Propaganda PDL ocupă TVR

De când doamna Rodica Culcer a redevenit numărul unu în TVR (noul PDG, Alexandru Lăzescu, un ziarist cu merite incontestabile în crearea în anii ’90 a celui mai mare trust de presă regional, „Monitorul”, nu are cuvânt în politica editorială), postul public de televiziune revine la ceea ce era în perioada primilor ani de după 1989: un post de propagandă al Puterii, al principalului partid de guvernământ, manipularea redevenind literă de lege pentru invitaţii „speciali” ai postului.

TVR – atunci şi acum

Spre deosebire de anii ’90, când propaganda pro-FSN şi pro-Ion Iliescu se făcea fără perdea – reamintim doar apariţia disperată a comentatorului sportiv Cornel Pumnea, cu capul bandajat (s-a dovedit ulterior că totul era regie – n.a.), declarând că a fost agresat de nişte protestatari, acum se utilizează metode soft. Nu mai este adus în faţa camerelor de luat vederi un pumnea cu sau fără bandaj, nu se mai găsesc acei cetăţeni („de bine”) indignaţi care să tune şi să fulgere împotriva partidelor istorice, PNL şi PNŢCD. Acum locul acestora este luat de ziarişti, care, a priori, ar trebui să fie independenţi. Numai că mai noii invitaţi în studiourile din Pangrati, la anumite emisiuni, sunt exclusiv din zona favorabilă PDL şi Traian Băsescu. Exemplu flagrant, ultimele trei emisiuni „Ultima Ediţie”, care au beneficiat de prezenţa – în două rânduri – a lui Cristian Pătrăşconiu (acesta mai mult activist/agitator politic în „slujba” Palatului Cotroceni decât ziarist) şi a lui Mircea Marian – EVZ, publicaţie considerată pro-Putere. În emisiune mai apar, rar, şi ziarişti consideraţi ca fiind neutri (duminică 31 octombrie a fost prezentă Tia Şerbănescu – un condei de excepţie, exploatat însă de o publicaţie care şi-a făcut un scop din a-i denigra şi desfiinţa pe adversarii actualei Puteri şi în special ai lui Traian Băsescu).

Studiu de caz: „Ultima Ediţie” – 31 octombrie 2010

Duminică 31 octombrie, în emisiune a apărut – pentru a doua oară – Cristian Pătrăşconiu. Ce au putut afla de la el telespectatorii – ne referim în special la aceia care nu au posibilitatea să vizioneze şi alte posturi tv, pentru că, pentru telespectatorii cablaţi, Pătrăşconiu nu este un personaj credibil – despre evenimentele desfăşurate săptămâna trecută. În primul rând, că moţiunea de cenzură „nu a fost o moţiune în adevăratul sens al cuvântului”, că „a fost o telemoţiune”, că „pachetul de panică indus de media nu a funcţionat foarte bine”. Aceasta despre moţiune. Nici un cuvânt despre conţinutul ei şi, mai ales, nici un cuvânt critic despre decizia luată de reprezentanţii coaliţiei aflate la guvernare – fără precedent într-un stat civilizat – de a nu participa la scrutin. (Din păcate, la acest capitol, ironia clasică a doamnei Tia Şerbănescu – „Opoziţia a jucat singură la perete şi a luat locul doi” – i-a dat apă la moară celui care în ultimii ani s-a îndrăgostit de culoarea portocalie.

Tot „echidistantul” (aşa se autointitula când făcea parte – nici până astăzi nu se ştie prea bine cine l-a implantat – din redacţia ziarului „Cotidianul”) Cristian Pătrăşconiu le-a mai spus telespectatorilor TVR 1 şi câte ceva despre manifestaţiile de protest de miercurea trecută. Care au fost „un eşec sindical de proporţii”, în viziunea lui Pătrăşconiu. Evident, nici un cuvânt despre presiunile exercitate asupra celor care doreau să se deplaseze spre Bucureşti, despre blocarea unor autocare etc. Aici, timid, doamna Şerbănescu a ţinut totuşi să sublinieze că vremea rea şi presiunile din teritoriu au contribuit la o participare mai redusă decât decât se sconta.

