Proiect: Impozit de 90 la sută pentru ce depăşeşte 10.000 de lei la pensii

Senatorul PSD Liviu Pop a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea articolului 101 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal.
Conform proiectului, se aplică un impozit de 10% pe pensiile lunare de până în 10.000 de lei.
„Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii”, arată actul normativ.
Textul legsilativ în vigoare arată că „impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii”.
De asemenea, „pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%”.
Senatorul social-democrat consideră necesară aplicării supraimpozitării „pensiilor mari” deoarece există o discrepanță „foarte mare” între pensiile medii de 1.150 de lei și alte categorii precum pensiile de serviciu, care pot ajunge până la 73.890 de lei.
„Având în vedere faptul că în România există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomicer de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, bani pe care îi primește, conform informațiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul reținut este de doar 7.189 de lei, considerăm necesar să aplicăm o supraimpozitare a pensiilor mari”, arată expunerea de motive înscrisă la Senat.
Inițiativa legislativă, depusă în luna aprilie, a fost trimisă pentru raport, joi, la trei comisii parlamentare din Senat: Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital; Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi; Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. Acestea au termen prima parte a lunii septembrie pentru a emite raport pe actul normativ.
Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, luni, că în ședința Comitetului Executiv Național PSD, s-a convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celor care depășesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate”. Eugen Teodorovici a precizat că actul normativ, după ce va fi adoptat de Guvern, va ajunge la Parlament, „unde se va vedea varianta agreată”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. Anularea pensiilor speciale,cei care le-au propus,votat,promulgat sa fie la inchisoare pentru subminarea Romaniei!
    Iar cei ce au luat aceste pensii speciale sa restituie cu dobinda de 10% sumele primite si necuvenite fata de pensia normala!

  2. Desigur ca imi convine, dar ma intreb daca este legal. Pe de alta parte, nu pot sa nu remarc slabiciunea PSD de a stinge tote focarele nascocite de Opozitie, si aceasta in lipsa de idei privind programele de propasire a tarii.Este ca si cand ne-am stradui sa supravietuim man cand propriile resurse in loc sa incercam sa le dezvoltam. Reteta preluata probabil de la actualul fost adept MISA.

  3. „Conform proiectului, se aplică un impozit de 10% pe pensiile lunare de până în 10.000 de lei.”

    Deci pana la urma tinta nu sunt cei cu pensii peste 10.000 lei (totusi nu foarte multi) ci cei multi cu pensii mici.

  4. A B R O G A R E L E G E! Politic, NU se vrea abrogarea legii si de asta se arunca aiureli pe ecrane! Exact cum nu s-a vrut amnistia fiscală in 1990-2000 de au furat toti care au intrat in complicitate cu marii capi de si-au ridicat bunastarea proprie si familiala la cote alarmante!

  5. Daca PSD-ul reuseste sa ia aceasta masura, sigur il voi vota cu doua maini. Toti smecherii invartiti si-au tras n-spe mii de sporuri de au ajuns la pensii astronomice fata de media pensiilor pe tara. Dupa ce si-au tras salarii bastane de zeci de mii de euroi de la buget acum au nevoie sa-si intretina averea colosala pe care nu pot sa o manace nici macar nepotii, poate stranepotii la pacanele. Cel mai tare si mai mult mi-a placut de chestorul cu patru stele verzi pe pereti in domeniul drogurilor de au ajuns drogurile sa inebuneasca si cainii din Navodari iar oamneii sunt euforici la volan(zombi) pe nume de mare avocat de padure Baneasa Abraham (nume romanesc) cand se rosea la fata si o dadea la intors si tot acolo ajungea ca e masura de praf in ochii prostilor impozitarea pensiilor smecherilor romanasi. Desi Gadea ii baga strambe, chestorul se invartea in jurul cozii si tot la impozitarea pensiilor cu adevarat nesimtite revenea. Huuuo smecherilor de bucale!

  6. @Nick -impozitarea tuturor pensiilor pe contributivitate cu 10% anuleaza majorarea din septembrie,ca tot nu sunt bani de pensii,deci minciuna PSD !Dar borfeturile din magistratura faca muzicuta ca nu e „constitutionala’impozitarea pensiilor peste 10.000 lei,ca si cum pensia nu o stabileste cel care da (Statul) o stabilieste cel care primeste(paduchele magistrat)!

