Proiect: Casa de Asigurări de Sănătate, sub control parlamentar

Deputaţii Nicolae Bănicioiu şi Florin Buicu, de la Pro România, respectiv, PSD, propun trecerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale sub control parlamentar, transmite Agerpres.

Cei doi deputaţi au iniţiat, în acest sens, două propuneri legislative, care au fost depuse la Camera Deputaţilor.

Astfel, iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede reorganizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ca instituţie autonomă, sub control parlamentar, după modelul Curţii de Conturi.

Proiectul propune recompunerea consiliului de administraţie al CNAS, care cuprinde un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi 12 membri, cu un mandat de 9 ani, numiţi de Parlament. Membrii consiliului de administraţie sunt independenţi în exercitarea mandatului şi sunt supuşi incompatibilităţilor prevăzute pentru judecători, mandatul acestora neputând fi reînnoit.

Preşedintele CNAS va prezenta anual în faţa Parlamentului activităţile desfăşurate de Casă.

De asemenea, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.134/2019 privind reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale prevede ca această agenţie să fie o instituţie autonomă, sub control parlamentar, după acelaşi model al Curţii de Conturi.

Proiectul prevede recompunerea consiliului de administraţie al ANMDMR, care cuprinde un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi 6 membri, cu un mandat de 9 ani. Dintre cei 9 membri, unul va fi numit de premier, la propunerea ministrului Sănătăţii, iar ceilalţi 7 de către Parlament. Membrii consiliului de administraţie sunt independenţi în exercitarea mandatului.

Iniţiatorii au motivat necesitatea modificărilor legislative prin faptul că la CNAS şi la ANMDMR schimbările conducerilor au fost frecvente, ceea ce a dus la „incoerenţa în timp a deciziilor”.

Proiectele urmează să intre mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, iar apoi a Senatului, care este for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Ar fi bine din punct de vedere al controlului asupra banilor depusi de asigurati. Acesti bani sa nu mai fie manevrati de ministerul de Finante si sa foloseasca pentru asistenta si tratamentul pacientilor. In plus, din fondurile de la CNAS sa nu se poata infrupta clinicile private, asa cum viseaza unii. Dar traim in Romania..

  2. Bine sau rau, nu stiu daca va fi. Dar, in europa se pune problema asigurarilor de sanatate in interiorul uniunii in avantajul statului pe terenul in care te afli si a cetateanului sa nu mai fie nevoie de asigurari private ca turist, ceea ce este foarte bine! Si sa arunentez: orice analiza sau consultatie medicala se va plati pe din doua, adica cetateanul din asigurarea de stat si guvernul statului in care te afli la analize, si totul doar online! Trebuie urgent o lege sa avem drepturi egale peste tot in europa, am auzit o discutie lalaSa guvern sau paratrantor in acest sens, dar de la o discutie pana la fapte, e cale de 50-100 ani! Sa nu se mai impedice cetateanul de birocratia uriasa si umilinte din Romania cand e vorba de recuperari cheltuieli medicale la urgenta de la casa de asigurari private unde ai intocmit si platit asigurarea ca turist sau muncitor intro alta tara europeana! Din punctul meu de vedere, este foarte bine! Iti poti face asigurare privata ca turist dar e pe raspunderea ta si nu totdeauna te salveaza, am trecut prin aceste hatisuri si nu am reusi sa recuperez niciun ban din Romania!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.