Profesori pentru care meseria nu are limită de kilometri

Un drum de 600 de km este străbătut de Larisa Petreţchi şi Loredana Luşcan, profesoarele care predau voluntar în programul „Teleşcoala”, ca să îi înveţe limba română pe refugiaţii ucraineni.

Între Şcoala Gimnazială Rona de Sus, din Maramureş, unde lucrează cele două profesoare şi Bucureşti, locul unde se află Televiziunea Română, e un drum de aproape 10 ore, iar profesoara de învăţământ primar Larisa Petreţchi a mărturisit că alocă aproape trei zile pentru fiecare filmare a lecţiilor “Limba Română pentru Ucraineni”.

La Şcoala Gimnazială Rona de Sus, copiii pot studia limba ucraineană în două clase cu predare bilingvă. Loredana Luşcan, profesoară de limbă ucraineană, spune că motivaţia gestului său a fost mare „deoarece am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează foarte greu în şcoală necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor ca să înveţe măcar primul nivel”. Profesoara a mai subliniat şi că „e un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în şcoli unde sunt copii de etnie ucraineană, sau cunosc limba ucraineană, pentru că astfel vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”.

De la declanșarea războiului, sute de mii de ucraineni au intrat și, o parte dintre ei au și rămas în România. În sprijinul lor, la TVR 2, în fiecare vineri spațiul alocat emisiunii “Teleșcoala” este dedicat lecțiilor de limba română pentru refugiații ucraineni.

Profesoara de învăţământ primar Larisa Petreţchi spune că de la începutul războiului din Ucraina a făcut voluntariat în Sighetul Marmaţiei, la punctul de trecere a frontierei. “Mă implic şi în prezent în acţiuni de voluntariat, cât îmi permite timpul. Aşa am intrat în contact cu multe familii şi copii. Păstrăm legătura și ei îmi cer ajutorul de câte ori au nevoie. Din toate discuţiile pe care le-am avut cu ucrainenii care au venit în ţara noastră, am înţeles că nu s-au aşteptat la o primire atât de călduroasă. La sosirea în ţară au început să plângă când au descoperit că sunt români care vorbesc în limba lor”.

În sprijinul celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, Televiziunea Română difuzează pe TVR2, în cadrul proiectului „Teleşcoala”, în fiecare vineri de la ora 9:00 şi 9:30 (cu reluare de la ora 15:00 și 15,30) lecţiile “Limba Română pentru Ucraineni”. Cursurile „Teleșcoala” pot fi urmărite și online pe canalul de YouTube al TVR, pe pagina de Facebook a emisiunii Teleșcoala şi pe tvr.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. La sfârșitul anilor anii 90 am cunoscut părinți din Poenile de sub Munte, ruteni, supărați că copiii lor au căzut la admiterea la liceu în Baia Mare fiindcă nu știau românește. Nu e de mirare populația localității Poienile de sub Munte număra în anul 2002 10.037 locuitori, iar structura pe etnii era următoarea: Ucraineni 9711, Români 253, Maghiari 60, Romi 2, Ruși 2, Armeni 3, Germani 5. Evrei 1. Majoritar sunt cam șovini rutenii și toți militanți ca tot Maramureșul să fie al Ucrainei. Curios cum profesoarele vin să-i în vețe românește pe refugiații ucraineni dar elevii rutenii, cetățeni români, nu-i învață românește . Probabil mulți din cei rămași se vor stabili cu sprijinul inconștienților care conduc România în Maramureș și peste 20 de anii în plus cu copii născuți vor cere autonomie. Ciolacule, Ciolacule periculoasă poate fi ignoranța asociată cu slugărnicia ajunsă să apere interesele României.

  2. deci in Bucuresti la Universitate la Facultatea de Litere nu exista sectie si implicit profesori de limbi slave, rusa, ukraineana, etc. Cum e posibil ca in Romania sa nu mai existe macar ca documentaristi/cercetatori/traducatori care sa cunoasca limba ukraineana…

  3. Si dece trebuiesc cheltuiti atatia bani pentru niste uncrainieni care nici nu vor ramane in Romania?

  4. Hai ca-i bună. De ce nu pot merge pana la Cluj, la studioul teritorial, și sa facă de acolo telescoala? Parca prea e cusuta cu ata neagra BLM–ista. PS. Slugile de la putere tot slugi rămân. De ce nu militează și ele pentru dreptul românilor din Ucraina de a studia in limba materna? (editat) ordinare și slugi de (editat) globaliste afro-americane neonarxiste ce sunteți. Pentru ai noștri nu faceți nimic. Pentru chiloțeii lui Zelinsky ați fi capabili sa va faceți operație de schimbare de sex, dacă v-o cer americani. Tradatori ce sunteți. Sper ca istoria sa va arunce în haza și acolo sa va hrăniți o veșnicie cu produsul pe care acum îl consumați ca delicatesa la masa stăpânilor și pe care îl luați la pachet pentru întregul partid si pentru întreaga securitate care va tine în brate cu justiția lui peste prăjit cu tot.

  5. Pe ecranul din spatele doamnei din poza de mai sus scrie „Învățăm Limba Română”. Daca tot o învățăm, un prim pas ar fi să nu scriem limba română cu majuscule. Zic și eu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.