Proiectul minier Rovina, blocat în instanță

Mining Watch a obținut în instanță blocarea proiectului minier de la Rovina. Magistrații au decis definitiv suspendarea avizului de mediu pentru planul urbanistic, document fără de care compania canadiană Euro Sun Mining, prin subsidiara Samax România, nu poate obține autorizațiile de construire pentru începerea proiectului minier.

Potrivit hotărârii Curții de Apel Cluj, avizul rămâne suspendat până la judecarea pe fond a dosarului de anulare a aceluiași aviz.

“Prevenirea unor pagube iminente a fost argumentul care i-a convins pe magistrați că proiectul nu poate continua în aceste condiții dezastruoase’’, a declarat Roxana Pencea Brădățan, director fondator Mining Watch România.

,,O firmă canadiană fără nicio experiență și cu numeroase subsidiare în paradisuri fiscale urmează să depoziteze sute de mii de tone de deșeuri miniere, care vor rezulta din exploatarea a două cariere de suprafață imense. Culmea, tehnologia pe care Euro Sun vrea să o folosească la Rovina a produs chiar în Canada o catastrofă ecologică: 25 000 000 de metri cubi de ape toxice s-au revărsat într-unul dintre cele mai adânci lacuri din lume”, a completat Brădățan, director fondator Mining Watch România.

În cadrul procesului, Declic, parte a rețelei de organizații neguvernamentale Mining Watch, a arătat că nu au fost întocmite studii de evaluare a impactului climatic și nici nu a fost întocmită o evaluare a calității apelor de suprafață și subterane.

Mai mult, raportul de mediu care a stat la baza emiterii Avizului de mediu a fost întocmit de persoane neatestate legal. Asociațiile localnicilor precum și organizațiile de protecție a mediului au reproșat companiei miniere, în instanță, și că nu a realizat consultări transfrontaliere cu statele potențial afectate sau consultări efective cu localnicii.

Instanța a decis că sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate a suspendării avizului de mediu nr. 7/2022, respectiv existența unor cazuri bine justificate și prevenirea unei pagube iminente.

Proiectul s-a confruntat din prima clipă cu o opoziție puternică atât locală, cât și națională.

“Este o reușită a societății civile, în primul rând. Exploatarea minieră este un proiect distructiv pentru Munții Apuseni, pentru locul pe care eu îl numesc acasă. Am fost și voi fi implicată în această luptă până la final. Decizia instanței îmi dă speranța că vom reuși să oprim definitiv distrugerile”, a declarat Adriana Maucher, unul dintre proprietarii de terenuri aflate pe amprenta proiectului minier.

Proiectul Valea Rovinei este situat în județul Hunedoara și constă în exploatarea a trei zăcăminte de aur-cupru pe o suprafață de 2,768 ha. Proiectul este deținut în proporție de 100% de Samax România, subsidiară a Euro Sun Mining.

,,Dacă proiectul se va realiza, persoanele care locuiesc aici vor fi nevoite să se relocheze. Ne dorim companii care să investească la noi în comună, dar nu într-un mod agresiv față de oameni și natură”, a declarat Viorica Bold, președintele asociației locale EcouRovinaBucureșci.

“Asociația Ecou Rovina Bucureșci formată, în principal, din locuitori ai comunei, va continua să facă tot ce este necesar din punct de vedere legal pentru a stopa proiectul minier din zonă. Comunitatea noastră este amenințată de proiectul minier de la Rovina din mai multe puncte de vedere: distrugerea mediului înconjurător, divizarea socială a comunității, pierderea ireversibilă a patrimoniului natural, cultural și istoric zonal, distrugerea stilului de viață, coruperea și manipularea autorităților locale’’, a completat Bold, președintele asociației locale EcouRovinaBucureșci.

Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Mining Watch România este o reţea de organizaţii care se alătură comunităţilor locale în eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scară industrială. Mining Watch monitorizează avizele emise de autorităţi în beneficiul companiilor miniere şi semnalează neregulile către factorii de decizie din România şi, când este relevant, la nivelul UE. Printre activităţile sale se numără acţiuni în instanţă şi de advocacy, pentru a asigura că autorităţile aplică în mod corect prevederile legale relevante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4596 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Afara cu voi! Cum au ajuns tot felul de jeguri sa macine pamantul tarii? Treceti totul in dreptul statului Roman si cand vom avea un guvern iubitor de tara cu oameni priceputi vom gasi cea mai buna modalitate de a ezploata bogatia tarii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.