Evident, de Cristina Anghel, cea care a stat 70 de zile în greva foamei, Cristian Pătrăşconiu nu a auzit – ce mai contează că subiectul a ajuns şi la CNN -, iar despre alte mişcări de protest, invitatul „Ultimei Ediţii” nu are o părere prea bună. „Degradant mi s-a părut mitingul poliţiştilor din faţa Palatului Cotroceni, degradant a fost protestul de la Ministerul de Finanţe.” Credem că orice comentariu este de prisos.

Studiu de caz II: echidistanţa lui Cristian Pătrăşconiu

Pentru a vă face o idee despre (mai nou) invitaţii din studiorile TVR, o să vă prezentăm o scurtă selecţie din scrierile lui Cristian Pătrăşconiu. Chiar dacă nu ne face plăcere, reluăm din primele sale texte din Cotidianul. Pentru ca lucrurile să fie clare, încă de la începuturile sale, Cristian Pătrăşconiu a demonstrat că deontologia şi echidistanţa nu sunt vorbe goale. Iată trei exemple:

O fantomă bântuie realitatea – Ion Iliescu (17 iulie 2005): …După soţii Ceauşescu, e greu, dacă nu chiar imposibil, de găsit cineva care să fi făcut mai mult rău României şi românilor decât a făcut Ion Iliescu. Deşi mulţi pariau că e terminat politic, iată că fostul sef al statului se întoarce pentru a-şi desăvârşi opera…

Tăriceanu aşază PNL sub viitură (20 iulie 2005): Nu cred că sunt mulţi cei care ştiu că biroul de la Palatul Victoria pe care şi l-a ales Călin Popescu-Tăriceanu e unul şi acelaşi cu cel în care a stat mareşalul Ion Antonescu. E o informaţie exotică, dar poate fi şi o dovadă că, peste timp, spiritele mediocre ale politicii românesti se întâlnesc. Și mai şi lucrează în acelaşi birou. Mai rar sinucidere politică atât de spectaculoasă precum cea a (înca) primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu! De-a lungul ultimelor săptamâni, acesta a avut atât de multe şanse să arate că este un om politic cât de cât decent şi atât de puţine ca să o dea în bară la modul grosolan….

Vorbiţi domnule preşedinte (2 august 2005): …Deşi mulţi dintre adversarii săi de la scrutinul de anul trecut au susţinut, să ne amintim, că nu are „faţă de preşedinte”, Traian Băsescu a convins majoritatea românilor să-i acorde încrederea şi votul lor tocmai pentru că era altfel decât detractorii săi. Băsescu vorbea clar şi răspicat. Cuvintele sale mergeau direct la ţintă, decupând, cu precizie chirurgicală, realitatea mizeră a României. Orice se putea spune despre Băsescu atunci când s-a lansat în competiţia prezidenţială, dar nu că se ascundea după deget.

Studiu de caz III – echidistanţa pe blog

Cum nu putea convieţui cu unii ziarişti pe care i-a înjurat în permanenţă anterior (pe motiv că nu împărtăşeau aceleaşi viziuni cu el), Cristian Pătrăşconiu a fost retras de la Cotidianul (în iulie 2009) şi transferat de „mogul” – tot pe un salariu la care protestatarii de miercuri 27 octombrie nici măcar nu îndrăznesc să viseze – comentator la Realitatea TV. A plecat şi de aici şi s-a refugiat (în ceea ce priveşte scrisul) pe blog. Unde, evident, nu permite şi comentariile critice. Şi în propriul spaţiu virtual, Cristian Pătrăşconiu practică echidistanţa gazetărească pe care o probase şi în Cotidianul. Câteva exemple din ultimele zile:

Despre Crin Antonescu

„Domnul Chiul Antonescu susţine cauza sindicaliştillor.

