
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vizitat sâmbătă o hidrocentrală începută înainte de 1989, în judeţul Iaşi, lângă Paşcani, despre care spune că în prezent este într-un stadiu de execuţie de 80%. Când va fi totuși terminată?
„Proiectul pe care îl vedeţi aici, acest lac de acumulare în devenire, este la un grad de realizare de 80%, urmează să aibă o capacitate de 68 de milioane metric cubi de apă. Suntem lângă râul Siret şi aici va fi şi centrala hidroelectrică de aproximativ 10 megawaţi putere instalată, care şi ea este la un stadiu de 80%. Din 1985 până astăzi statul român a cheltuit aici undeva la peste 400 de milioane de lei. Pentru a putea finaliza această lucrare mai avem nevoie cam de 60 de milioane de euro, plus aproximativ 30 de milioane de lei pentru exproprierea acestor terenuri. Vorbim de o suprafaţă de 2.300 de hectare. Am venit astăzi aici împreună cu echipa de la Hidroelectrica, împreună cu autorităţile locale pentru a dinamiza lucrurile şi pentru a asigura că acest proiect merge înainte”, a transmis Burduja pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, „dacă totul decurge conform planului, reuşim în câteva luni de zile, până în jumătatea anului viitor, să expropriem, ceea ce nu s-a reuşit timp de zeci de ani de zile aceste peste 2.000 de hectare, iar în prima parte a anului 2026 toată lucrare ar trebui să fie gata”. „Ce e de reţinut aici e că nu e vorba doar de 10 megawaţi putere instalată, deci o capacitate relativ mică de producere a energiei electrice ci de o sistematizare a întregii zone şi a râului Siret, ceea ce înseamnă că prevenim riscul inundaţiilor. Doar în ultimii ani, România a cheltuit peste 250 de milioane de lei pentru că au existat inundaţii şi pagube foarte mari în zona râului Siret. Puteam să investim acei bani, să finalizăm această lucrare şi să-i protejăm pe oameni de la aceste nenorociri”, a afirmat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a apreciat în acest context că preluarea UCM Reşiţa de către Hidroelectrica este un pas pozitiv.
Hidroelectrica a anunțat, vineri, semnarea unui contract-cadru în valoare de circa 67,9 milioane de lei, pentru transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa (UCMR) către companie, ce vizează eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare. UCMR este societatea care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a circa 80% dintre centralele Hidroelectrica.
VIDEO
Intamplator, TOATA energia electrica pe care o folosim CONSTANT provine din investitiile epocii comuniste.Numai cu eoliene / solare, ( ca alta investitie nu a mai existat dupa 1989) n-ar arde un bec in mod constanta
Păi bre.. Păi furați tot bre.. De unde și din ce iși construiesc polițiști ieșeni palate.. și nu doar ei..??? Ai ghicit,.. din materialele pentru hidrocentrala, care nu va vea apă suficientă veci,. Stil pur românesc ..
Lucrarea e finalizata in proportie de 80 %..a costat din ‘ 85 aprox 400 mil lei(aprox 80 mil euro) si mai avem de investit 60 mil euro plus 6 mil euro terenuri..rezukta ca 20% este egal aproape.cu 80%..astia ori sunt cretini complet ori ne cred pe.noi,desi inclin spre prima varinta 80%..
Bai panarama, bai hotule, eu am spus de nenumarate ori ca ce a construit Ceausescu voi nu sunteti in stare nici macar sa intretineti, dar sa mai construiti ceva. De asta a trebuit sa fie impuscat, ca sa puteti fura in voie.
Daca adunam furaciunile pesedeilor de peste mări tari umplem Romania de autostrăzi ,spitale ,hidrocentrale ,scoli ,grădinițe și tot necesarul unui trai decent.Rog guguștiucii care votează secera și ciocanul de 34de ani sa se abțină să-mi răspundă.
Pe Crisul Alb este impotmolit un baraj cam tot de pe atunci, pentru aurul din Gura-Barza. Partea aceea acum arata mai rau decat dupa ultimul razboi!