Produse locale doar în acte: Descoperirea făcută de ANPC

Mulți dintre vânzătorii verificați au recunoscut că achiziționează din piețe de gros produsele pe care le revând, susțin reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), care atrag atenția asupra autenticității certificatelor de producător.

Potrivit unui comunicat al ANPC, au fost făcute, în cadrul programului „Academia Comisarilor”, verificări în mai multe piețe din țară.

Conform documentului, la tarabele pline de legume și fructe, prezentate ca fiind românești, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control „certificate” prin care atestau calitatea de așa-zis producător.

Comisarii ANPC au pornit prin sate pentru a verifica autenticitatea acestor acte și au cerut, la fața locului, să vadă grădinile, câmpurile și livezile unde sunt produse legumele și fructele găsite pe tarabe, dar, în majoritatea copleșitoare a cazurilor, nu au avut ce să vadă.

„Am demarat această acțiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reușit să obținem materiale, așa cum au făcut-o mai tinerii noștri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantitățile de legume și de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit și se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele românești, și la acest capitol, sunt în pericol. Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui județ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Reprezentanții ANPC susțin că mulți dintre vânzătorii verificați au recunoscut că achiziționează de la diverse piețe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone și le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activități.

„Unii dintre ei explică, chiar, cum au intrat în posesia certificatelor de producător, cum folosesc mici spații cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar că achiziționează din alte părți cantitățile mult mai mari, în realitate, de legume și fructi, de pe tarabe”, transmis reprezentanții ANPC care susțin că vor în acest fel să avertizeze autoritățile care emit aceste documente asupra fenomenului atât de des întâlnit în țară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

11 Comentarii

  1. Samsari si intermediari in toate domeniile cu aprobare politica! De asta si preturile cresc puternic in Romania! Produse locale in hartii gasiti in orice market in Romania, pe ladite scrie made sau produs Romania si intrun colt alambalajor daca le lasa pe raft, gasesti inscris mic, ori grecia, ori turcia, ori spania, ori africa+! Si, cica, cetatenii romani consuma doar bio Romania! Apropo si de bio, experienta nu ma lasa, faceti un experiment intte gustul si finalitatea unei mancari preparate cu produse romanesti si straineze dar pe toate inscris bio. Sau, gustati din ambele serii de produse bio, sa vedeti ce diferenta in ambele serii de practici. Bio e doar un slogan pentru manipulare cu bani grei, un slogan care distruge notiunea sau entitatea sau institutia ‘gospodarie agricola naturala din antichitate’. M-am saturat de atata prosteala cu expresia BIO!

  2. Chestia-i veche de la început si ei abia acum au aflat-o ? Oricum, eu sunt pentru, piața liberă, trebuie să se regleze pe marfa ce se caută si pe prețurile bune … deci, marfa noastră nici nu este, nici nu-i competitivă, și asta ar trebuii să dea de gîndit celor cu „securitatea alimentară” in gură, caci de aia energetică ne-am lămurit.

  3. Fenomenul dateaza de ani buni. Nu exista in piete decat putini producatori adevarati. Lipsesc magazinw de cartier ale unor asociatii agricole. 2/3 din legume si fructe sunt de import pline de chimicalw.

  4. Pont:
    Atenţie la produsele româneşti! Nimeni nu controlează cu ce porcării le stropesc ţăranii. Pe ţăran nu-l interesează calitatea ci cantitatea.Se poate vedea lesne diferenţa dintre roşiile olandeze care respectă standardele şi roşiile noastre. În pieţele şi magazinele noastre se minte cu neruşinare! – PRODUSE BIO! VAX BIO! DOAR PREŢUL ESTE BIO!

  5. În piața din Sibiu ținută de producători din Regat de pe Valea Oltului și ceva localnici orice amator vede că pe toate tarabele sunt și roșii sau castraveți, sau zarzavaturi identice. Mafia pieței la permite o aces la o masă dacă vând pe lângă produsele lor și produse aduse din Turcia, Polonia, Ungaria. La colțul pieței e baraca cu sacii care sunt distribuiți pe toate tarabele. Afacerea cu aceasta marfă de import adusă ilegal bate afacerea farmaciilor.

  6. Cele mai bio , naturale si locale fructe….corodusele.Si gratis.Nimeni nu le vrea.Putrezesc pe trotuare si in gradinile blocurilor

  7. calitatea cartofilor din piete este foarte slaba, nu din cauza secetei, ci din cauza soiurilor, Daia ar trebui sa isi dea demisia, fiindca preocuparea pt calitate pe care o afisa impreuna cu Daddy s-a vazut numai verbal, la tv. Nu sunt numai cartofii , ci si alte legume, de ex varza, rosii…

    • oarecare esti aerian. Productia din anul acesta sa insamantat asat toamna si asta pimavara! stai tranquilo, hotia din piete este „administrata”!!

  8. Iti sta mintea ce a descoperit ANPC-ul! Munca, tata , nu gluma! A descoperit ceea ce stie toata lumea, din toata tara, , un fel de secret a lui Polichete ! Acum , daca nu sunt prea obositi, dupa asa o descoperire „epocala” , cu putina bunavointa , cei de acolo , ar putea sa descopere si cartofii impanati cu pir , cartofii lichefiati , cartofii negrii sub coaja si cate si mai cate ,care ne sunt serviti , sa-i mancam (la ce preturi!!), daca ar face un mimim efort , in afara aceluia de a semna statele de salarii !

  9. Eu am constatat acest lucru de acum 10-15 ani! Marea majoritate a producatorilor actioneaza astfel: cultiva suprafete minime cu 2-3 sorturi, obtin autorizatia de producator, „largita”, apoi cumpara din piete angrou sau direct de la alti producatori marfuri locale si straine si le vind ca produse proprii! N-ar fi nimic , dar sa vinzi produse di Bulgaria, Turcia, Grecia ca produse romanesti, este o sinucidere! Trebuie facuta o „revolutie” in acest domeniu: administratia pietelor, sa consemneze zilnic cantitatea de produse vandute si apoi, lunar sa transmita la primariile care au eliberat aceste adeverinte, sa impoziteze „productia”. Nu stiu cum sa se faca, dar ceva trebuie, intrucit nu s-a „curatat piata de „samsari”! Asta duce si la cresterea preturilor, samsarul ia cu 2 lei si vinde cu 5! Cam aceslasi lucru este si la unii producatori de branzeturi si derivate!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.