul statului si al baietilor destepti!!. In prezent firmele furnizoare au impus consumatorului un pret exagerat de mare, care se mentine in continuare, apoi se intoarce catre stat si ii cere diferenta intre pretul de contract – cel exagerat – si pretul plafonat!. Statul- care la randul lui se imbogateste din furnizarea energiei – prin firmele pe care le detine- dar si prin taxe, se face ca uita sa plateasca furnizorilor diferenta de pret, stiind deja ca toate firmele au deja beneficii importante doar si prin aplicarea pretului plafonat. Tot ce vine ulterior, de la stat, vezi Doamne diferenta la contracte , sunt bani nemunciti si spoliati de pe bietul poporean. Asa ca onor statul te fura cu zambetul pe fata si iti mai si spune ca te protejeaza. Halal economie de piata… furt la drumul mare!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.