110 ani de la naşterea omului politic Corneliu Coposu

Corneliu Coposu, om politic, discipol şi colaborator al lui Iuliu Maniu şi personalitate de prim rang a vieţii politice post-decembriste, s-a născut la 20 mai 1914, în comuna Bobota, judeţul Sălaj, fiind fiul protopopului greco-catolic Valentin Coposu.

A urmat cursurile liceului din Blaj, apoi a devenit licenţiat al Facultăţii de Drept din Cluj, obţinând ulterior şi titlul de doctor în drept, potrivit lucrării „Personalităţile României contemporane – Protagonişti ai vieţii publice”, editată de Agenţia Naţională de Presă ROMPRES (Bucureşti, 1994).

A fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ), preşedinte al Organizaţiei de tineret a PNŢ Filiala Cluj (1935-1937), precum şi preşedinte al Tineretului Naţional Ţărănesc şi al Tineretului Democrat (1938). În perioada 1937-1947, a fost secretar politic al lui Iuliu Maniu, preşedintele PNŢ. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, a contribuit la stabilirea unor legături între Iuliu Maniu şi reprezentanţi ai Aliaţilor.

În 1945 a fost ales preşedinte al Filialei Sălaj a PNŢ, iar în 1946 a devenit secretar general adjunct al PNŢ şi secretar al Delegaţiei Permanente (1946-1947). A fost, de asemenea, deputat de Sălaj în alegerile din noiembrie 1946.

A desfăşurat şi o bogată activitate publicistică, colaborând la publicaţii precum „Meseşul” din Zalău, „Unirea” din Blaj, „România Nouă” din Cluj sau la publicaţiile centrale „Zorile”, „Dacia”, „Şantier”, „Cuvântul liber”, „Curierul”.

După instaurarea regimului comunist, Corneliu Coposu a fost arestat în iulie 1947, în urma înscenării de la Tămădău (din 14 iulie 1947), când au fost arestaţi mai mulţi fruntaşi ai PNŢ.

A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru „înaltă trădare a clasei muncitoare şi crimă contra reformelor sociale”, confiscarea averii, fiind trimis în puşcărie cu regim de exterminare.

Până la amnistiere, în 1964, a trecut prin numeroase închisori, inclusiv la coloniile de muncă de la Canal – Poarta Albă şi Capul Midia, executând 17 ani şi jumătate de închisoare, dintre care opt ani de izolare totală.

În 1948 a fost arestată şi soţia sa, Arlette, care avea să moară în 1964, după 14 ani de detenţie, se arată în lucrarea „Personalităţile României contemporane – Protagonişti ai vieţii publice”.

Totodată, Corneliu Coposu a fost unul dintre iniţiatorii Convenţiei Democrate Române (CDR), care a reunit în acei ani formaţiunile de opoziţie, iar în perioada iunie 1992 – noiembrie 1993 a fost preşedinte al Comitetului Executiv al CDR. A fost senator de Bucureşti, reprezentând PNŢCD pe lista CDR, ales la 27 septembrie 1992.

Este autorul mai multor volume, dintre care amintim: „Ţara Sălajului”, „Luptele românilor din Transilvania înainte de Supplex Libellus Valachorum”, „Istoria unui Tribun”, „Actualitatea lui Simion Bărnuţiu”, „Armistiţiul de la 23 august 1944 şi implicaţiile lui”, „Retrospective electorale” ş.a.

Corneliu Coposu a fost membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Asociaţiei de Istorie Comparativă şi Drept, membru în Consiliul Uniunii Europene Creştin-Democrate (1992), precum şi preşedinte de onoare al mai multor asociaţii. În 1995, a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer, distincţie acordată de Republica Franceză.

În iunie 1994 a plecat în Germania pentru tratarea unei boli de plămâni, fiind supus atunci şi unei operaţii chirurgicale. A revenit în Bucureşti la 18 noiembrie 1994, reluându-şi activitatea de preşedinte al PNŢCD şi de senator. A murit la 11 noiembrie 1995, la Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

  1. Dumnezeu s-l odihneasca in Pace!
    A ramas ca icoana ce ar trebuie sa fie pilda pentru romani ( mai ales azi)

  2. Din pacate un Om de valoarea lui ,nu a fost apreciat de o populatie tip sclava , tradatoare si plina de lacheism .
    A fost ca o victima pe taramul mioritic .

  3. daca PNTCD ar fi fost la putere in 1989, probabil, am fi trait raiul pe pamant in Romania…nu aveau cum securicii si tradatorii care l-au ucis pe dictator sa lase un patriot la putere vreodata, cand ei aveau de golit linistiti conturile lui ceausila „pa persoana fizica”. adica banii romanilor. 10 ani le-au trebuit sa infiltreze soroshismul in institutiile statului, iar apoi a preluat slabul tzap, dupa care a rezolvat-o petrov. definitiv. Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul, Domnului Coposu.

  4. Coposu a fost cel care alege cele două catastrofe naționale: secretarul pcr Emil Constantinescu pentru a candida la președinție și sindicalistul Victor Ciorbea! Trei pafariști …

  5. Ma mir ca nu i-ati pastrat vreun ciolan ca sa aiba ce pupa enoriasii tzaranisto-de dreapta. Un terosist care ii baga sula-n coaste lui Iliescu, ca sa-l omoare si sa puna el mana pe putere.
    [KktkuM0tz: lingau putinofil permanent]

  6. Un best-seller in sfera literaturii politice: „PSEUDOROMANIA
    21 oct. 2005 · România Liberă RLRomânia Liberă …
    PSEUDO-ROMANIA
    ” Conditia sine qua non a … In cele peste 450 de pagini, Ion Varlam abordeaza teme precum “ …

    -DE ACOLO AFLAM CE (editat) A FOST Căposu……

  7. (editat) AUR este o aliantza din care face parte shi PNTCD. Cat a trait Coposu a cerut UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Maramureshul de Nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor. Coposu era deputation shi Ratziu senator shi amandoi au votat legea anti-U-Krainiana prin care se cere restituirea teritoriilor Romaneshti furate de Ribentrop shi Molotov. Legea a fost votata in unanimitate, semnata de Iliescu pe atunci preshedinte deci este in vigoare shi azi.

  8. CE A FACUT OMUL ASTA PENTRU ROMANIA, O SOSEA, UN SPITAL O ALEIE CEVA. NU VREAU UN TRASFAGARASEAN CUM AU FACUT ALTII DAR CEVA CARE SA RAMINA POSTERITATATII. DORESC ASTA CA SA STIU DE CE SERBATI 110 ANI NU DE ALTA

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.