„Rabla pentru sobe”. Noi detalii despre program

Programul „Rabla pentru sobe” sperăm să-l deschidem în această primăvară, a declarat joi, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. „Am avut ieri (marţi, 27 februarie 2024, n.r.) o întâlnire cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi în cadrul acestei întâlniri am validat toate observaţiile primite ca urmare a dezbaterii publice pe care am făcut-o tot la sediul Ministerului Mediului. Acele observaţii s-au referit cu precădere la normele de siguranţă la incendiu, mai ales în legătură cu aceste echipamente. Noi am decis să extindem lista echipamentelor considerate eligibile, lista cheltuielilor considerate eligibile şi cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă. Programul este în linie dreaptă. Probabil că în decurs de câteva zile se va reuşi centralizarea tuturor celor discutate deja, urmând ca tot în această primăvară să putem să demarăm acest program. Aş reaminti doar faptul că vom dezvolta şi aplicaţia informatică pe care AFM-ul o are deja ca urmare a acestui nou program pe care nu l-am finanţat până acum, dar în orice caz, nu pierdem timpul. Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus şi important este ca în sezonul rece al anului acesta, beneficiarii, cei care vor obţine această finanţare, să se poată bucura de aceste echipamente. Asta înseamnă că, până la iarnă, va trebui să deschidem apelul, să permitem oamenilor să se înscrie, să permitem firmelor să instaleze acele sobe şi, bineînţeles, să le decontăm”, a spus Fechet.

Ministrul Mediului a anunţat, la jumătatea lunii ianuarie miercuri, lansarea în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul-pilot „Rabla pentru sobe”.

Programul privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor va avea un buget de 500 milioane lei şi se adresează solicitanţilor din comunele situate în 27 de judeţe, conform Legii muntelui nr. 197/2018.

Prin acest program, se acordă unui solicitant finanţare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.

Aparatele pentru încălzirea locuinţelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleţi sau bricheţi, fiind acceptate inclusiv termosobele, şemineele, termoşemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw – 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/mc, emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/mc, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/mc.

Primăriile se pot înscrie în program prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine doreşte să-şi înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziţie de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate transmite o singură cerere de înscriere, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate Programului, pusă la dispoziţia Unităţilor Administrativ-Teritoriale pe pagina de internet a AFM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. nu trebuie sa va ganditi decat la cat de trainice au fost SI SUNT SOBELE STRABUNICILOR SI BUNICILOR NOSTRI. ATAT. NU DA VRABIA DIN MANA CU CIOARA VOPSITA DE PE GARD A JA V R ELOR CARE VOR SA VA IA LIBERTATEA ! nu exista oferta benefica pentru noi. oferta este pentru profitul lor! nu guwernerul nu va vrea binele. pricepeti? LEGILE VIN DE JOS IN SUS SI NU INVERS

  2. – dezbaterii publice
    – finantare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA
    – standardele din Directiva EcoDesign
    – emisii de particule sub … 40mg/m3 … 120 mg/mc … 500 mg/mc … 300 mg/mc

    Si scopul e ca cineva sa masoare cu 4 aparate de masura la cosul casei omului? Sau dar se mimeaza o activitate ce copiaza gargaunii din capul ecologistilor din alte tari europene si ideologoa celor de la Greenpeace? Si dupa alegeri, cin verszii vor pierde locuri laBruxelles nu vor mai fi incurajate masinile electrice, nu va mai fi incurajata mincarea vegana, sau incurajarea sobelor ecologice …

    Apoi vor conta mai mult, confortul si necesitatile, pastrarea unui Job, o vor lasa mai moale cu interzicerea masinilor cu ardere, si multe alte sicane ale ecologistilor teroristi ce nu depasesc nici 5% din populatia din EU, dar ajunsesi in pozitii de decizie, au pus in aplicare propaganda si ideologia Agora!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.