Procurorii, sesizați privind accesul în Registrul de vaccinări

Corpul de control al premierului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea.

În urma verificărilor realizate de echipa de control până în prezent au fost identificate următoarele aspecte:

-Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

-În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

-Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

-La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

„Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese”, potrivit documentului.

Controlul a fost demarat în urma mai multor sesizări primite şi a vizat modul în care a fost accesat Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, baza de date la care a avut acces Ştefan Voinea, consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu.

Reacția Ministerului Sănătății

Consilierul onorific Ştefan Voinea avea dreptul să acceseze baza de date Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) fără nicio formalitate suplimentară, informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii nu sunt secretizate, iar procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice, a precizat vineri Ministerul Sănătăţii. după ce Guvernul a anunţat că a fost sesizat Ministerul Public „in rem” privind accesul în RENV.

„Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătăţii. Au fost verificate în cadrul controlului activităţile specifice mai multor instituţii din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării Platformei naţionale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 şi a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Accesul Ministerului Sănătăţii în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informaţii publice, care pot fi accesate de orice persoană”, a informat Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a făcut precizări „cu privire la natura informaţiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ştefan Voinea şi care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro”.

„Calitatea de consilier onorific este reglementată de art. 15 din HG 144/2010, iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului. Ştefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie şi vaccinare, fiind indicat ca persoana de contact în acest sens”, arată sursa citată.

Ministerul Sănătăţii a menţionat că, potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, toate informaţiile gestionate de autorităţi şi de celelalte persoane indicate la art. 2 din lege sunt informaţii publice.

„Situaţiile în care informaţiile nu sunt publice sunt expres şi limitativ prevăzute de art. 12 din Legea 544/2001 şi de Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, precum şi de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. Informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepţiile prevăzute de Legea 544/2001 şi nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informaţiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speţă, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică. Orice informaţie publică poate fi accesată de către orice persoană, fără a justifica un interes”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

„Prin urmare, consilierul onorific, învestit prin actul de numire cu exerciţiul autorităţii de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară”, mai susţine sursa citată.

MS menţionează că, în cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, ar fi trebuit adus la cunoştinţa oricărei persoane ce se afla în situaţia de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date şi, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, ar fi necesitat obţinerea unui certificat ORNISS în prealabil.

„Atribuţiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit şi nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziţie. Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătăţii a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidenţial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic şi care puteau fi considerate publice”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Joc de glezne! O vrăjeală ieftina!Iese Barna și ne spune că Vlăduț e foarte bun ca magician! Huuo pluseristu Câțu! In containerul de gunoi din port Constanta cu tine, statuie vie!

  2. Dragi procurori daca dati de Voiculescu pe acolo(poate vine macar o ora pe zi la minister) va rog,un cap in gura pocitaniei!Please,please

  3. DNA, sa vina sa va ia! Parca asta era lozinca voastra! Sa va ia pe toti, tradatorilor securisti cu puii lor, viermilor care va bateti joc de poporul roman!

  4. deh … daca NEMTII … DORESC sa se programeze si ei … la vaccinare … in ROMANIA … care este problema ???
    poate ca … VACCINUL ROMANESC (???) … este mai BUN … decat cel GERMANESC !!!

  5. Consilierul „onorific” a agentului austro-german Voiculescu, stia ce cauta! Foarte simplu: vezi centrul de vaccinare, oamenii sub 60 de ani si ai personalul activ al MApN, MI, STS, SPP, SRI, SIE, etc! Destepti baieti! Asa pleasca nici ca mai puteau avea!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.