Protest al studenților la UMF Târgu Mureş

Aproximativ 200 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureș au protestat, luni, în faţa Prefecturii Mureş, scandând „Nu vrem separare etnică”, „Nu suntem troc politic” şi cerând „învăţământ fără politică”.

Nucu Marica, vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Mureş, care a organizat acţiunea, a declarat că prin acest protest speră să se atragă atenţia guvernanţilor că multiculturalitatea nu înseamnă scindare.

„Vrem ca mâine, după şedinţa de Guvern, să nu se aprobe fără voia noastră o lege împotriva UMF Târgu Mureş, prin împotriva înţeleg o scindare. E vorba de scindare, nu de multiculturalitate. Noi vrem să trăim împreună, să învăţăm împreună, nu să stăm în societăţi închise pe criterii etnice”, a spus Nucu Marica, precizând că studenţii care manifestează sunt total de acord cu învăţământul în limba maternă şi se tem că o eventuală separare a secţiei în limba maghiară va aduce, în loc de progresul universităţii, trecerea acesteia din categoria B într-una inferioară sau chiar desfiinţarea unei părţi a universităţii.

Liga Studenţilor din Mureş a strâns, cu acest prilej, semnături „împotriva scindării etnice de la UMF Târgu Mureş”, în faţa Prefecturii. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Mureş, Daniel Manea, a precizat că studenţii au autorizaţie pentru strângerea de semnături în faţa Prefecturii şi în faţa UMF, până în 14 martie inclusiv.
Rectorul în funcţie al UMF din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, susţinea că ministrul Educaţiei a transmis, după o întâlnire cu reprezentanţi din conducerea universităţii, că va propune ori înfiinţarea unui program de studiu, ori a unei facultăţi maghiare la UMF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.