  7. Mulți păcălici pe-aici, comentatori de 3 parale, ca și-n toată țara asta…PSD a dat (că doar nu le era greu fiind la guvernare să promită ”marea cu sarea” pentru a intra și în următorul mandat la guvernare). Chestiile astea cu cheltuielile asigurărilor sociale și problema ”pensiilor speciale” au crescut odată cu posibilitatea ca primarii și alți derbedei să-și stabilească salariile cum vor ei. Un primar de comună amărîtă are peste 12.000 lei leafă netă, iar un ”pulițist local” cu 10 clase (dacă le are și pe alea) peste 4000 lei. De aici problema!!! Nu pensiile sunt ”buba”, ci împărțeala ”peșcheșului” pe la ”oamenii noștri”, indiferent de partidul din care fac parte golanii aceștia! Pe vremea repetentulului și tîlharului de Tăriceanu (era prim-ministru cu Bășinescu prezidente) exista FONDUL DE PENSII, care era excedentar, dar golanul de grec l-a trecut cu acordul tacit al marinelului bețivan în bugetul de stat, să-l poată prădui ei. Sunt de acord ca pensia să nu depășească un anumit procent din media ultimelelor 60 de luni de activitate și nu cu sporuri și sporulețe date ”pe ochi frumoși” de pulifricimea partidelor care vin la guvernare, dar care, culmea, au membri care s-au ”calificat la locul de muncă” de la ”comuniști și pînă la udmr-iști”.

  8. Il puteati numi si PROIECT-DIVERSIUNE ca s-ar fi potrivit realitatii.Va imaginati un general de securitate sau lui iliescu sau cui vreti dvs. dintre criminalii si putorile Romaniei cu pensia redusa cu 90% din cauza unui pui de comunist? Se scufunda pamintul peste tot,nu numai au lasat americanii goluri pline cu otrava.Imi imaginez ce mai rid bestiile alea prin parlament.Cu lacrimi..

  9. @Kikizo-misto comentariul tau!Nu a dat PSD salarii si pensii,a dat „conducerea penalilor” sa isi fidelizeze poolimea bugetara,magistratii,parlamentarii de toate soiurile,politaii si armata, etcEi aveau deja miliarde cand au spart teava cu salarii si pensii,fara discernamant..Acum trag ponoasele,efectiv nu sunt bani de investitii publice,nu mai vorbesc de altceva..Tara se duce de rapa dpdv infrastructura CFR si rutiera,
    Puteau organiza administratia ,sanatatea si invatamantul pe baze corecte,ca in tarile nordice,dar nu au mizat decat pe lacomia oamenilor!Pana in varful CCR si ICCJ sunt fidelii Vitelului de Aur,si distanta dintre pensii absolut nemeritate de 30.000 lei/luna ale aristocratiei bugetare si 500 lei luna la cei mai amarati necalificati ..Boii astia lacomi chiar vor o Revolutie cum scrie ca cartea franceza!S-a rupt firul dreptatii sociale si a bunului simt,culmea, pe banii platiti de mine si de tine ca taxe si impozite!

  10. fostul lider sindical , fost prof de mate la sighet, cu genunche si eroare=greseala, fost ministru la munca , educatie, agent de influenta se vrea varf de lance , in numele psd??

  11. Proiectul asta cu care s-au gandit sa iasa prostanacii pe mana caruia a ajuns PSD-ul este o tampenie.Impozitarea pensiilor speciale,care sunt platite direct de la buget,este treaba celor care administreaza bugetul,dar impozitare nu trebuie sa fie nici absurda (alta cifra nu au gasit decat 90% ?) si nici discriminatorie (adica impozitare in functie de domeniul muncii avute incat la unii da,iar la altii ba).Insa pensiile din contributivitate,acelea trebuie,ca in totalitate,sa nu fie impozitate sub nicio forma,cu niciun procent,pentru ca impozitarea lor inseamna FURT de bani de catre stat si de tot felul de guvernari,bani luati din FONDUL DE PENSIONARE PILON 1,unde sunt bani stransi din munca oamenilor pentru batranetze,si trasi samavolnic la buget.Iar apoi smecherii se plang iar de „insuficiienta” fondului si vin iar cu alte mariri de contributii pe salariile celor care muncesc in ziua de azi si contribuie la fond.

  12. Avand in vedere ca sistemul de salarizare in Romania este PIRAMIDAL si ca seful statului are indicele cel mai ridicat, ar fi normal ca nici un bugetar sa nu poata avea un salariu mai mare ca acesta. In practica insa te apuca plansul!. Pe cale de consecinta ar trebui impozitate toate salariile bugetarilor si a celor platiti din fonduri publice, care depasesc salariul presedintelui tarii, cu 95%!!. La fel si in domeniul pensiilor. Orice pensie care depaseste indemnizatia de pensionare a unui fost presedinte sa fie impozitata cu 95%. Aceste masuri sa fie adoptate doar pentru sistemul public. Mi se pare logoc si corect!.

  13. Pensiile speciale au 2 componente:una bazata pe contribuitate(nu depaseste 10.000lei) si alta data de stat (si care este cea mai mare) si care va fi impozitata cu 90%.
    Pensiile 2000-10000 se impoziteaza cu 10% iar cele sub 2000 nu se impoziteaza

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.