Domnul Chiul Antonescu e unul dintre vajinicii apăratori ai pensionarilor.

-II- -II- e unul dintre vajinicii apăratori ai bogetarilor

Domnul Chiul Antonescu susţine că nu e chiar un liberal clasic, ci mai mult decât atât – chiar un libertarian.

Râd şi curcile când aud asemenea aberaţii!”

Despre Norica Nicolai

„Norica Nicolai, această Ana Pauker a PNL, a spus, imediat după arestarea lui SOV, că Parlamentul European a rămas ultima oază de libertate”.

Despre PSD

PSD, congresul ipocrizie

Iliescu-glumă proastă! ieri, la congresul extraordinar al PSD, cârpa kaghebista a spus că nouă, românilor, nu ni se poate reproşa că nu am avut o „terapie de soc” cum a fost cazul polonezilor fiindcă, în realitate, la noi, reformele au fost şi mai dure. Și marmota?

-Victor Ponta, sâmbată: „cel mai rău ne va fi când vom veni la guvernare”. Mă leşi cu che gargarisme din astea?

-Ponta – „avem o datorie clară de a salva statul social”. Sigur că da! Mai ales că exact statul ăsta social pe care PSD are datoria clară de a-l salva ne-a băgit atât de adânc în criză din care nu se ştie câti vor ieşi teferi…

-Mi-a plăcut tot ieri, la Congresul PSD, şi echidistanţa UDMR. Verestoy Atilla, buzduganul UDMR la acest congres, le-a transmis peşedistilor (mă tem că direct din inimă) ca „vrem să construim România impreuna”. Funny, nu?

Despre Mişcarea Ecoligistă

Mişcarea ecotzcuta şi ecoprostutră O mişcare ecologista, de altfel, de doua parale (după cum şi scriu şi vorbesc reprezentanţi zgomotişi de-ai săi)!

Despre – disoluţia lui CTP

văd ca jucatorul de tenis CTP (atunci când se afla stânga la puterea) e ft îngrijiorat de „disolutia umanului”. era cândva îngrijorat când era dreapta la putere, acum 10-12 ani – şi de „disolutia autoritatii”. m-aş bucura dacă dl Popescu ar fi ingrijorat în mod particular şi de „disoluţia umanului” din presă. a pus umarul solid – când nu era în turneu (asta, repet, se întâmpla când cu PSD la putere)! – la această REALĂ disoluţie a umanului din presă. Mulţi dintre racheţii de azi din presa îi sunt, că vrea sau că nu vrea, „copii”. e adevarat, fără exceptie, nu atât de talentaţi precum originalul…

Indirect despre Hertha Muller

Salut Premiul Nobel pentru Literatură de anul acesta (2010 – n.a.)

în sfârsit, un premiu acordat pe merit, pentru literatură, nu pentru alte amănunte mai degrabă extraliterare.

P.S.

Pe scurt despre:

– Cătălin Avramescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Valeriu Stoica, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Mihail Neamţu, Sebastian Lăzăroiu ş.a. (din aceeaşi grupare – n.a.) doar lucruri frumoase şi multă publicitate.

– Stenogramele SOV aflăm că au conţinut „toxic”, în schimb, nici un cuvânt despre stenogramele ALRO

– PD-L – foarte puţine referiri, doar la nivel de declaraţii ale unor lideri, de genul celei „În PD-L există multă energie pozitivă”

– Traian Băsescu – consideraţii şi aprecieri (pozitive) directe şi indirecte (preluări din alte medii de informare)

Nota redacţiei: În pasajele preluate de pe blogul lui Cristian Patrasconiu am păstrat ad litteram ortografia şi expresiile utilizate.

Lucian Gheorghiu și Cristian Oprea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.